DEZBATERE PUBLICĂ Este interzicerea centralelor de apartament la blocurile noi o idee bună? Ce spun primarii, activiștii de mediu și dezvoltatorii imobiliari

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 22 noiembrie 2021, 9:02 Actualitate | Administratie Locala


Centrala termica
Foto: Wikipedia
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că ministerul pregătește un proiect de lege care vizează interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Acestea se vor putea racorda la sistemul centralizat de încălzire sau vor pune centrale proprii/de cvartal. HotNews.ro a vorbit cu primari, activiști de mediu și dezvoltatori imobiliari despre această inițiativă.

Primarii spun că este o idee bună și că va reduce poluarea, însă foarte puține orașe pot realiza în acest moment extinderea rețelei de termoficare și conectarea de noi blocuri. Dezvoltatorii imobiliari spun că circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament.

Construirea unor centrale de cvartal, în cogenerare, pentru ansamblurile rezidențiale mari, ar crește prețul pe apartament cu circa 10.000 de euro, mai spun dezvoltatorii imobiliari.

Activiștii de mediu spun că este o idee bună, însă fiecare nuanțează. Unii susțin că această măsură trebuie aplicată doar în orașele foarte poluate. Alții că Ministerul mediului trebuie să rezolve întâi alte probleme, cum ar fi încălzirea la sobă, unde de multe ori se ard mobilă sau alte deșeuri extrem de toxice, dar și arderile ilegale de deșeuri care otrăvesc de câțiva ani Bucureștiul.


Ce spune ministrul Mediului?Într-o postare pe Facebook, vineri, Tanczos Barna scrie că „atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.

„Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată”, a scris el.

Ministrul Mediului anunță astfel că, „din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum”. „Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a arătat el.

Pe site-ul Ministerului nu este niciun proiect de acest gen în dezbatere publică. HotNews.ro l-a contactat telefonic pe ministrul Mediului pentru a solicita mai multe informații, dar nu a răspuns.

Ce spun primarii?Sectorul 3 din București este unul dintre sectoarele care a cunoscut o dezvoltare imobiliară spectaculoasă în ultimii ani. Pe câmpul din jurul zonei comerciale Paladdy, la ieșirea pe autostrada spre Constanța, s-a construit practic un oraș nou, zeci de blocuri.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care a fost și dezvoltator imobiliar, spune că ideea interzicerii centralelor de apartament la blocurile care se construiesc acum este una bună, iar pasul următor ar fi ca ansamblurile rezidențiale noi să aibă mici centrale în cogenerare.

”Părerea mea este că inițiativa este corectă, este bună. Așa ar trebui și pasul următor ar fi obligativitatea de a avea ceva în cogenerare, adică centrală de cvartal în cogenerare. Sunt o mulțime de argumente pentru. În primul rând siguranța. Sunt foarte multe accidente cu centralele de apartament. Doi- centralele de apartament nu au ardere completă, sunt o nenorocire pentru mediu. Și nu au nici performanță economică. La bloc, nu vreți să locuiți la etajul 10 unde 8-9 sub d-voastră au centrale termice, fiindcă deschideți geamul și vă intră în case noxe. Nu susțin această inițiativă că îmi place mie, ci fiindcă este corectă raportat la studiul prezentat de Comisia Europeană”, a declarat Negoiță pentru HotNews.ro.

Întrebat ce soluție a folosit la ansamblurile dezvoltate de el sau familia sa, Negoiță spune că centrale de apartament, iar clienții cer asta.

”La blocurile pe care le-am dezvoltat, am folosit centrale individuale în cea mai mare parte. Din cauza mentalității aș putea spune, adică oamenilor, trecând prin experiența RADET și alte chestiuni similare, oamenii vor să se gestioneze singuri, doresc centrale de apartament. Asta vine din istoria noastră, fiindcă au plătit frigul și apa rece foarte scump, de prea multe ori, din cauza incompetenței celor care au gestionat astfel de sisteme centralizate, dar care sunt cele mai recomandate”, a mai spus Negoiță.

Pentru București, dacă această prevedere va fi adoptată, singura soluție viabilă în acest moment este centrala de bloc sau de apartament. Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, a declarat că în acest moment compania Termoenergetica nu extinde rețeaua de termoficare, astfel că sunt șanse mici ca blocurile noi să se cupleze la sistemul centralizat.

”Această inițiativă este în raport cu reglementările europene. Acolo unde se poate face racordul la sistemul centralizat de încălzire se pot racorda blocurile noi, acolo unde nu se poate, soluția este o centrală de bloc sau de cvartal. În următorii ani, în condițiile în care vom stabiliza sistemul centralizat, ne așteptăm să putem extinde sistemul centralizat, să putem să racordăm și noile blocuri. Am discutat până acum cu dezvoltatorii imobiliari, există o anumită reticență și din perspectiva rapidității cu care se poate face racordajul, fiindcă fiind companii de stat presupune un proiect și lucrarea durează mai mult timp. Au fost ansambluri rezidențiale care au spus da, vreau, ne apucăm de mâine? Dar nu e așa de simplu fiindcă noi trebuie să alocăm bani pentru extinderea rețelei și să facem licitație ca să facem lucrarea, ceea ce durează. Pe viitor vom face și lucrări de extindere, deocamdată ne concentrăm pe stabilizarea și modernizarea rețelei”, a explicat Claudiu Crețu.

