​Manfred Weber, președinte al Partidului Popular European și lider al grupului PPE din Parlamentul European, a transmis, sâmbătă, un mesaj de susținere pentru cancelarul austriac Karl Nehammer, cel care a blocat intrarea României în Schengen. Cu doar două zile în urmă, Weber susținea, alături de europarlamentarii români din PNL (membru PPE), că problema migrației ilegale din Austria nu va fi rezolvată prin ținerea României în afara spațiului european de liberă circulație.

Manfred Weber, președinte PPEFoto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia
  • „Situația pentru Austria din cauza fluxului necontrolat de migranți este inacceptabilă.
  • Karl Nehammer are sprijinul nostru deplin că acest lucru trebuie să se schimbe.
  • Legea Schengen trebuie aplicată din nou în mod corespunzător la frontierele externe ale UE”, a scris Manfred Weber, sâmbătă, pe Twitter.

„Știm că Rusia vrea să divizeze Uniunea Europeană”

​Miercuri, cu o zi înaintea reuniunii Consiliului JAI privind aderarea României la Schengen, liderii PPE, cel mai puternic partid din Parlamentul European, au avut la Viena o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficialii austrieci și au transmis un mesaj de susținere pentru țara noastră.

Președintele PPE, Manfred Weber, a anunțat că s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și că i-a transmis că nu există niciun motiv pentru opoziția Vienei în privința aderării României la Schengen.

  • „Este un moment în care trebuie sa fim sinceri: întelegem problemele Austriei cu imigranții ilegali, dar până acum Austria nu a spus nimic despre asta.
  • Nu se va rezolva nimic în privința migranților dacă tinem România în afara spațiului Schengen. (...) E o situație foarte specială în Austria, pentru că partidul socialiștilor este împotriva extinderii Schengen. Trebuie să întelegem că e o țară mică, cu 100.000 de migranți.
  • Văd si înteleg frustrarea lor, dar nu poti rezolva o frustrare creând o alta frustrare prin tinerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen”, a declarat Weber după întânirea cu cancelarul Austriei.

El a insistat că România și Bulgaria au făcut eforturi enorme pentru a îndeplini criteriile de aderare și au implementat regulile Schengen de mulți ani.

Mai mult, Weber a spus că este nevoie unitate la nivel european, Rusia „fiind interesată să divizeze UE”:

  • „Știm că Rusia vrea să divizeze Uniunea Europeană și sprijinul pe care îl trimitem către Ucraina, de aceea trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne păstra unitatea în interiorul UE. Asta înseamnă să ne ajutăm unii pe ceilalți”.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.