Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor analiza marți un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în vederea aplicării acestuia cât mai curând, au anunțat președinții Consiliului European și Comisiei Europene într-un comunicatîn care sunt prezentate și propunerile de măsuri contra Moscovei.

Ambasada RusieiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

”Decizia Federației Ruse de a recunoaște ca entități independente și de a trimite trupe rusești în anumite zone din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk este ilegală și inacceptabilă. Aceasta încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaționale ale Rusiei și escaladează și mai mult criza”, se spune în documentul semnat de Ursula von der Leyen și Charles Michel.

O reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe ai UE, prezidată de Înaltul Reprezentant, va avea loc marți, iar în urma acesteia, un prim pachet de sancțiuni va fi prezentat în mod oficial în cursul acestei după-amieze.

Organismele corespunzătoare se vor reuni apoi pentru a finaliza pachetul fără întârziere, se spune în comunicat.

Pachetul conține propuneri de sancțiuni contra:

  • celor care au fost implicați în decizia ilegală,
  • băncilor care finanțează armata rusă și alte operațiuni în aceste teritorii,
  • capacității statului și a guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, pentru a limita finanțarea politicilor agresive și de escaladare,
  • comerțului din cele două regiuni separatiste către și dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili resimt în mod clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive.

Propunerile vor trebui sprijinite în unanimitate de statele membre UE.

Anterior, o sursă Reuters precizase că pachetul de sancțiuni ar putea fi aprobat chiar de marți.

Potrivit acesteia, se va interzice tranzacționarea de obligațiuni rusești de stat pe piața europeană, iar în regiunile separatiste nu se va aplica acordul de liber-schimb UE-Ucraina.

De asemenea, sancțiuni îi vor viza și pe cei câteva sute de membri ai Dumei de Stat a Rusiei care au votat pentru recunoașterea autoproclamatelor republici, precum și companiile și băncile implicate în finanțarea activităților separatiste.