De marți, 1 februarie, în Uniunea Europeană intră în vigoare regula potrivit căreia certificatele COVID sunt valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin anti-COVID, pentru călătoriile în interiorul UE, însă Comisia a recomandat ca statele membre să o aplice și la nivel național. Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunțat luni că acest lucru va fi reglementat și în România "în curând”.

Certificatul digital european pentru Covid-19Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comisia Europeană a decis în 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maximum 9 luni dacă persoana respectivă nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-COVID.

Noile reguli pentru călătoriile în UE

 • Din 1 februarie, încep să se aplice norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile (9 luni) pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.
 • În conformitate cu noile norme, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.
 • În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.
 • În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.
 • Statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel, conform Comisiei Europene.
 • Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt îndrumate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

 • "Începând de mâine ( 1 februarie -n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere.
 • Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel.
 • Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a spus comisarul pentru justiție Didier Reynders, citat într-un comunicat de presă transmis luni de Comisia Europeană.

Când se vor aplica și în România noile reglementări

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a reamintit, luni, că aceste reguli intră în vigoare în UE începând de marți, 1 februarie, iar acest lucru va fi reglementat și în România "în curând”:

 • "Cred că deja lumea este informată că de mâine intră în vigoare o regulă - pentru cei care au a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaşte certificatul decât dacă fac cea de a treia doză.
 • Acest lucru urmează să fie reglementat şi în România în curând. În acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene (...)
 • Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test".

El a adăugat că, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil la intrarea în România şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID.

De asemenea, deocamdată, regula nu se aplică nici pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.

Întrebat dacă regula va fi aplicată și intern, Raed Arafat a spus că nu poate preciza deocamdată, urmând să fie stabilit prin hotărâre de guvern: "Nu este luată o decizie dacă vom recunoaște (la nivel intern) în continuare cele 2 doze, după trecerea celor 9 luni. Asta se va decide. Vedem ce se va anunta".