Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că centralele individuale de apartament vor fi interzise gradual, "nu de azi pe mâine", pentru că sunt multe investiţii deja pornite, aflate în execuţie pe metodele vechi și nu se poate interveni retroactiv. El a precizat că va exista un proiect de lege pentru interzicerea instalării centralelor termice proprii în blocurile care se construiesc acum, urmând să se decidă în coaliție dacă va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă sau dacă va fi trimis Parlamentului.

Centrala termicaFoto: Wikipedia

Reamintim că ministrul Mediului a avansat încă din noiembrie intenția de a interzice instalarea de centrale termice proprii în blocurile noi, care să aibă centrală comună sau să fie racordate la rețelele centralizate de termoficare ale orașelor.

El a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, că măsura va viza interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, nefiind luate în calcul intervenţii pe centralele individuale deja instalate.

  • "Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale la nivel de apartament doar în construcţiile noi.
  • Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliţie şi în guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă, se va apropa prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament”, a supus Tanczos Barna.

El a susținut că implementarea trebuie să fie una graduală, "nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi", iar acolo nu se poate interveni retroactiv".

  • "(...) Dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră, drumurile din cartiere de foarte multe ori nu există şi sunt sursă de poluare pentru că noroiul se aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil.
  • Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice, mai nou sunt probleme şi la capacităţile proiectate pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi nemulţumirea noilor proprietari de acolo”, a afirmat ministrul Mediului.

El a spus că urbanismul înseamnă planificare pe termen mediu şi lung, dar şi respectarea unor condiţii legale, iar dacă ele lipsesc, apar problemele cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice sau a apei potabile în aceste cartiere.

Tánczos Barna a precizat că Ministerul Mediului va face un proiect de lege pentru interzicerea instalării centralelor termice proprii în construcțiile noi și că depinde de guvern și de Parlament când va fi aprobat și va intra în vigoare: "(...) Nu aş putea să preconizez eu în calitate de ministru când se va aproba”.

CITEȘTE ȘI:DEZBATERE PUBLICĂ Este interzicerea centralelor de apartament la blocurile noi o idee bună? Ce spun primarii, activiștii de mediu și dezvoltatorii imobiliari