Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins luni cererea judecătorului Cristi Danileţ de suspendare a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost suspendat până la judecarea pe fond a hotărârii de excludere din magistratură. Decizia nu este însă definitivă.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamantul Danileţ Cristi Vasilică în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii (...) prin care se solicită suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării Hotărârii nr.1537 din 14 decembrie 2021, adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători", este decizia pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru "manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare".

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Magistratul spunea că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

Cum a fost plimbat între instanțe dosarul lui Cristi Danilet

Până la strămutarea dosarului la Alba Iulia, au existat două decizii ale instanţei supreme şi două ale Curţii de Apel Cluj prin care magistraţii au susţinut că nu au competenţa să judece cererea lui Danileţ privind suspendarea deciziei CSM.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 7 februarie, pentru a doua oară, că nu este de competenţa acestei instanţe să judece cererea depusă de judecătorul Cristi Danileţ.

ICCJ mai luase o decizie identică pe 31 ianuarie, după ce Curtea de Apel Cluj a refuzat în două rânduri, pe 30 decembrie 2021 şi 19 ianuarie 2022, să judece această speţă, invocând acelaşi motiv - nu are competenţa materială.

În decizia din 30 decembrie, Curtea de Apel Cluj a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie ridicată de CSM, cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.14 alin.1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, coroborat cu art. 62 alin.1 lit. e din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor raportat la art.134 alin.3 din Constituţia României, prevederi care se referă la suspendarea de către instanţe a unui act administrativ, până la soluţionarea pe fond a cauzei.

În urma deciziei CSM, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu.