Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi a ședinței de joi cererile de pensionare depuse de 24 de magistrați, între care judecătoarea Nicoleta Țînț, fost președnte al CSM. Cu o zi în urmă, a fost aprobată pensionarea a 25 de procurori. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a acuzat miercuri lideri din sistemul judiciar că „au indus panica în rândul magistraților prin colportarea unor zvonuri” care au dus la pensionările în masă, în contextul preconizatelor modificări privind reducerea pensiilor și modificarea vârstei de pensionare în justiție.

Consiliul Superior al MagistraturiiFoto: Agerpres

Între cei 24 de judecători ale căror cereri de pensionare vor fi discutate în ședința de joi a secției CSM se află cinci magistrați de la Curtea de Apel București și patru de la Tribunalul București. De asemenea, pe listă este și judecătoarea Nicoleta Țînț, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în mandatul 2020-2021.

Cu o zi în urmă, Secția pentru procurori a CSM a aprobat cererile de pensionare a 25 de procurori.

Reamintim că în ultima lună s-au pensionat peste 150 de judecători și procurori.

E simplu să te pui la adăpost și apoi să te dai de ceasul morții pentru sistem

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a acuzat că lideri din sistemul judiciar „au indus panica în rândul magistraților prin colportarea unor zvonuri” legate de reducerea pensiilor și modificarea vârstei de pensionare, el susținând că Guvernul nu are nicio responsabilitate.

  • „Din păcate, s-a instalat o panică, dar această panică nu a fost cauzată de executiv.
  • Panica a fost instalată de unii lideri din sistem care au colportat zvonuri. Nu Ministerul Justiției, nu Guvernul a indus această neîncredere în sistem. Guvernul nu a luat cu nimic prin suprindere sistemul (...) Exemplul unor lideri este urmat imediat. (...)
  • Un lider își asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze față de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De-aia e lider, de-aia s-a dus în CSM. E foarte simplu să te pui la adăpost și apoi să te dai de ceasul morții pentru sistem”, a susținut Predoiu, miercuri, într-o conferință de presă.

Chestionat despre responsabilitatea Guvernului, care a anunțat diferite variante legate de condițiile de pensionare din sistemul judiciar, Predoiu a susținut, din nou, că „de data aceasta a fost clar responsabilitatea sistemului judiciar”: „Cum pot să admit că un magistrat, care e un om educat, școlit, un om care cunoaște legile, procedurile, raporturile dintre puterile statului nu înțelege semnificația unei dezbateri politice și o confundă cu o cvasi-lovitură de sistem printr-o ordonanță adoptată peste noapte?”.

Întrebat dacă, din informațiile pe care le are, va continua valul de pensionări în rândul magistraților, Predoiu a spus că situația „s-a calmat, dar depinde și ce le spun liderii și cum”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul de lege privind pensiile specialeva fi trimis Guvernului pentru aprobare în câteva zile, susținând că îndeplineşte toate criteriile din PNRR.

Informațiile privind varianta reducerii pensiilor speciale și modificării condițiilor de pensionare pentru magistrați au inflamat sistemul judiciar și au dus la o situație fără precedent în justiție: Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, într-o singură ședință, cererile de pensionare a 60 de magistrați.

Banca Mondială a recomandat ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.