Ministrul de interne Lucian Bode s-a întâlnit azi cu omologul austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei, având discuții pe tema aderării României la spațiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraționiste.

Lucian BodeFoto: Agerpres

După ce Karner a reclamat presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an- Bode susține că i-a prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România.

Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România.

„Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest. De altfel, seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în țara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investițiilor”, a scris Bode pe pagina sa de Facebook.

Bode susține că Gerhard Karner l-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria.

Aderarea României la Schengen s-ar putea amâna cu „o lună sau două”

România ar mai putea aștepta cu aderarea la Schengen, încă o lună sau două. O spune chiar președintele Klaus Iohannis care afirmă că „nu e util” ca țara noastră să forțeze un vot în Consiliul JAI, din decembrie, dacă toată lumea nu e convinsă că România nu este o vulnerabilitate.

Precizările șefului statului vin în contextul în care, până acum, Olanda, Suedia și Austria au ridicat obiecții privind primirea României în Schengen, la Consiliul JAI din 8 decembrie. Pentru a primi undă verde, votul trebui să fie în unanimitate.