Guvernul a adoptat, joi, măsura care se aplică deja la călătoriile în Uniunea Europeană, potrivit căreia certificatul de vaccinare COVID-19 este valabil la intrarea în România doar cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu două doze. În lipsa acestuia este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală.

Certificat VerdeFoto: Hotnews

România aplică astfel norma valabilă în Uniunea Europeană începând cu 1 februarie. Astfel, de marți, în UE a intrat în vigoare regula potrivit căreia certificatele COVID sunt valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin anti-COVID, pentru călătoriile în interiorul Uniunii.

Guvernul a transpus, joi, această măsură, valabilă la intrarea în România.

  • "Se transpune și în România această regulă, valabilă pentru călătoriile în UE.
  • Certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile", a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, menționând că decizia a fost luată pentru a avea o regulă uniformă în Uniunea Europeană.

Cei care au schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la doza a doua, atunci certificatul este valid. Dacă au trecut mai mult de 270 de zile (9 luni) de la doza a doua a vaccinului anti-COVId, atunci este necesară doza booster.

Secretarul de stat a subliniat că regula este valabilă numai în privința călătoriilor în UE, la intrarea în țară, și nu se aplică pe plan intern.

În lipsa dozei booster, la intrarea în țară poate fi prezentat un test negativ COVID sau dovada trecerii prin boală.

Noile reguli pentru călătoriile în UE

  • Din 1 februarie, au început să se aplice norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile (9 luni) pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.
  • În conformitate cu noile norme, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.
  • În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.
  • În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.
  • Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel, conform Comisiei Europene.
  • Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt îndrumate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.