Secretarul de stat Raed Arafat a reacţionat, joi, după ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a sancționat pe Diana Şoşoacă şi Mihail Neamţu pentru declarații la adresa sa. El spune că astfel de afirmații, indiferent cui sunt adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului 21.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei
  • "Rasismul și xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăți și trebuie înfruntate și învinse înainte că ele să devină o parte din "normalitatea" în care trăim.
  • Astfel de afirmații, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului 21. Istoria ne-a arătat ce poate face rasismul, xenofobia și îndemnul la ura, astfel încât este obligația noastră să reacționăm de îndată dacă nu vrem ca istoria să se repete!", a scris Arafat pe Facebook.

El a postat și un citat din scriitorul afroamerican James Baldwin: "Nu tot ceea ce este înfruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat până nu este înfruntat".

Cu o zi în urmă, senatoarea Diana Șoșoacă a fost amendată cu 5.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în timp ce Mihail Neamțu a primit avertisment pentru declarații discriminatorii la adresa secretarului de stat Raed Arafat.

Potrivit CNCD, Colegiul director a decis amendarea senatoarei cu 5.000 de lei, pentru următoarele declarații, care sunt considerate discriminatorii:

  • "De ce nu se duce domnul Raed Arafat în țara lui de baștină”, "Vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba țării sale natale”,
  • "Nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie”, "trădătorii nu au ce căuta în România”.

De asemenea, CNCD a decis ca Mihail Neamțu să fie sancționat cu avertisment contravențional pentru afirmațiile:

  • "Vorbești română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine”,
  • "Mă simt reprezentat ca român, de cel care vorbește corect română”, "Sper că știi limba română corect, este totuși o condiție pentru a fi român”.