Primăria Cluj Napoca a luat-o înaintePrimăria Cluj-Napoca este cu un pas înainte, săptămâna trecută lansând în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care vizează interzicerea centralelor de apartament în blocurile nou construite. Viceprimarul orașului, Dan Tarcea, a declarat pentru HotNews.ro că acesta va fi adoptat la începutul anului viitor, PNL și UDMR, care dețin majoritatea în Consiliul Local fiind de acord în această privință.

”Noi am pus în dezbatere publică încă de acum o săptămână și jumătate proiectul de hotărâre prin care propunem să interzicem montarea centralelor de apartament la blocurile noi. Prevederea este prinsă și în planul privind calitatea aerului, votat acum 6 luni, și acum l-am întărit prin modificarea regulamentului PUG. Mi se pare o idee extrem de bună și doar așa vom putea să reducem cantitatea de noxe care este emanată și de aceste centrale. Este foarte clar că sunt mult mai eficiente centralele de bloc, de scară, cvartal, față de centralele de apartament. Și ca să ne putem atinge țintele pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, pentru anul 2050, aceasta este unica soluție, împreună, evident și cu celelalte legate de trafic, împăduriri. De aceea noi susținem o astfel de inițiativă. Cel mai probabil de anul viitor la noi așa va fi: ori te conectezi la rețeaua de termoficare existentă, ori îți pui o centrală de scară, bloc sau cvartal. Aici vorbim doar despre imobilele care urmează să fie construite”, a explicat Dan Tarcea pentru HotNews.ro.

Acesta spune că investitorii imobiliari nu sunt foarte bine informați și de aceea preferă să pună centrale de apartament la blocurile noi.

”Probabil că preferă să pună centrale de apartament pentru că nu sunt suficient de bine informați. Doi, probabil că nu sunt încă racordați la tehnologia nouă, pentru că noua tehnologie îți permite, chiar dacă este o centrală de cvartal sau de scară sau de bloc, îți permite să plătești cât consumi, fiindcă sunt soluții de acum 10 ani care nu îți permitea, se plătea la comun. Trei, nu au suficientă încredere în regiile de termoficare existente, dar eu cred că viitorul va fi clar al termoficării. Noi avem în această direcție și strategia pe termoficare care deja este în dezbatere publică. 200 de milioane de euro ne propunem să atragem pentru modernizarea regiei de termoficare. Avem deja și prețurile pentru anul 2021-2022 în ceea ce privește prețul gigacaloriei. Deci investim și cred că viitorul aici va fi”, a spus Tarcea.

Viceprimarul spune că în zonele unde există rețea, blocurile noi se pot racorda și acum la sistemul centralizat, iar primăria are în plan extinderea rețelei în tot cartierul nou Sopora, care va avea 250 ha.

”Dacă un investitor dorește, putem să-l racordăm la sistemul centralizat, acolo unde există rețea de termoficare. Într-un cartier nou, dacă nu avem rețea de termoficare, nu avem cum să-l conectăm, dar dacă vorbim despre cartierul nou Sopora, acolo unde facem un PUZ pe 250 ha, acolo ne propunem să extindem rețeaua de termoficare pe toate cele 250 ha, deci facem pași importanți în această direcție astfel încât să-i încurajăm pe dezvoltatorii imobiliari să facă acest lucru. Și să știți că dezvoltatorii imobiliari ies mai ieftin dacă pun o centrală de bloc sau de cvartal sau se conectează la rețeaua de termoficare, decât să cumpere centrale de apartament. Până la urmă discutăm de o politică publică care ne ajută să ne atingem obiectivele la care am aderat. Până acum nu am conectat ansambluri rezidențiale noi, dar am racordat instituții publice”, a mai explicat Tarcea.

Primar Iași: Centralele de cvartal sunt o soluție mai bună decât centralele de apartament


Și primarul orașului Iași spune că susține această idee, cu rezerva ca atât sistemele centralizate cât și centralele de cvartal să producă energie termică în cogenerare.

”Sunt susținătorul sistemelor centralizate. Acolo unde se consumă energie termică în sistem centralizat, în mod obligatoriu, în mod obligatoriu trebuie să existe și sistem de producere a energiei electrice. Doar așa aceste sisteme funcționează eficient. Fiecare metru cub de gaz pe care îl arzi doar pentru încălzire este risipă. Centralele de cvartal sunt o soluție mai bună decât centralele de apartament, dar nu rezolvă problema în totalitate. De aceea ar trebui ca toate sistemele publice de consum a gazelor naturale pentru producerea de energie termică să aibă în mod obligatoriu și sursă de producere a energiei electrice. Dacă nu face asta, nu poate nici să scoată un preț bun la gigacalorie. În rest, orice soluție de acest fel este bună și în sprijinul României pentru a scăpa de taxa de infrigement față de utilizarea centralelor de apartament”, a declarat Chirica pentru HotNews.ro.

Acesta spune că sistemul centralizat din Iași poate dubla numărul de consumatori dacă oamenii sunt interesați.

