​Președintele Klaus Iohannis anunță că a avut marți o convorbire telefonică cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, în contextul recunoașterii de către Rusia a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.45 Președintele Klaus Iohannis a anunțat ccă a decis ca vineri, 25 februarie, să fie organizat la Varșovia un summit extraordinar al Formatului București 9 (B9), pentru a coordona răspunsul și pentru ca aceste stata să își demonstreze unitatea: "Suntem alături de Ucraina!".

  • "Am avut o convorbire foarte importantă astăzi cu președintele Andrzej Duda pentru a discuta despre situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre în urma acțiunilor Rusiei, care încalcă grav dreptul internațional și a măsurilor comune care urmează să fie luate la NATO și în formatul București 9”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.
Din formatul "București 9" fac parte: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Klaus Iohannis a anunțat ulterior, tot pe Twitter,că a avut o discuție telefonică și cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre pachetul de sancţiuni care ar urma să fie aplicatedupă "gravele încălcări ale dreptului internaţional de către Rusia care au dus la escaladarea situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre”.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat luni desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca fiind independente, accelerând criza de care Occidentul se teme că ar putea duce la un război major. Echipamente militare grele fără însemne au fost văzute deja în Donețk.

Țările occidentale urmează să anunțe marți noi sancțiuni contra Moscovei, în timp ce trimisul rus la ONU le-a avertizat să se "gândească de două ori" și să nu agraveze situația.

Luni seară, după anunțul lui Vladimir Putin, președintele Klaus Iohannis a transmis că recunoașterea de către Rusia a independenței Doneţk şi Luhansk trebuie să primească cel mai dur răspuns al comunității internaționale:

  • "Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.
  • România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite".