Tribunalul Bucureşti a dispus marţi restituirea la Parchet a dosarului în care preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, este acuzat de fals intelectual.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iniţial, la instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 3, un magistrat a stabilit că rechizitoriul, probele şi actele de urmărire penală întocmite de procurori sunt legale, însă Tribunalul Bucureşti a schimbat decizia şi a dispus ca dosarul să fie restituit Parchetului, deoarece lui Cristian Andreescu i s-ar fi încălcat dreptul la apărare în timpul anchetei.

  • "(...) admite contestaţia formulată de inculpatul Andreescu Cristian împotriva încheierii penale din data de 13/04/2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti (...). Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând pe fond, admite cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Andreescu Cristian.
  • Constată încălcarea dreptului la apărare al inculpatul Andreescu Cristian şi anulează ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Mituleţu Buică Constantin Florin şi Andreescu Cristian din data de 11/03/2021, precum şi a tuturor actelor procesuale subsecvente acesteia, inclusiv a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi. În consecinţă constată neregularitatea actului de sesizare - rechizitoriul din data de 22/11/2021 (...) al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti. Respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Mituleţu Buică şi de partea responsabilă civilmente AEP. Dispune restituirea cauzei la parchet", este decizia Tribunalului București.

În noiembrie 2021, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti a anunţat Parlamentul că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată. De asemenea, a fost trimis în judecată şi secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru fals intelectual.

Mituleţu-Buică a fost acuzat de procurori că a făcut presiuni ca doi șefi din AEP - Gabriel Saucă, director general Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale să părăsească instituţia. De asemenea, el a fost acuzat că ar fi blocat mai multe posturi din AEP, neorganizând concursuri pentru ocuparea lor, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

În martie 2021, Constantin Mitulețu-Buică a fost chemat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoștință că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

El a declarat atunci pentru HotNews.ro că a fost chemat în calitate de suspect și că dosarul a fost deschis în urma plângerilor penale făcute împotriva lui de cei doi foști angajați pe care el i-ar fi sancționat cu avertisment, în 2019.

În iulie 2019, preşedintele AEP Constantin Buică a propus Parlamentului demiterea lui Gabriel Saucă, director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale. PNL a reclamat atunci PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi demiterea unor profesionişti în detrimentul unor oameni de partid.

"PSD arată că nu înţelege gravitatea situaţiei în care au ajuns să funcţioneze instituţiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniştilor şi de înlocuire a acestora cu politruci fără competenţe minimale”, a transmis atunci PNL.

De asemenea, în luna august 2019,14 organizaţii neguvernamentale au solicitat o serie de clarificări Parlamentului pentru demiterea lui Gabriel Saucă, director general Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, şi a lui Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.