”Avem branșate la sistem 24.000 de apartamente. Putem să dublăm, mâine să branșăm încă pe atât, avem capacitate dacă se dorește. Sunt două posibilități de branșament. Branșament în circuitul primar, cel care asigură transportul prin rețele magistrale și asigură un preț mai bun la termoficare, dar investitorul trebuie să-și facă racordul și modulele termice. Mai este branșarea în sistemul secundar, care este mai scumpă în consumul energiei termice, dar mai facilă în ceea ce privește branșarea, fiindcă aceasta revine în sarcina operatorului, a Primăriei Municipiului Iași”, a spus Chirica.

Acesta spune că majoritatea ansamblurilor rezidențiale noi au centrale de apartament. Însă a primit recent și cereri de racordare la sistemul centralizat de la dezvoltatorii imobiliari.

”La Iași, cea mai mare parte dintre ansamblurile rezidențiale noi au centrale de apartament. Avem câteva excepții care au centrale de bloc. Să fac o medie, din 2000 de apartamente noi, doar 10% au centrală de bloc și doar 5% s-au racordat la sistemul centralizat al orașului, în zona Tudor Vladimirescu. În ultima săptămână am primit două cereri mari, una pentru un complex de 350 de apartamente, în zona Tudor Vladimirescu, racordare în sistem centralizat al orașului. Și încă un complex rezidențial de 700 de apartamente, care acum se construiește, în zona unde am extins acum sistemul de termoficare, zona Bucium. Până acum am branșat două ansambluri rezidențiale noi la sistemul centralizat”, a mai spus Chirica.


Dezvoltatorii imobiliari: prețul unui apartament ar putea crește cu circa 10.000 de euro


Bogdan Ivan, secretarul general Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România, a declarat pentru HotNews.ro că în proporție de 90% ansamblurile rezidențiale noi sunt făcute cu centrale de apartament, iar o astfel de lege i-ar afecta și ar crește prețul apartamentelor.

”Din păcate nu am fost consultați. Am aflat acum. Ne afectează din mai multe puncte de vedere. În primul rând este vorba despre costuri. Costurile implementării unui astfel de proiect, cu centrală de bloc/cvartal sunt cu circa 60% mai mari față de soluția actuală, cu centrale de apartament. Pentru că nu este vorba doar despre centrala de bloc/cartier, ci trebuie realizat un întreg sistem centralizat, care presupune și contoare, sistem care este mult mai costisitor de implementat. Având în vedere și contextul actual, că s-au majorat prețurile la materiale, asta ar însemna o nouă creștere a prețului de construire, care se va reflecta în costul final al unui apartament pentru cumpărători”, a explicat Bogdan Ivan.

În cazul unor centrale de cvartal, în sistem de cogenerare (care produc energie electrică și termică), acesta spune că prețul pe apartament ar crește cu circa 10.000 de euro.

”Eu cred că autoritățile ar trebui să încurajeze racordarea la sistemul centralizat și să realizeze sisteme moderne centralizate. De curând am avut discuții cu Compania Termoenergetica care a propus implementarea unor sisteme în cogenerare, dar nu înțeleg de ce nu le fac chiar ei. Dacă le facem noi crește prețul unui apartament cu circa 10.000 de euro. Branșarea la sistemul actual este destul de complicată și dacă ne întrebați pe noi, autoritățile trebuie să vină în întâmpinarea dezvoltatorilor. Dacă ne-am putea racorda, ne-am racorda, nu văd de ce nu, fiindcă este mai ieftin. Dar în București mai este problema legată de țevile foarte vechi, care abia acum au început să fie înlocuite, avarii. Atunci când vinzi un apartament într-un bloc nou vrei să-i asiguri în primul rând clientului o anumită securitate. Guvernul, Primăriile ar trebui să aibă o viziune mai largă, să implementeze sisteme în cogenerare, nu să înlocuim centralele de apartament, care eu zic că funcționează și toată lumea optează pentru ele. Dacă s-ar implementa sisteme moderne, toată lumea ar opta pentru ele”, a explicat Bogdan Ivan.

Acesta spune că din punct de vedere al eficienței energetice, centralele individuale, în condensație, au un randament de peste 100%, iar centralele de bloc nu ajung la același randament pentru că din punct de vedere tehnologic s-a dezvoltat mai mult tehnologia centralelor individuale de apartament, pe când centralele de bloc sunt centrale convenționale cu un randament redus.

”În ceea ce privește poluarea, din punctul nostru de vedere, din ce am discutat și cu auditorii energetici, este doar o greșeală de interpretare matematică. Pur și simplu se iau în calcul noxele totale, ale tuturor centralelor dintr-un bloc, dar fără să se țină cont de faptul că acestea nu funcționează în permanență. Ele funcționează în funcție de necesarul de căldură și s-a făcut un calcul matematic, dar nu un studiu în viața reală. Deci nu vedem nicio justificare. Din punctul de vedere al asigurării serviciului, gândiți-vă ce se întâmplă la un bloc atunci când se strică o centrală de bloc, rămâne un întreg bloc fără încălzire, și ce se întâmplă dacă se strică o centrală de apartament, se înlocuiește imediat și aia este, oricum apartamentele se încălzesc și unele de la celelalte. Deci nu văd care ar fi avantajul”, a mai spus Bogdan Ivan.

Acesta spune că și clienții preferă centralele de apartament.

”Clienții preferă să aibă centrală de apartament pentru că pot să-și regleze individual partea de costuri. Dacă vorbim de un sistem cu centrală de bloc, contorizarea și măsurarea trebuie făcută de către Asociație, pe când așa fiecare își plătește consumul individual de gaze. Oamenii în general optează să nu fie dependenți de asociație, de vecini, mai sunt restanțieri. Centralele de apartament sunt montate de către dezvoltatori”, a mai explicat Bogdan Ivan.

În concluzie, acesta spune că nu înțelege necesitatea și justificarea acestei inițiative și cere ministrului Mediului să consulte și dezvoltatorii imobiliari înainte de luarea unei decizii.

”Dacă se aprobă, trebuie să ne adaptăm, dar ce am cerut noi autorităților a fost să se consulte cu asociațiile din domeniu, din păcate nu am fost niciodată consultați și am cerut să nu mai apară astfel de propuneri fără studii și o fundamentare serioasă”, a mai spus Bogdan Ivan.


Ce spun activiștii de mediu?Activiștii de mediu spun că este o idee bună, însă fiecare nuanțează. Dan Trifu, activist de mediu și reprezentantul Asociației Ecocivica spune că ONG-ul pe care îl conduce militează de ani de zile pentru introducerea unei asemenea măsuri.

”Este un proiect de lege pentru care Ecocivica militează de ani buni. Vorbim la nivelul țării de sute de mii de astfel de centrale de apartament, centrale ale căror emisii nu sunt controlate, centrale care au randament foarte slab și cu toate că nu s-au înregistrat așa de multe accidente, sunt destul de periculoase în exploatare. De aceea noi am cerut ca locuințele colective, mai ales când se construiesc cvartaluri sau cartiere întregi, cum sunt numeroase în București, să fie legate la sistemul centralizat de încălzire. Pentru că un CET poate fi monitorizat, are un randament peste 90% și pentru mediu ar fi o îmbunătățire mare. De asemenea, Uniunea Europeană tratează foarte serios problema centralelor individuale la locuințele colective și ia în calcul să interzică până în 2030”, a declarat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

Acesta spune că soluția este racordarea la sistemul centralizat a clădirilor noi, dar în București acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

”După Revoluție, în București, nu avem cunoștință de un cartier care s-ar fi legat la sistemul centralizat. Avem cartiere foarte noi foarte mari, cum ar fi Metalurgiei Park, cel mai mare cartier postdecembrist, avem cartierul Greenfield, cartierul familiei Negoiță construit în spatele zonei comerciale Pallady. Toate au centrale de apartament”, a mai explicat Trifu.

Reprezentantul Asociației Ecocivica spune că interzicerea centralelor de apartament la clădirile nou construite va reduce poluarea.

”Cu certitudine aerul pe care-l respirăm va fi mai curat. Trebuie să ne gândim și la faptul că nu avem cum să monitorizăm aceste centrale de apartament. Și așa cum am spus, randamentul lor fiind destul de scăzut, am foarte multe emisii în atmosferă. Adunate toate, ele constituie un dezastru de mediu. Dar o centrală de tip CET, este monitorizată, are autorizații de mediu, de funcționare”, a concluzionat Trifu.

Oana Neneciu, directorul executiv Ecopolis, unul dintre dezvoltatorii rețelei indepente de monitorizare a calității aerului, aerlive.ro, este de părere că Ministerul Mediului trebuie să rezolve întâi alte probleme, cum ar fi încălzirea la sobă, unde de multe ori se arde mobilă sau alte deșeuri extrem de toxice, dar și arderile ilegale de deșeuri care otrăvesc de câțiva ani Bucureștiul.

”Acesta este trendul la nivelul Uniunii Europene. La Comisie se discută intensiv eliminarea centralelor pentru blocurile noi. Dar la noi mi se pare că discuția este prematură. Asta este ultima problemă la care să te uiți când vorbești de poluare. Adică nu este ca și cum am fi rezolvat tot restul și au rămas centralele de apartament. Ministerul Mediului ar trebui să se uite mai întâi la sistemele de încălzire pe combustibili solizi, ce se arde în sobă, lemne, mobilă, plastic, cărbune, și la nivelul orașelor și în rural. Alea trebuie înlocuite cu sisteme ecologice de încălzire sau măcar pe gaz. Asta se face prin subvenții, așa s-a întâmplat și în Polonia, se întâmplă în multe state care au încă această problemă. De acolo înțelegem noi că vine mare parte din poluare. Nu avem la nivel de țară un recensământ să vedem câte astfel de sisteme avem. Centralele de apartament sunt o problemă, e o discuție reală, numai că să vorbim în România despre asta când noi nu avem o mulțime de alte politici puse în practică, pe mediu și poluare, este așa un pic politicianist și foarte hazardat”, a declarat Oana Neneciu pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că, în București, principalul poluator este traficul.

”Avem niște inventare de emisii. Emisiile, cea mai mare parte a poluării provine din traficul auto, la fel cum e în toată Europa. După care avem sistemele de încălzire, cele centralizate și cele individuale, toate poluează destul de mult. De aceea iarna avem valori mai mari ale poluanților. Avem salubrizare deficitară, din cauza asta avem o grămadă de praf și poluare cu PM10 și PM 2,5. Și lipsa spațiilor verzi. Noi nu avem păduri periurbane, spații verzi destule în oraș, avem sub 9 mp/cap de locuitor. Și avem și aceste arderi de deșeuri în jurul Bucureștiului care ne cam sufocă, vedem la fiecare sfârșit de săptămână”, a mai spus Oana Neneciu.

Octavian Berceanu, activist de mediu și fostul comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu, este de părere că această măsură nu trebuie aplicată în toată țara, ci doar în orașele care au probleme cu poluarea.

”Una este să pui această interdicție pentru toată România, alta este să o pui pentru niște regiuni sau niște orașe unde este o problemă cu poluarea. Una este să vorbești despre niște cartiere rezidențiale cum este Cosmopolis, în afara liniei de centură, unde nu prea se simte poluarea, se disipează foarte ușor, și alta este să vorbești de cartiere rezidențiale în zona Lacul Tei sau în centrul Bucureștiului. Apoi, trebuie gândit în așa fel încât să existe un ajutor din partea statului, o filozofie, fiindcă în momentul în care tu instalezi o centrală de bloc cu niște costuri și din 50 de apartamente în primul an se ocupă doar 20, vor plăti foarte mult acele persoane. Trebuie fundamentat și văzut. Unde ai poluare mare? În reședințele de județ, ca prim pas, să nu îți ridici toată România în cap”, a explicat Berceanu.

Acesta spune că orașele mari în principal sunt poluate consistent de centralele de apartament.

”Sunt o problemă destul de mare aceste centrale de apartament.La ultimele etaje, în momentul în care se aerisește, și s-a dat drumul la sistemele de încălzire, toate gazele alea intră în casă. Nu există hornuri care să disperseze de-a lungul blocului, la înălțime. La nivelul orașului, ele poluează foarte mult. De unde vine poluarea? Că toate funcționează în acelați timp, o oră și jumătate dimineața, două ore seara, când au tiraj maxim, încălzire și apă caldă. Proiectul este bun, dar trebuie atenție la modul în care este aplicat, fiindcă sunt diferențe foarte mari între blocurile aflate în orașele poluate și restul. Măsura asta trebuie luată împreună cu municipalitățile, fiindcă există un specific local. Una este să fii într-o vale unde bate vântul și alta este să fii în București unde e poluare maximă”, a concluzionat Berceanu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16126 vizualizari

 • +10 (26 voturi)    
  da! (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:04)

  Hexadanus [utilizator]

  Primaria Cluj-Napoca are Pata Rit, dar o ia inainte cu progresismul. Bravo.
  • +14 (26 voturi)    
   activistii de mediu sa-si vada de treaba lor (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:53)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   niste oameni cu idei fixe, fara cercetari care sa le sustina ineptiile. Iar Boc, evident, ca da bine la ziare, se arunca cu implementarea unor cretinitati.
   • +12 (18 voturi)    
    corect (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:11)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    Asa stiu si eu ca randamentul centralei este cel care conteaza. Dintr-o cantintate de gaz ars nu poti sa scoti mai multa energie, cu un randament mai mic. Centrala de apartament are un randament foarte mare, departe de eficienta sistemelor centralizate care mai pierd energie si pe traseele lungi. Restul sunt povesti neverificate care s-au strecurat pana la nivel politic.

    Faza ca se produce si energie electrica si termica cu aceeasi cantitate de combustibil cu care s-ar produce doar energie termica iar sunt povesti. Cand produci electrica din combustibili fosili, intradevar se pierde energie termica, pe care e ok sa o captezi, asta da. In jurul centralei e ok sa se incalzeasca lumea cu energia termica recuperata de la producerea de energie electrica. Dar cand produci local energie termica cu randament extraordinar de mare, s-ar putea sa fie mult mai eficient decat pierderea de energie pe traseul comun.
    • 0 (0 voturi)    
     combustibili fosili oricum nu e bine pentru orase (Luni, 22 noiembrie 2021, 18:15)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     Daca pui in oras centrale care ard combustibili fosili sa produca si curent atunci va fi mai multa poluare in oras, pentru ca se ard suplimentar combustibil in plus in oras pentru producerea de curent, dar e bine pentru ca se poate recupera energia termica pierduta de aceste centrale pentru incalzire. In principiu rau pentru sanatatea oamenilor, bine pentru planeta din cauza ca se recupereaza energia pierduta la producerea curentului.

     Daca pui centrala care arde combustibili fosili departe de oras, atunci e greu sa recuperezi energie termica si sa o folosesti la incalzire in mijlocul orasulul. Deci e bine pentru sanatatea oamenilor(nu e poluare in oras), si e rau pentru planeta, pentru ca se iroseste energie care ar putea fi recuperata pentru incalzire.
    • -4 (6 voturi)    
     Randamentul real (Luni, 22 noiembrie 2021, 21:39)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     Unburned Methane Emissions from Residential Natural Gas Appliances
     Zachary Merrin* and Paul W. Francisco
     Environ. Sci. Technol. 2019, 53, 9

