Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi la finalul vizitei la Bruxelles că a convenit cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, că este posibilă înlocuirea limitei de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile din PNRR cu un alt indicator care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară.

Nicolae Ciuca si Ursula von der Leyen Foto: AGERPRES
  • „Am discutat și aspectul ajustării unor jaloane și ținte din PNRR astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect.
  • Am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii și am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu un altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă, întrebat dacă s-a convenit eliminarea pensiilor speciale: Nu am intrat în detalii

Premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă acordul convenit la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene implică și eliminarea pensiilor speciale ori a posibilității pensionării la 45 de ani pentru angajații din MAi și MAPN.

  • „Cred că este foarte important să clarificăm un aspect relevant. Ieri la întâlnirea pe care am avut-o cu dna președintă Ursula von der Leyen nu am intrat în detalii.
  • La nivelul acesta niciunul dintre noi nu am avut nici timpul necesar, nici nu aveam pregătite elementele pentru a discuta aceste detalii, ci au fost convenite elementele de principiu prin care să continuăm implementarea PNRR.
  • Am spus în argumentarea pe care am făcut-o că am dat aceste exemple - cu jalonul de la pensii și decarbonare sau de la transport astfel încât să înțeleagă de principiu care este intenția, obținând acordul dumneai ca la nivelul Comisiilor de specialitate, tehnic să fie stabilite toate aceste detalii.”, a declarat premierul.

Nu va mai exista posibilitatea pensionării anticipate?

  • „Ați văzut că există deja un rapoort al Băncii Mondiale, ministerul Muncii a discutat și a pus la dispoziție toate datele necesare, astfel încât pe baza acelor date concrete să avem o susținere cât se poate de argumentată în ceea ce privește înlocuirea acestui indicator de 9,4% cu un indicator de disciplină financiară.”, a mai spus Ciucă.

Premierul a făcut aceste declarații la finalul vizitei de lucru la Bruxelles unde s-a întâlnit atât cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

HotNews.ro a scris încă de săptămâna trecută că premierul Ciucă va solicita ajustări la jaloanele din PNRR legate de reforma sistemului de pensii, în cadrul întâlnirilor pe care le are în perioada 26-27 octombrie la Bruxellles.

Premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai Guvernului au declarat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile totale cu pensiile, procent care este stipulat acum în PNRR.

În urmă cu o lună, liderul PSD Marcel Ciolacu spunea că este posibil să meargă și el la Bruxelles la negocieri pe tema pensiilor. „Este posibil ca atât premierul, cât şi eu să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu Comisia Europeană”, a spus Ciolacu.