Șeful Consiliului Județean Iași Costel Alexe a spus luni într-o postare pe Facebook că speră să-și demonstreze cât mai rapid nevinovăția și să pună capăt unei campanii „furibunde de denigrare” a lui și a familiei sale, după ce a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

Costel Alexe a spus luni că este nevinovat și crede că adevărul va ieși la lumină, susținând că nu există probe împotriva lui, ci doar „speculații și acuzații care au făcut deliciul presei și a celor împătimiți după telejustiție”.
- „Am spus din capul locului că vreau ca acest dosar să fie finalizat cât mai repede pentru că telejustiția și adversarii politici nu au făcut decât să rostogolească în aceste 18 luni fel de fel de supoziții, neadevăruri, dezvoltând teorii și scenarii care nu au nimic în comun cu realitatea și adevărul.
- De astăzi pot vorbi liber, pot să mă apăr și să demontez piesă cu piesă un dosar care este construit pe speculații, un dosar care a ținut agenda publică la nevoie, adică atunci când au trebuit să fie reașezate taberele politice, când au trebuit să fie bifate țintele de integritate, când a fost nevoie de o pârghie”, a scris Costel Alexa pe Facebook.
Șeful CJ Iași susține că nu a pretins niciun avantaj de-a lungul carierei sale politice, inclusiv în perioada în care a fost ministrul mediului.
„Mi-am exercitat cu bună credință toate funcțiile publice avute, iar demnitatea de ministru în guvernul României este fără echivoc un privilegiu pe care puțini oameni reușesc să îl aibă. Tocmai de aceea, în perioada cât am ocupat funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, mi-am îndeplinit cu mare răspundere atribuțiile, mi-am propus cu adevărat să produc o schimbare în sistem și să ating obiectivele asumate de România în raport cu Uniunea Europeană în materie de politici de mediu: reducerea poluării, reducerea tăierilor ilegale de arbori, creșterea suprafețelor de terenuri împădurite, închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, creșterea gradului de colectare selectivă și atingerea țintelor de reciclare”, a mai spus Alexe pe Facebook.
Referindu-se la acuzațiile care i se aduce, Costel Alexe a spus pe Facebook că „ministrul mediului nu are atribuții, nu poate influența, nu poate modifica, nu poate interveni în procedura de acordare a certificatelor verzi”.
- ”Indiferent de numele ministrului, el nu poate influența procesul de acordare, care este un automatism pe care ministrul, la finalul procedurii tehnice, îl semnează spre a-l face public. Acest lucru îl poate spune orice funcționar debutant din cadrul Ministerului Mediului sau al Agenției pentru Protecția Mediului.
- Drept dovadă, combinatul siderurgic Liberty Galați a primit și în 2018 și în 2019 și în 2020 aproape același număr de certificate verzi. Absurdul situației este că pe procedura de avizare eu nici măcar nu figurez ca semnatar, lucru iarăși știut și consemnat de documentele avute la dispoziție de procurori, dar ignorat”, a mai spus Alexe.
Costel Alexe a fost trimis luni în judecată
Costel Alexe a fost trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la delapidare, în timp ce fostul director general al combinatului siderurgic Liberty din Galați a fost trimis în judecată pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Alte cinci persoane fizice au fost trimise în judecată de DNA pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii.
Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Costel Alexe
- "În 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
- Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.
- Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
- Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.
- În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)".
În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.