     O centrala pe gaz de apartament ("tankless") are emisii de gaz metan (gaz nears) de ~20 de ori mai mari decat cele mai eficiente metode din studiu.
     • 0 (6 voturi)    
      useless (Marţi, 23 noiembrie 2021, 13:44)

      jescu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Acel studiu nu analizeaza o centrala de apartament in comparatie cu o centrala de cartier.
     • 0 (2 voturi)    
      pehashule, dar samota care se (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:43)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Punea pe flacara anemica de aragaz zi si noapte pe vremea lui Ceasca cam ce randament avea?
      Si cate emisii au "cele mai eficiente modele din studiu?" Si de ce modele? Sunt doar teoretice?
      Am avut curiozitatea sa intru pe articolul tau, baietii compara de-a valma toate echipamentele care folosesc gaz intr-o gospodarie din care ce sa vezi, range burner, adica aragazele cu foc deschis sunt majoritare urmate de ceea ce numi noi centrale dar imediat de un numar dublu de sobe pe gaz si cuptoare.
      Sa recapitulam, cand pui la un loc o centrala cu un aragaz cu flacara deschisa stiinta deja moarta in papusoi!
      • +1 (1 vot)    
       Citeste mai atent (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 1:22)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

       Nu sunt modele teoretice. Scrie clar in introducere: "Field research on residential NG space heating, water heating, and cooking appliances at 100 homes was conducted to determine their contribution to U.S. anthropogenic methane emissions."

       Mai departe descrie locatiile si metodele de masurare.
  • +12 (20 voturi)    
   sa inteleg ca suntem uituci (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:49)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   sa inteleg ca romanii au uitat repede ce s-a intamplat iarna si vara trecuta in bucuresti cu incalzirea si apa calda "centralizata" PFFF.

   Dupa ce ca nu suntem in stare sa facem un serviciu de calitate (tot ce e centralizat si de la stat stim ca nu functioneaza), se gandesc unii sa ia omului si posibilitatea sa se descurce singur...
   • +1 (3 voturi)    
    unii au memoria mult mai scurta (Luni, 22 noiembrie 2021, 21:41)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    Si gazul se mai opreste.. intreaba-i pe vecinii nostri de la est.
 • +5 (43 voturi)    
  Centralele proprii ale blocurilor (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:13)

  Teo3000 [utilizator]

  Cea mai eficienta solutie este centrala comuna a blocului. Se pot instala sisteme cu redudanta, se pot instala sisteme hibrid (gaz si/sau pompa de caldura si/sau panouri solare). Se evita pierderile din retele publice, dar in acelasi timp se evita consumul poluoarea si risipa de spatiu produsa de sistemele individuale. Consumurile individuale pot fi usor contorizate, incat fiecare sa plateasca ce consuma efectiv.
  • +14 (26 voturi)    
   spre exemplu (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:00)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   Cum contorizezi consumul individual? Cu celebrele repartitoare? Montezi la fiecare apartament cate un gigacalorimetru? La ce pret platesti gigacaloria? Imparti gazul consumat la numarul de apartamente?
   • -2 (10 voturi)    
    Calcul (Luni, 22 noiembrie 2021, 11:11)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Se analizeaza cantitatea de gaz si curent consumat pentru centrala de bloc, se face suma caloriilor masurate la apartamente, se imparte costul gazelor+curentului electric la cate calorii au inregistrat toate repartitoare si astfel se afla costul per calorie aferent lunii X. Apoi fiecare apartament plateste X * calorii consumate. Simplu de calculat!
   • +4 (8 voturi)    
    destul de simplu (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:18)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Suntem in 2021.. Se instaleaza un gigacalorimetru cu telecitire la fiecare apartament. Costa cateva zeci de euro.
    Costul gazului si apei se impart proportional cu consumul, celelalte cheltuieli (administrare, mentenanta etc) se impart in functie de suprafata apartamentelor. Rezulta un tarif compus - cheltuieli fixe plus consum.
   • -1 (3 voturi)    
    ca la nemti (repartitoare 90%) (Marţi, 23 noiembrie 2021, 1:44)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Dac vrei o viata ca afara
  • +13 (21 voturi)    
   teoria suna bine (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:00)

   fvb [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   eu am stat undeva cu centrala de bloc si nu a fost okay. se dadea foarte tare caldura ca sa ii multumeasca pe toti, unii deschideau caloriferul doar din cand in cand, iar plata era pe metru patrat.
   • -1 (7 voturi)    
    La metru patrat se plateste gresia si parchetul (Luni, 22 noiembrie 2021, 14:04)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui fvb

    caldura primita de un apartament se determina extrem de simplu prin doau metode, ambele cu acuratete de peste 97%
    1. calculator de energie termica, compus dintr-un integrator electronic, un debitmetru si doi senzor tur-retur, cost cca 1000 euro, calibrare la 2 ani cu cc 100 euro
    2. repartitor de cost, pret 12 euro/ calorifer, durata de viata 10 ani, mentenanta cc 0,5 euro/fiecare luna de iarna.
    Toata U.E. foloseste aceste dispozitive cu succes, si Romania are specialisti si norme bune la ANRE, dar educatia si suportul tehnic e asigurat din pacate de tot felul de babe fara pregatire gen Opaina
    • +4 (4 voturi)    
     Repartitoare sa iti pui tu (Marţi, 23 noiembrie 2021, 9:53)

     all23 [utilizator] i-a raspuns lui rov

     Repartitorul e o gluma pentru impartirea cheltuielilor! Trebuie sa aiba acelasi debit pentru toate apartamentele , ceea ce nu se intampla , prin caloriferul de la parter trec 200 l apa , in timp ce prin cel de la etajul 10 , trec doar 20 ..... Montarea repartitorului nu se face niciodata corect de gealatii firmelor cu monopol ( techem si ati idioti )
  • 0 (20 voturi)    
   Punem caruta inaintea cailor (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:23)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   Trebuie inceput cu obligativitatea panourilor solare pe blocuri, care pot asigura cca. 70% din necesarul de apa calda la nivel de bloc. S-ar imbunatati astfel si confortul termic al apartamentelor de la ultimul etaj, prin umbrirea terasei, care este acum un desert asfaltat care poate atinge si 80 de grade pe timp de canicula.


