​​Guvernul a anunțat joi că numărul total al solicitărilor de sprijin făcute de românii afectați de sistarea zborurilor Blue Air, atât în Call Center-ul MAE, cât și la Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României este de 2663 de solicitări.

Blue Air_avionFoto: Hotnews

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri seară că românii aflați în străinătate și afectați de anularea zborurilor Blue Air au la dispoziție o linie telefonică suplimentară, respectiv 004 021 4311869, la care pot cere sprijin pentru a fi aduși în țară.

De asemenea, pentru românii aflați într-o astfel de situație rămân disponibile contactele anunțate marți: numărul de telefon 004 0751084537 și adresa de email callcenter@mae.ro, care, de asemenea, este recomandat a fi utilizată, alternativ utilizării numerelor de telefon menționate.

Românii ale căror zboruri aeriene au fost anulate pot contacta direct și cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular, inclusiv apelând numărul de telefon pentru urgențe consulare (click pe link pentru datele de contact https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Important: în cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tuturor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, invocând că Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.

Decizia companiei aeriene a provocat haos pe aeroporturi, premierul Nicolae Ciucă anunțând că sunt peste 2.000 de români cărora le-au fost anulate zborurile.

Peste 2.000 de români au cerut deja sprijin până miercuri dimineață și TAROM este una dintre soluțiile identificate de Guvern pentru repatrierea acestora, a precizat miercuri Dan Cărbunaru.

El a spus că Guvernul a aprobat hotărârea prin care a alocat sume din fondul de rezervă bugetară pentru a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor pentru a suporta costurile repatrierii cetățenilor români și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență. Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

​​Agenția Fondului de Mediu a anunțat miercuri seară că a suspendat poprirea pe conturile Blue Air, situație care a dus la haos pe aeroporturi, după ce compania a suspendat zborurile până luni.