Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut miercuri Ursulei von der Leyen ajustarea unor jaloane legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Nicolae Ciuca si Ursula von der Leyen Foto: AGERPRES
  • „Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen.
  • Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței.
  • Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale.
  • A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de Guvern.

Executivul nu dă detalii despre ce „alt mecanism de referință” ar putea lua locul plafonului de 9,8% din PIB - cheltuieli totale cu pensiile, jalon prevăzut în PNRR.

HotNews.ro a scris încă de săptămâna trecută că premierul Ciucă va solicita ajustări la jaloanele din PNRR legate de reforma sistemului de pensii, în cadrul întâlnirilor pe care le are în perioada 26-27 octombrie la Bruxellles.

Premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai Guvernului au declarat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile totale cu pensiile, procent care este stipulat acum în PNRR.

În urmă cu o lună, liderul PSD Marcel Ciolacu spunea că este posibil să meargă și el la Bruxelles la negocieri pe tema pensiilor. „Este posibil ca atât premierul, cât şi eu să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu Comisia Europeană”, a spus Ciolacu.