   Urmatoarea masura ar fi cosuri exterioare de colectare a gazelor de la centralele individuale existente (macar la blocurile care le au aliniate pe verticala) ca sa nu mai urce bioxidul de carbon pe langa peretii blocului de la parter pana la etajul al XII-lea.

   Abia dupa aceea se poate vorbi de centrale comune integrate in locuintele noi.
   Costurile ar fi mai mari pentru ca necesita conducte separate pentru incalzire (tur-retur) si apa calda de la parter pana la ultimul etaj.
   • +6 (6 voturi)    
    pentru cosuri (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:44)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Exista normative privind cosurile de evacuare. Primarii ar trebui sa ne explice cum au dat autorizatii de constructie, pentru blocuri, fara respectarea acestora.
  • +6 (14 voturi)    
   La centrala de bloc platesti si ce consuma vecinu (Luni, 22 noiembrie 2021, 11:33)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   la centrala de bloc la final de luna se imparte consumul la cei care locuiesc acolo

   adica daca din 50 de apartamente doar 20 sunt locuite se imparte tot consumul la cei 20 in functie de suprafata apartamentului

   nu e echitabil, iti spun din experienta
   • +5 (11 voturi)    
    adevarul este la mijloc (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:22)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Daca lipsesti toata iarna de acasa, nu e corect sa platesti pentru incalzire cat vecinul care a stat toata iarna cu termostatul la 24 de grade.

    Dar nu e corect nici sa nu platesti deloc, pentru ca apartamentul tau benficiaza indirect de consumul vecinilor. In plus, o locuinta neincalzita iarna se degradeaze mult mai repede. Iti place sau nu, vecinii iti fac un serviciu.
  • +9 (23 voturi)    
   duh (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:02)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   pompa de caldura?panouri solare?la un bloc cu sa spunem 3 scari cu 100 partamente?bre,mata realizezi ce spui?banuiesti cat costa?sau te crezi in africa sa-ti bata soarele 300 de zile pe an...
   la obiect:ecoterorismul cu manusi de catifea,a luat amploare si la noi.fel de fel de trepadusi o dau de pereti cu poluarea,cand nu au solutii viabile!
   vezi nemtii in ce kkt au ajuns de cand ecologistii lui peste au inceput interzicerea centralelor nucleare.
   acum se roaga de putin cu caciula in mana...
   si iar,cuvantul cheie:interzicerea,isi face loc in mintea si asa spalata a septelelui.
   bobulimea uita de taxa pe fumarit!
   • -5 (17 voturi)    
    doh (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:53)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Point

    1. Confunzi panourile solare cu fotovoltaice.
    2. Daca nu ai avea mentalitate de tara bananiera, te-ai gandi la beneficii in primul rand, nu la costuri.
    3. "Ecoterorismul" este un termen tampit. Daca nu esti de acord cu solutiile, problema poluarii ramane aceeasi. Daca o ignori, nu dispare.
    • +2 (12 voturi)    
     un sfat (Luni, 22 noiembrie 2021, 13:29)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     citeste cu atentie.
     dupa aia ia-ti jucariile si pleaca acasa!!!
   • +1 (7 voturi)    
    bobulimea.. (Luni, 22 noiembrie 2021, 13:51)

    JohnnyBrav0 [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Daca taceai.. ;)

    Ai adormit la ora de istorie si ti-a ramas in cap doar numele, dar nu stii despre ce vorbesti.
    Taxa pe fumarit de care vorbesti este echivalentul impozitului pe locuinta din ziua de azi. Nu are si nu a avut nici o legatura cu poluarea.
    • 0 (4 voturi)    
     dap (Luni, 22 noiembrie 2021, 14:19)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBrav0

     "Vasilie Voda, dupa ce au luat domnia de la Tarigrad, s-au rugat viziriului sa lasa tara de bir trii ani si alti trii ani sa de birul tarii o data. Si au scos atunce pre tara fumarit, cate un leu de casa".
     ai dreptate,impozit pe locuinta...
     ieu ma refeream la faptul ca o sa urmeze taxe pe centrale...
     oricum,multam de limbajul colorat,ma facusi sa raz,taica!
 • +22 (28 voturi)    
  Calcule (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:17)

  Calin123 [utilizator]

  Nu prea inteleg cum au facut dezvoltatorii imobiliari calculele: "Costurile implementării unui astfel de proiect, cu centrală de bloc/cvartal sunt cu circa 60% mai mari față de soluția actuală, cu centrale de apartament". Apoi tot ei spun "Dezvoltatorii imobiliari: prețul unui apartament ar putea crește cu circa 10.000 de euro".
  Facand un calcul simplu, rezulta ca in momentul de fata solutia curenta de centrale pe gaz individuale costa 16.666 EUR pentru ca 60% din 16.666 EUR = 10.000 EUR. Oare ce avioane de centrale individuale care costa 16.666 EUR instaleaza dezvoltatorii nostri in prezent?
  • -4 (16 voturi)    
   Citesti, dar nu întelegi.... (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:05)

