Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, de data aceasta pe motiv că este membru în două ONG-uri care ar face politică. Aceasta, în condițiile în care Danileț mai are o decizie de excludere din magistratură, pe care nu a putut să o conteste pentru că, deși au trecut mai bine de cinci luni de la pronunțare, nu i-a fost comunicată oficial. „Este o execuție a mea pentru a fi dat exemplu judecătorilor reformiști”, a declarat judecătorul pentru HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a fost luată miercuri, cu majoritate, de către Secția pentru judecători a CSM, într-un nou dosar de cercetare disciplinară din partea Inspecției Judiciare.

Hotărârea CSM:

  • „Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică –judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinară prevăzută de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată constând în încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice și pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.
  • În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. b) și d) din acelaşi act normativ”.

Hotărârea - care a fost luată cu 5 voturi la 4 - nu este definitivă, putând fi atacată de către Cristi Danileț.

Magistrații care fac parte din Secția de judecători:

  • Bogdan Mateescu
  • Lia Savonea, Simona Marcu, Marian Budă
  • Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina
  • Andrea Chiș și Mihai Bălan

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Marian Budă și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Prima decizie de excludere din magistratură a judecătorului a fost luată tot cu 5 voturi la 4, de către Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț. Între timp, Ghena s-a pensionat, fiind înlocuită de Marian Budă.

Reacția lui Cristi Danileț

Magistratului i se impută că face parte din două ONG-uri care ar face, de fapt, politică - VeDem Just și Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

  • „Azi CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok) pentru că:
  • fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar "partidele politice" , "aliantele electorale", "aliantele politice" si "ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri", ceea ce nu este cazul in speță;
  • am participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat "formațiune politică" de către CSM.
  • Pentru cine nu știe: cele două ONG-uri sunt înființate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desființarea lor vreodată pentru că și-ar fi incalcat statutul propriu”, a explicat Danileț, pe Facebook.

„M-au lăsat fără niciun venit”

Judecătorul clujean a declarat pentru HotNews.ro că deciziile luate de CSM împotriva sa reprezintă un "contorsionism juridic", neexistând nicio bază legală.

Mai mult, judecătorul a fost în imposbilitatea de a ataca prima decizie de excludere din magistratură, pentru că CSM nu i-a comunicat hotărârea, deși avea termen 20 de zile pentru a face asta și au trecut mai bine de 5 luni.

Astfel, Danileț a putut ataca în instanță doar decizia de suspendare a sa și a pierdut procesul, în prima instanță. A atacat sentința Curții de Apel Alba Iulia, iar în 8 iunie este fixat termen la Înalta Curte de Casație și Justiție.

  • „Strategia este ca, dacă cumva câștig un proces, să vină din urmă altă cercetare disciplinară, altă decizie.
  • Mi-au făcut noi acțiuni disciplinare, fără niciun temei legal, și are loc o execuție a mea pentru a fi dat exemplu magistraților reformiști.
  • Mi-au luat toate dosarele pe care le judecam și m-au lăsat fără nicio sursă de venit, pe motiv că am postat niște filmulețe pe TikTok. Am în întreținere o mamă bolnavă și o fiică studentă, dar nu îi interesează. Este incredibil ce mi se întâmplă”, a spus Danileț.

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru "manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare".

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Magistratul spunea că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

În urma deciziei CSM, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu.

CITEȘTE ȘI:

Înfrângere în prima instanță pentru Cristi Danileț: Rămâne suspendat din funcția de judecător