Premierul ungar Viktor Orban și-a felicitat sâmbătă, la București, „prietenii din România” pentru dezvoltarea țării și a spus că această dezvoltare justifică aderarea la Schengen.

Viktor Orban la BucureștiFoto: Captura YouTube

„Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să-mi felicit prietenii din România, iar această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen”, a afirmat el.

Orban a spus că „decizia greșită privind Schengen trebuie corectată”. „Vreau să-mi asigur prietenii din România că pot conta pe susținerea noastră”, a subliniat el.

Șefa Comisiei Europene a subliniat și ea sprijinul Bruxellesului pentru intrarea României în spațiul Schengen:

„Aş vrea să profit de ocazie să transmit poporului român că susţinem complet aderarea dumneavoastră la Spaţiul Schengen. Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv. Îndepliniţi toate cerinţele necesare şi astfel eu voi lucra neobosit alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, alături de celelalte state membre, astfel încât să găsim o soluţie cât mai rapid posibil", a transmis Ursula von der Leyen.

Viktor Orban: Trebuie să fii rock and roll să faci acest cablu submarin

Premierul ungar a declarat că „avem un război într-o țară vecină și cu România și cu Ungaria, avem o criză energetică, toate economiile europene luptă cu inflația, liderii europeni au decis să se rupă de economia rusească. În acest timp, în Statele Unite avem un set de măsuri de protejare a economiei cum nu am mai văzut”.

„Vremurile importurilor de materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Dorim să avem creștere economică și securitate. Nu avem însă o strategie nouă şi în această situaţie noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate economică şi energetică.

Suntem aici împreună pentru că am fost de acord că soluţia este de a identifica noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Dar asta rămâne doar un vis până în momentul în care vom avea condiţii efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, iar regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune”, a spus Viktor Orban.

„Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock'n'roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare”, a mai declarat el despre acordul energetic ce se semnează sâmbătă la București.

Este prima vizită în România a lui Viktor Orban după ce, luna trecută, a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el. Ministerul român de Externe a reacționat vehement, spunând că „orice manifestare de tip revizionist este inacceptabilă".