Luca Niculescu, fostul ambasador al României în Franța, a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe după ce a fost rechemat din funcție luna trecută.

Emmanuel Macron si Luca Niculescu la Ambasada din ParisFoto: Ambasada Romaniei in Franta

Decizia a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial, Niculescu urmând să ocupe funcția de secretar de stat însărcinat cu procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

OCDE a lansat negocierile privind aderarea României la organizație în la începutul acestui an.

Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare.

Cine este Luca Niculescu

Anterior postului de ambasador în Franța, Andorra și Monaco, Luca Niculescu a fost redactor-sef al RFI Romania, fiind licentiat in Jurnalism si având un master in Jurnalism european la Strasbourg.

El a fost corespondent in Romania al France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi al cotidianului Liberation.

Niculescu a fost rechemat din funcție prin decret al președintelui Klaus Iohannis în data de 11 iulie.

„A fost o mare onoare să reprezint România în Franța timp de peste șase ani. În toată această perioadă, am lucrat zilnic pentru ca relația atât de specială dintre București și Paris să fie și mai strânsă, ca legăturile dintre noi să fie și mai puternice, în toate domeniile. Pentru că, fie că vorbim despre politică, economie, cultură, apărare, societate civilă, parteneriate între localități – nu există un singur sector în care relațiile noastre să nu fie de o mare intensitate. Când vine vorba despre Franța, 'românii au memoria inimii', după cum spunea Titulescu”, afirma el la momentul respectiv.

„A fost, de asemenea, un privilegiu să reprezint România în Principatul Monaco și Principatul Andorra. Iar, dincolo de chestiunile bilaterale, am avut marea șansă sa promovez alte dosare pasionante – cum ar fi aderarea la OCDE, unde procesul a început cu succes. Sau relația tot mai puternică cu Organizația Internațională a Francofoniei”, adăuga fostul ambasador luna trecută.