​​Parlamentul Olandei a dat Guvernului un mandat de susținere a aderării României la Schengen.

Spațiul SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com
  • „Salut finalizarea astăzi de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziției favorabile a Guvernului în sprijinul aderării României la Schengen. Dialogul nostru politic apropiat și intens cu partenerii olandezi a fost fructuos, ducând la un rezultat favorabil”, a scris pe Twitter ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

  • "Guvernul României salută finalizarea de astăzi de către Parlamentul olandez a procedurii sale de aprobare a poziţiei Guvernului Olandei în favoarea aderării României la Schengen.
  • Apreciem cooperarea recentă cu partenerii noştri olandezi şi considerăm că acest rezultat este o recunoaştere clară a pregătirii României", a reacționat și premierul Nicolae Ciucă, pe contul de Twitter al Guvernului.

Aderarea României și a Bulgariei la Schengen, precum și a Croației este pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi.

În acest moment, din cele 27 de state, doar Austria se mai opune primirii României în Schengen.

România va cere joi un vot privind aderarea la Schengen, pentru că „starea de incertitudine nu mai poate continua”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

„La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte -Președintele României cu Cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, cu o zi înaintea Consiliului JAI.

Atât ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, cât și cancelarul Karl Nehammer au transmis marți noi mesaje tranșante: nu au de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie și vor vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi că nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie: „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”.

Oficialii austrieci susțin că protecţia frontierelor nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.

Tot marți, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, aflat la Tirana, la summitul unde participă şi preşedintele Klaus Iohannis, a spus că „mai este nevoie de timp” pentru a da un vot pozitiv aderării României și Bulgariei la Schengen. El a reluat argumentele ministrului austriac de Interne privind migranții care au ajuns în Austria fără a fi înregistrați anterior în nicio altă țară UE.