Jurnalistul britanic Charlie Ottley spune că vrea să le ofere "o şansă la viaţă" copiilor care i-au furat echipamentele de filmare la Timişoara şi îi cheamă la filmările documentarului "Flavours of Romania", în timp ce mamei copiilor - al cărei soț este în închisoare - îi va fi găsit un loc de muncă pentru a nu mai fi nevoită să trăiască pe străzi.

Charlie Ottley Foto: Facebook - Charlie Ottley

Jurnalistul britanic a spus, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Consiliul Județean Timiș, că nu el est victima, ci copiii care l-au jefuit.

  • ”Nu noi suntem victime aici, adevăratele victime sunt copiii. Ar fi trebuit să fie în pat, ar fi trebuit să doarmă şi să meargă la şcoală a doua zi.
  • I-au dezmăgit părinţii, societatea. Şi sunt copii. Fie că sunt cetăţeni romi sau români, merită o şansă bună la educaţie, iar părinţii au nevoie de reabilitare ca să ofere copiilor o nouă şansă sau vom perpetua acest ciclu al infracţionalităţii.
  • Profit de această ocazie să le spun oamenilor că suntem norocoşi să îi ajutăm pe aceşti copii. Nu numai că nu vrem să fie pedepsiţi în vreun fel, pentru că nu este vina lor.
  • Am vrea să profităm de această ocazie şi să le oferim şansa de a ne vizita când filmăm Flavours of Romania aici, să vină să ne vadă pe platoul de filmare. Aş vrea să le ofer o cameră, să îi învăţ să filmeze şi să le oferim un start sperând să îi încurajăm şi să îi inspirăm să nu facă greşelile părinţilor lor, pentru că din câte înţeleg, tatăl lor e în închisoare”, a declarat Charlie Ottley, citat de News.ro.

Jurnalistul britanic a subliniat că poate face aceste gesturi doar pentru familia care i-a furat echipamentele, dar sunt mii de astfel de familii peste tot în ţară - copii care cerşesc în pacări, în faţa supermarketurilor, iar noi, ca țară, îi dezamăgim.

  • "Pentru că sunt romi, există multă xenofobie când e vorba despre ei sau cel puţin asta am întâlnit eu şi de multe ori problema este ignorată.
  • Mulţi spun că sunt romi, dar sunt copii şi fiecare copil merită să aibă oportunităţile de a avea un scop în viaţă. Astfel, îi invit să vină să ne vadă şi vreau să strângem bani pentru a le cumpăra o cameră şi am vrea să îi găsim mamei lor un loc de muncă ca să nu fie nevoită să trăiască pe străzi pentru că soţul ei e în închisoare, iar copiii să facă infracţiuni ca să susţină familia, asta nu ar trebui să se întâmple într-o ţară europeană”, a mai spus jurnalistul britanic.

El a atras atenţia că reforma socială ar trebui să înceapă de la bază şi a făcut apel la autorităţi să ajute familiile nevoiaşe:

  • ”Reforma socială ar trebui să înceapă de la bază şi îi rog pe toţi cei care văd aceste imagini să transmită mai departe: dacă vedeţi o familie care are nevoie de ajutor, încercaţi să îi ajutaţi, să găsiţi fonduri să îi luaţi pe aceşti copii de pe străzi, să îi trimiteţi la şcoală, astfel încât ei să nu facă greşelile pe care le-au făcut părinţii lor.
  • Cred că această întâmplare ar putea fi un lucru pozitiv, dacă ne unim forţele. Hai să realizăm că copiii sunt cea mai mare comoară, moştenire a acestei ţări. Să ne asigurăm că toţi au şanse egale să avanseze în viaţă”.

Jurnalistul a povestit cum a fost jefuit în zona centrală a Timişoarei, afirmând că stătea pe bancă, iar cineva s-a apropiat şi i-a luat rucsacul în care se aflau echipamente de filmare şi a fugit. Ottley a spus că a alergat după hoţ, dar acesta era mai bine antrenat.

Cei care i-au furat jurnalistului echipamentele de filmare sunt doi băieţi şi o fată cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Copiii au recunoscut că i-au furat bunurile, dar au spus că s-au speriat şi au abandonat geanta acestuia în care se afla şi drona.

Marţi, echipamentele tehnice ale lui Charlie Ottley au fost recuperate de poliţişti.

Cine este Charlie Ottley

Charlie Ottley este realizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia si Flavors of Romania.

Jurnalistul britanic a fost distins cu Crucea Casei Regale din România pentru Wild Carpathia, a fost premiat pentru cea mai bună campanie de promovare a României derulată peste hotare la România Insider Awards, dar şi pentru "Cea mai Importantă Iniţiativă în Domeniul Media şi Jurnalism", la Premiile România TopHotel, potrivit Agerpres.

Jurnalistul britanic este un mai mare promotor al ţării noastre peste hotare. El a realizat mai multe materiale de promovare a Transilvaniei şi Braşovului, care au fost difuzate de televiziunile naţionale şi pe postul BBC World.

Producătorul britanic de televiziune Charlie Ottley a lansat, anul trecut, la Tulcea, documentarul "Wild Danube", realizat în Delta Dunării.