Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost amendat de către polițiști de trei ori, luni, pe motiv că, deși ar fi trebuit să se afle în carantină, el a oficiat slujba la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, apoi a participat la două evenimente, scrie News.ro. Arhiepiscopia a anunțat că IPS Teodosie va contesta amenzile, pentru că "sunt ilegale".

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 18.39 Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, luni seară, că IPS Teodosie a ales să se carantineze la sediul Palatului Arhiepiscopal, iar decizia de carantinare a fost emisă de DSP deoarece acesta a revenit, în 20 ianuarie, din Iordania, ţară aflată în zona roşie, scrie News.ro.

Reamintim că IPS Teodosie a sfidat constant măsurile anti-COVID impuse da autorități în timpul pandemiei.

El spunea că, şi dacă se împărtăşesc o sută de mii de oameni cu aceeaşi linguriţă, "nimeni nu se contaminează, chiar dacă s-a împărtăşit unul bolnav” și că, dacă va "prinde” vreun preot folosind mai multe linguriţe pentru împărtăşanie, îi va interzice să slujească.

Valoarea totală a amenzilor primite este de 3.000 de lei.

Arhiepiscopul Tomisului fusese plasat în carantină de către Direcția de Sănătate Publică începând din 21 ianuarie deoarece intrase în contact cu persoană confirmată cu COVID-19, conform News.ro.

Cu toate acestea, luni, IPS Teodosie a oficiat slujba la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. El a fost amendat de polițiști cu 1.000 de lei.

  • "Astăzi, în jurul orei 8,00, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au identificat, în interiorul unei biserici din municipiul Constanţa, un bărbat, de 66 de ani, care nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte măsurile de carantină, conform Legii 55/2020. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei", a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa.

În pofida amenzii primite, arhiepiscopul Tomisului a mers apoi la o manifestare culturală dedicată Zilei Unirii Principatelor, pe faleza Cazinoului, fiind amendat din nou de către polițiști, tot cu 1.000 de lei.

  • "Astăzi, în jurul orei 11,00, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au identificat un bărbat, de 66 de ani, care se afla pe strada Arhiepiscopiei din municipiul Constanţa, deşi pe numele său este instituită măsura carantinării la domiciliu pentru perioada în curs. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei", a anunțat Poliția Constanţa.

Apoi, IPS Teodosie a mers la Centrul Eparhial Tomis la conferinţa ”România, vechea vatră a Europei”, susţinută în Sala Magna de către acad. prof. Constantin Barbu. A fost amendat pentru a treia oară.

  • “Astăzi, în jurul orei 14.25, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au identificat un bărbat, de 66 de ani, care se afla în interiorul unui imobil din municipiul Constanţa, participând la un eveniment, deşi pe numele său este instituită măsura carantinării la domiciliu pentru perioada în curs. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei”, a transmis Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, conform News.ro.

Arhiepiscopie: Amenzile sunt ilegale

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat printr-un comunicat postat pe Facebook, în care spune că amenzile date IPS Teodosie "sunt ilegale":

  • "Din surse oficiale, vă informăm că decizia de carantinare a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de către DSP București a sosit în mail-ul personal al IPS astăzi, 24 ian. 2022, în jurul orei 13.00.
  • Aceasta i-a fost adusă la cunoștință în jurul orei 15.00, în cadrul unui eveniment la care IPS participa.
  • În măsura în care amenzile date IPS Teodosie sunt reale, căci până acum nu ni s-a comunicat nimic oficial, considerăm că acestea sunt ilegale, fiind date înaintea aducerii la cunoștință a deciziei de carantinare.
  • Ca atare, vor fi contestate. E absurd să fii amendat fără să fii vinovat".

Cum a sfidat IPS Teodosie măsurile anti-COVID impuse de autorități

În toată perioada pandemiei, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a contestat restricțiile impuse de autorități.

El a contestat inclusiv în instanță restricțiile privind organizarea pelerinajelor, fiind apărat de Diana Șoșoacă.

De exemplu, la slujba de Bobotează din 2021 IPS Teodosie chemase 10.000 de oameni. Potrivit jandarmilor, la ceremonii au luat parte 2.500 - 3.000 de persoane. Oamenii au asistat la slujbă fără să respecte regulile de distanțare, mulți stând umăr la umăr. La plecarea procesiunii către Portul Tomis, IPS Teodosie le-a spus oamenilor ca acolo să păstreze distanţa fizică, "să nu supărăm autorităţile".

De asemenea, de Crăciun, în 2020 arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba în Catedrala Arhiepiscopală, cu participarea mai multor persoane, deși Constanța era în carantină, fiind interzise slujbele în interiorul bisericilor, cu excepția celor la care participa doar personalul clerical.

În noiembrie 2020, IPS Teodosie a contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență prin care erau interzise pelerinajele, astfel încât să poată fi organizat pelerinajul de Sfântul Andrei. Arhiepiscopul Tomisului, care a pierdut în instanță, a fost reprezentat de avocata Diana Șoșoacă, actual senator.

IPS Teodosie i-a scris atunci premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.

De asemenea, IPS Teodosie a susținut că nu se vaccinează împotriva COVID-19 pentru că are alergii și că, oricum, nu ar avea motiv pentru că nu se îmbolnăveşte.

  • "Nu este obligatoriu şi mai ales că este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi.
  • Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, declara IPS Teodosie în aprilie 2021.

În octombrie, el s-a lansat într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID, într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că vaccinul "nu este asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative".

IPS Teodosie i-a îndemnat pe oameni "să se adreseze în masă justiției" privind restrângerea unor drepturi pentru cei nevaccinați și a făcut un "apel la juriști să se mobilizeze și să îi apere".

Emisiunea de la Radio Dobrogea, a cărei temă a fost "Constrângerile pentru vaccinare", a fost realizată de către purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.

"Din ce în ce mai mulți oameni se sperie că ce vor face, pentru că tot aud la știri că li se va interzice celor nevaccinați să se ducă în stânga, în dreapta la spital, la alimentară, la mall, la școală, la mai știu eu pe unde. (...) Nu avem nicio decizie în sensul ăsta până acum”, a spus preotul Tănăsescu, în deschiderea emisiunii.

IPS Teodosie și-a început pledoaria cu un apel către juriști să îi apere pe oameni, pe care i-a îndemnat să se adreseze în masă justiției:

  • "Așa este. Eu cred și trebuie să fac un apel la juriști să se mobilizeze.
  • Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Și sunt atâtea urmări negative.
  • Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri, să se adreseze în masă justiției. Au fost atâtea sentințe care au arătat că este fără temei constituțional această interdicție a nevaccinaților. (...)
  • Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă provaccin și a obligativității vaccinului?”.