Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost ridicat vineri de pe Aeroportul Otopeni, fiind dus la audieri la DNA într-un dosar de corupție vizând salubrizarea din sector, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 12.18 La sediul DNA a ajuns și fostul primar al sectorului 5 Daniel Florea, spunând că a fost chemat de procurori în calitate de martor.

La intrarea în sediul DNA, Florea a fost întrebat de jurnalişti cu ce companie a fost încheiat contractul de salubrizare al sectorului 5.

"Contractul de salubrizare la Sectorul 5 nu se putea decât cu firma primăriei, care avea exclusivitate acolo", a răspuns Daniel Florea.

Cine s-a ocupat de salubrizarea Sectorului 5 în ultimii ani

Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 5 nr.213/26.09.2019 s-a aprobat caietul de sarcini şi Contractul cadru având ca obiect prestarea activităţilor de salubrizare din sectorul 5.

Conform hotărârii, s-a încheiat Contractul cadru nr.11718/02.10.2019 între Consiliul local sector 5 în calitate de delegatar şi SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA, compania primăriei, în calitate de delegat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 01.10.2019, având ca obiect „prestarea activităților de salubrizare menajeră, stradală și deszăpezire din cadrul serviciului de salubritate sector 5".

Anul următor însă, Consiliul Local al sectorului 5, prin HCL sector 5 nr.8/23.01.2020, a dispus delegarea serviciului public de salubrizare, începând cu data de 01.03.2020, către o altă societate, respectiv SC Salubrizare Fapte 5 SA (societate cu acționar majoritar Consiliului Local sector 5, înfiinţată la data de 20.12.2019). Societatea prestează serviciul și în prezent.

HotNews.ro a scris aici un material despre risipa de la Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA, una dintre firmele care s-a ocupat de salubrizare.

..............

Pe numele acestuia exista un mandat de aducere, astfel că Piedone a fost ridicat de pe aeroport, de unde se pregătea să plece din țară, potrivit surselor judiciare citate. Piedone ar fi urmat să plece în Italia.

Primarul Sectorului 5 a fost dus sub escortă la sediul DNA, pentru audieri.

Peste câteva zile, în 3 mai, Curtea de Apel București ar urma să pronunțe, după mai multe amânări, decizia definitivă în procesul Colectiv, în care Piedone a fost condamnat în prima instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu tragedia în urma căreia 62 de oameni au murit, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață.

Procesul Colectiv s-a terminat în 21 decembrie 2021, iar Curtea de Apel București a amânat în 15 aprilie - pentru a patra oară - pronunţarea sentinţei. Următorul termen pentru pronunțarea deciziei finale a fost stabilit pentru 3 mai. Decizia ar urma să vină după mai bine de 5 ani de procese, timp în care instanța s-a încurcat în proceduri.

Magistrații au invocat "complexitatea deosebită a cauzei" și au dat vina și pe avocați pentru amânările succesive.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars. "Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.

Din 2020, Piedone este primar al Sectorului 5, după ce de la alegerile locale din 2008 până la demisia sa din 4 noiembrie 2015, în urma tragediei din clubul Colectiv, a fost primar al Sectorului 4.