Una dintre cele mai sensibile controverse ale momentului este pusă în discuţie şi de Mihai Rădulescu, alături de invitaţi cu opinii diferite, din medii diferite, luni, 11 iulie, de la 21.00, în direct la TVR 1 şi TVR INFO.

Sondaj referendum TVR - dreptul la avortFoto: Hotnews

„Orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort legal şi în condiţii de siguranţă.” Astfel sună rezoluţia votată în Parlamentul European ce însoţeşte cererea ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

După ce, în SUA, 15 state au adoptat legea care interzice dreptul femeilor la avort, iar preşedintele Joe Biden le cere femeilor să nu renunţe să lupte pentru această libertate, Europa – şi implicit România – pune în dezbatere acest subiect atât de delicat. O face şi Mihai Rădulescu luni seară, pe 11 iulie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emisiunii “Referendum” de la TVR 1.

Sunteti de acord cu dreptul la avort? îşi întreabă realizatorul publicul şi invitaţii în platou. Răspund, în direct la TVR 1, Andrada-Elena Cilibiu - activistă pentru drepturile femeilor şi reprezentantă a Centrului FILIA, Oana Băluță, cercetatoare specializată în gen și politică de la FJSC, Diana Oncioiu – jurnalist, Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică şi Ginecologie din România, Mihail Neamțu - scriitor și teolog, Alexandra Nadane - director executiv la Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, actriţa Manuela Hărăbor, respectiv Cleo Capsali – mamă a nouă copii.

„Polemici dure s-au iscat şi în România, în special pe reţelele sociale. Faptul nu e deloc surprinzător, în condiţiile în care ţara noastră are o istorie dură în privinţa avorturilor. În prezent, deşi legea nu interzice întreruperea de sarcină la cerere, realitatea arată că se fac avorturi în tot mai puţine spitale de stat, în timp ce creşte numărul celor din spitalele private. Diseară, la ’Referendum’, vedem ce impact are la noi decizia din Statele Unite. Punem faţă în faţă cele două tabere, pro şi anti avort, şi le ascultăm argumentele. Facem ceea ce ne propunem de obicei la ’Referendum’: să abordăm frontal, cu luciditate şi echilibru marile controverse publice, de la noi si din lume”, ne introduce Mihai Rădulescu în tema ediţiei din 11 iulie.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la compensarea de 50 de bani la litrul de carburant, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.