Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată luni de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Costel Alexe a fost trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la delapidare, în timp ce fostul director general al combinatului siderurgic Liberty din Galați a fost trimis în judecată pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Alte cinci persoane fizice au fost trimise în judecată de DNA pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Costel Alexe

  • "În 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
  • Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.
  • Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
  • Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.
  • În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)".

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Costel Alexe a susținut că este nevinovat și s-a declarat convins că va demonstra acest lucru în instanță. El a anunțat în vara anului trecut că, într-un "gest de onoare", se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași.

Alexe s-a aflat sub control judiciar începând din 28 aprilie și până la sfârșitul lunii august 2021, când măsura a fost revocată.

În 10 mai, DNA a anunțat că procurorii au început urmărirea penală împotriva președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, într-un al doilea dosar penal, în care este acuzat că ar fi numit fără respectarea legii un director interimar la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași.