Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face vineri o vizită la București, la ora 10.00 fiind primită la Palatul Cotroceni de către Klaus Iohannis. Este prima întâlnire între cei doi șefi de stat după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE.

Maia Sandu si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE 11:47 Cei doi șefi de stat susțin declarații de presă comune, la Cotroceni.

Klaus Iohannis, principalele declarații:

  • Am avut discuţii foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este şi firesc, ţinând cont de legăturile profunde, trainice şi sincere existente între România şi Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape şi identificăm împreună cele mai bune soluţii şi căi de urmat.
  • Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova.
  • Am felicitat-o pe doamna președinte pentru obţinerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
  • Este o reuşită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reuşită pentru care şi România a luptat, pentru că şi pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă.
  • Vă asigur, doamnă preşedinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune. Drumul pe care Chişinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, ştim că nu este unul uşor.
  • Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept şi către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene.
  • Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău.
  • România a sprijinit activ şi demersurile recente la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context.
  • Printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerţului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri. În cadrul consultărilor noastre am abordat, evident, şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova.
  • După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică.
  • În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova.
  • În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie. Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale.
  • Doamnă preşedinte, vă asigur că România va continua să se implice în acordarea şi mobilizarea de asistenţă concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă şi să transpună în practică în mod eficient reformele ambiţioase asumate de autorităţile de la Chişinău.
  • Nu vom abandona Republica Moldova.

Maia Sandu, declarații

  • Vă mulţumim pentru faptul că ne-aţi sprijin în demersul nostrul european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie şi pentru vocea României care a răsunat puternică, la Bruxelles, în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE.
  • Integrarea europeană va înseamna pentru Moldova consolidarea unei societăţi ghidate de supremaţia legii şi de respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată şi prosperă piaţă, investiţii şi noi oportunităţi pentru cetăţeni.
  • Sprijinul României este cu atât mai preţios cu cât el vine atunci când îl aşteptăm mai mult
  • Războiul Rusiei asupra Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine. Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei.
  • Inflaţia record, datorată în special creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor noştri şi pune presiune mare pe producători, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din est.
  • În acest an, suntem loviţi şi de secetă care pune în pericol munca agriculturorilor. Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singură.
  • Apreciem rolul României care, alături de Germania şi Franţa, a cofondat platforma de sprijin pentru Moldova, în cadrul căreia partenerii noştri de dezvoltare din toată lumea ne oferă sprijin ţintit pentru problemele cu care ne confruntăm, dar situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative, pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă.
  • Avem nevoie de soluţii pentru securitate energetică acum. Vrem să cumpărăm gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noştri nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ne ţine stabilitatea socială în ţară.

La această oră, are loc ceremonia de primire la Cotroceni.

Maia Sandu urmează să se întâlnească, vineri, și cu premierul Nicolae Ciucă.

Conform Administrației prezidențiale, Iohannis va "reafirma sprijinul ferm al Bucureștiului pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova", necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022.

Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI: Rusia se pregătește de revanșă în Republica Moldova. Ce mai poate face statul român? Interviu cu analistul Armand Goșu