Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a fost chemat joi la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, pentru a i se aduce la cunoștință că este urmărit penal pentru abuz în serviciu. El a declarat pentru HotNews.ro că a fost chemat în calitate de suspect și că dosarul a fost deschis în urma plângerilor făcute de doi foști angajați pe care el i-ar fi sancționat cu avertisment, în 2019.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am fost chemat la Parchet în calitate de suspect, în urma unor plângeri penale formulate pe numele meu după ce am dat două sancțiuni disciplinare. Nu am făcut declarații la Parchet pentru că suntem la momentul studierii dosarului și trebuie să vedem care sunt pașii de urmat", a declarat pentru HotNews.ro Mitulețu Buică.

Buică susține că este vorba despre doi angajați pe care el i-ar fi sancționat disciplinar doar cu avertisment și care apoi au demisionat, iar ulterior au depus plângeri penale împotriva lui.

Este vorba despre Gabriel Saucă, fost director general la Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, fostul șef al Departamentului de organizare a proceselor electorale.

În iulie 2019, preşedintele AEP Constantin Buică a propus Parlamentului demiterea a doi directori ai instituţiei - Gabriel Saucă, director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale, scrie News.ro. PNL a reclamat atunci PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi demiterea unor profesionişti în detrimentul unor oameni de partid.

"PSD arată că nu înţelege gravitatea situaţiei în care au ajuns să funcţioneze instituţiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniştilor şi de înlocuire a acestora cu politruci fără competenţe minimale”, a transmis atunci PNL, într-un comunicat de presă.

De asemenea, în luna august 2019,14 organizaţii neguvernamentale au solicitat o serie de clarificări Parlamentului pentru demiterea lui Gabriel Saucă, director general Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, şi a lui Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.