Circulația trenurilor de metrou pe Magistrala 2 în Capitală are loc cu dificultate, după ce un tren care a plecat din stația Piața Romană a întâmpinat o defecțiune tehnică ce s-a lăsat cu degajări de fum.

Evacuarea calatorilor la metrouFoto: Colaj foto

23:10A fost deschis un dosar penal

17:10„Circulația trenurilor de metrou rămâne reorganizată până când comisia tehnică de specialitate Metrorex -AGIFER va dispune retragerea trenului în depou”, anunță Metrorex.

Astfel, până la finalul zilei circulația trenurilor cu călători pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 10-12 minute după cum urmează:

- pe traseul Pipera – Berceni- Pipera se circulă normal, cu excepția distanței dintre stațiile Piața Romană și Piața Unirii 2, unde se circulă pe un singur fir, alternativ.

13:00Circulația trenurilor continuă să fie restricționată pe Magistrala 2, trenurile circulând pe un fir în zona stației Piața Romană - Unirii 2.

11:00Cauza probabilă a incendiului de la metrou a fost o flacără la o cutie cu conductori la nivelul şinei, de la care s-au înregistrat degajări de fum în zona Piaţa Romană, a declarat şeful ISU Bucureşti-Ilfov, Orlando Şchiopu.

"Cauza incendiului - se pare că a fost vorba de un conductor la o şină de transport", a precizat Orlando Şchiopu, citat de Agerpres.

10:45Circulația este reluată treptat la metrou / Filmul evenimentelor:

„Circulația trenurilor de metrou se desfășoară alternativ între Piața Romană și Unirii 2 pe un singur fir. Pe restul magistralei, circulația se desfășoară normal. Circulația trenurilor este reorganizată corespunzător până la retragerea trenului în depou pentru analiză și remediere”, anunță Metrorex care prezintă detalii cu incidentul produs de dimineață:

  • Metrorex informează că la ora 8:42, trenul care pleca din stația de metrou Piața Romană către Berceni a prezentat o defecțiune tehnică cu degajare de fum, la ieșirea din stație.
  • Mecanicul trenului a încercat repornirea trenului în traseu, fapt ce nu a putut fi posibil.
  • Astfel, călătorii au fost debarcați în tunel, după scoaterea tensiunii pe ambele fire, sub supravegherea directă a echipelor de intervenție Metrorex și ISU. ISU a luat decizia de activare a planului roșu.
  • Călătorii au fost debarcați în siguranță.
  • Defecțiunea va fi analizată de către o comisie tehnică de specialitate mixta Metrorex - Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER).
  • Metrorex prezintă scuze călătorilor și îi asigură pe această cale că depune toate eforturile pentru reluarea circulației în condiții normale.

10:26 Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anunțat că este înființată o linie specială STB pentru a prelua călătorii afectați de incidentul de la metrou. Linia navetă circulă între Piața Unirii și Piața Charles de Gaulle.

10:02Imagini din timpul evacuării pasagerilor prin tunelul de metrou:

09:55Raed Arafat: „Intervenția s-a terminat. Se va lua decizia de repunere în circulație a trenurilor de metrou după scoaterea trenului afectat. În cel mai scurt timp se va relua traficul la nivelul metroului.

În tunel, între stația Romană și Universității au fost evacuate 172 de persoane după întreruperea curentului. Au fost asistate medical 25 de persoane. A fost declanșat planul roșu”.

09:52 Coordonatorul SMURD, Bogdan Oprița, declarații la stația de metrou Piața Romană: „Au fost dislocate toate echipajele disponibile din București. A fost mobilizat și spitalul mobil. Au fost asistate 25 de persoane, din care 2 au necesitat transport la spital din cauza expunerii la fum și a stresului”.

09:48Traficul rutier pe bulevardul Magheru și pe bd Lascăr Catargiu este restricționat

Având în vedere intervenția pompierilor la stația de metrou Piața Romană, Brigada Rutieră recomandă participanților la trafic:

-să evite zona;

-să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri;

-să circule cu prudență.

  • „La acest moment traficul rutier este restricționat pe segmentul de drum cuprins între Piața Universității și Piața Romană, ambele sensuri de deplasare și pe bd-ul Lascăr Catargiu, dinspre Piața Victoriei către Piața Romană. De asemenea, au fost aplicate restricții de trafic și din intersecțiile apropiate, pe străzile ce converg către bd-ul Gheorghe Magheru”, anunță Poliția Rutieră.

09:40Călătorii din trenul afectat, evacuați prin tunel - anunță Metrorex

  • Ca urmare a defecțiunii tehnice cu degajare de fum din Piața Romană, echipele Metrorex au apelat conform procedurilor la instituțiile abilitate pentru verificare și acordare de sprijin în caz de nevoie.
  • Călătorii aflați în trenul defect au forțat deschiderea ușilor, fapt ce a condus la blocarea trenului în tunel și deconectarea de la energia electrică a acestuia.
  • Menționăm că, pasagerii aflați în trenul defect nu au fost puși în niciun moment în pericol, iar ca urmare a situației create, aceștia vor fi debarcați prin tunel.
  • Circulația trenurilor de metrou pe Magistrala 2 se desfășoară cu dificultate, iar între stațiile Universitate și Piața Victoriei nu se circulă.

09:37 ISU anunță că incendiul de la metrou a fost lichidat. „Incendiul s-a manifestat la carcasa unei linii de metrou. Din vagoane au fost evacuate toate persoanele”.

09:30 ISU București transmite că la stațiile Universitate și Victoriei au fost evacuați toți călătorii, și continuă evacuarea călătorilor de la stația Piața Romană.

09:10

Probleme la metrou la Piața Romană. Metrorex: „Defecțiuni tehnice la un tren care a plecat din stație”

  • „Metrorex informează că astăzi, 24.05.2022, începând cu ora 8:50, circulația trenurilor de metrou pe Magistrala 2 se desfășoară cu dificultate din cauza unei defecțiuni tehnice identificată la un tren care a plecat din stația Piața Romană către Berceni.
  • În urma defecțiunii, trenul va fi retras din circulație pentru analiză și remediere. Între timp se iau toate măsurile pentru ca circulația pe Magistrala 2 să se reia în condiții normale.
  • Metrorex prezintă scuze călătorilor pentru disconfortul creat”, transmite Metrorex.

Circulația întreruptă la metrou: ISU a mobilizat autospeciale și un detașament de salvatori

Față de situația din stația Piața Romană au fost alertați și Pompierii bucureșteni care au trimis autospeciale în zone.

  • „Degajare de fum în subteran la stația de metrou Piața Romană. În acest moment se realizează evacuarea călătorilor. A fost realizată deconectarea de la alimentarea cu energie electrică. Nu sunt victime. Acționează 8 autospeciale de stingere, SMURD, Detașamentul Special de Salvatori”, a transmis ISU.