Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general, propus de PSD pentru un post de judecător la Curtea Constituțională, susține că nu și-a plagiat lucrarea de doctorat, spunând că nu a fost "pregătit suficient pentru a întocmi o lucrare de înaltă calitate ştiinţifică". Licu, care a cerut și a câștigat în instanță dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor, susține că a făcut acest demers "ca o recunoaştere a faptului că, privind retrospectiv, (...) nu se ridică la nivelul cel mai înalt pentru un asemenea titlu ştiinţific".

Bogdan LicuFoto: AGERPRES

Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general, propus de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, a afirmat miercuri că a renunţat la titlul ştiinţific de doctor pentru că a considerat că lucrarea sa de doctorat "nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice", reiterând că acuzaţiile potrivit cărora ar fi plagiat nu sunt adevărate.

El a susţinut la audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor că este pregătit pentru postul de judecător la CCR, pentru că a "evoluat" în 15 ani.

Cât privește acuzațiile de plagiat, Licu susține în continuare că este nevinovat și că el nu a furat.

  • "Poziţia mea cred că o cunoaşteţi foarte bine, pentru că am spus-o de nenumărate ori şi vă invit să vedeţi detaliile, dacă vreţi, de la ultima procedură la care am participat, în ianuarie 2020, în faţa ministrului Justiţiei de atunci, unde am oferit o explicaţie mai detaliată. (...)
  • Pe scurt, am spus că, în acel moment, nu am fost pregătit suficient pentru a întocmi o lucrare de înaltă calitate ştiinţifică, acea lucrare de doctorat, şi de aceea am renunţat, am intentat un proces în justiţie să renunţ la titlu, ca o recunoaştere a faptului că, privind retrospectiv, într-adevăr am considerat că nu se ridică la nivelul cel mai înalt pentru un asemenea titlu ştiinţific, dar de la faptul că am făcut anumite erori, de la faptul că poate am făcut-o în grabă, de la faptul că, repet, nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice până la faptul că am plagiat, adică că am furat, este cale lungă şi nu este nimic adevărat", a afirmat Bogdan Licu, citat de Agerpres.

"Surprins" de nominalizarea PSD

Prim-adjunctul procurorului general a mai spus că a fost "surprins", iniţial, de nominalizarea de către PSD pentru această funcţie.

"Sincer, şi pentru mine a fost o surpriză, dar având în vedere precedentul, că şi data trecută PSD a nominalizat magistraţi, am acceptat acest lucru", a mai afirmat Bogdan Licu, adăugând că a fost contactat de preşedintele PSD pentru a-i propune să candideze.

Acuzațiile de plagiat

În noiembrie 2021, Licu Bogdan Licu a câștigat în instanță dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor obținut cu o teză suspectată de plagiat.

„În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de proveniență pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internaționale de citare în operele științifice. Bogdan Licu îl plagiază masiv pe judecătorul Cristi Danileț, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, scria la vremea respectivă Emilia Sercan.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, a fost cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspectat că și-a plagiat teza de doctorat.

În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de proveniență pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internationale de citare în operele știintifice.

Bogdan Licu l-a plagiat masiv pe judecătorul Cristi Danilet, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scria la vremea respectivă Emilia Sercan.

Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din București (1991 - 1995) cu diploma eliberată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, a urmat un cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională.

CITEȘTE ȘI: Acuzat de două ori de plagiat, Bogdan Licu susține că a fost „pionier în activitatea sa”. Ce spune despre notele mici din facultate