   Crinulet [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   E vorba doar de valoarea totala a sistemelor de încălzire, centrale de ap. versus centrala de bloc,... nu e vorba de costul total al blocului...
   • +7 (7 voturi)    
    ? (Luni, 22 noiembrie 2021, 11:18)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui Crinulet

    Pai explica-mi afirmatiile: "costurile implementarii centrala de bloc VS centrale individuale sun mai mari cu 60%" iar apoi se spune ca pretul per apartament va creste cu 10.000 EUR. Eu doar am facut calculele. X*0.6 = 10.000 EUR de unde l-am aflat pe X unde X este costul actual pentru implementarea de centrale termice individuale (per apartament). Ce am gresit? Dezvoltatorii vor sa spuna ca azi pe ei sistemul cu centrala de apartament ii costa 16.666 EUR iar in noua varianta cu centrala de bloc ii va costa cu 60% mai mult respectiv cu 10.000 EUR mai mult.
    O centrala de apartament costa cam 1000 EUR iar tevile de la centrala pana la radiatoare costa maxim inca 1000 EUR. Nu calculam costul radiatoarelor pentru ca ele trebuie montate in ambele variante. Deci de unde 16.666 EUR?
  • +6 (10 voturi)    
   Dl.Bogdan Ivan a inventat si perpetumul mobile (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:45)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   "au un randament de peste 100%" !!!

   Probabil e bun la dat ....cui trebuie ce trebuie....ca sa mearga afacerile. Adica e inteligent social nu are cultura....nici macar tehnica/elementara.
   • -2 (2 voturi)    
    Aberează (Luni, 22 noiembrie 2021, 14:53)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    nu numai la asta ci și la faptul că o centrală de bloc ar avea un randament mai mic decât una de apartament.

    Există randament mai mare de 100% (știu că pare contraintuitiv) dar nu la centralele de gaze ci la pompele de căldură care pot fi instalate decât la nivel de bloc/clădire nu la apartament.

    Asta ar fi soluția optimă deoarece nu mai depinzi de gaze și nici nu ai risc de explozie iar costul nu ar fi cu mult mai mare dacă este făcută în momentul construcției când oricum trebuie să sapi pentru fundație iar în timp costul se amortizează.
    • 0 (0 voturi)    
     nu exista randament peste 100% never -ever (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:59)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

     Nu dupa legile fizicii aplicabile in momentul de fata! Daca ar exista s-ar numi perpetuum mobile!
     Si cazul centralelor moderne si in cazul pompelor de caldura este un eufemism de marketing!
     • +1 (1 vot)    
      Nu este niciun eufemism (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:55)

      trotuar [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      În cazul centralelor termice randamentul se calculează la cât energie consumi pentru și câtă energie termică obții.

      În cazul pompelor de căldură energia consumată este pentru a transporta energie termică dintr-un loc (aer sau pământ) în alt loc.

      Randamentul este mai mare de 100%, la cele care extrag energia termică din pâmânt randamentul este între 300 si 600% depinzând de temperatura pământului și ce temperatură vrei să obții.

      Nu trișezi legile termodinamicii deoarece pompa termică și apartamentul nu formează un sistem închis. Dacă calculezi și energia pământului de unde extragi căldura vei observa că nu apare energie din aer. Este ca o cisternă care folosește un motor diesel pentru a transporta diesel dacă ignori de unde umpli cisterna la destinație poți spune că ai consumat mai puțin diesel decât ai obținut.

      Este ca un frigider în care partea care îngheată este în pământ (sau aer) iar radiatorul în apartament. Este și reversibilă, o poți folosi și ca aer condiționat.
 • +2 (38 voturi)    
  ceea ce mă (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:19)

  berenger [utilizator]

  miră pe mine e de ce trebuie o prevedere legislativă pentru așa ceva. economic vorbind (nici nu mai e nevoie de aspectul ecologic), o centrală de scară, bloc etc. e mult mai ieftin și mai ușor de instalat decât echivalentul unui număr de centrale individuale. faptul că marii investitori imobiliari au preferat centralele de apartament nu arată decât nivelul redus de cultură economică și de pragmatism.
  • +5 (13 voturi)    
   Argumentele economice primează celor tehnice (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:15)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   Tehnic, se poate face. și cel mai simplu este la nivel de clădire. Problema reală o constituie administrarea lor astfel încît să răspundă nevoilor utilizatorilor la costuri acceptate de aceștia și, pe de altă parte, să încurajeze modernizarea ori de cîte ori are sens din punct de vedere economic (și nu mai repede sau mai lent),

   Problema românilor este în general carența abilităților antreprenoriale. Românii au fost învățați de generații să se descurce la nivel individual și, de regulă, prost, la nivel familial. Din acest motiv, orice funcție managerială și antreprenorială tinde întotdeauna să fie percepută ca un privilegiu și nu ca o răspundere asumată.

   În aceste condiții, administrarea unui sistem de încălzire într-un bloc de 4 apartamente devine o provocare, cu conflicte practic ireconciliabile între adepții economiilor și ceu ai confortului și o tentație cvasi-generalizată de a păcăli „sistemul.” Asociațiile de proprietari sînt de regulă suficient de tensionate și de disfuncționale (adesea feuda unui președinte sau administrator) încît preluarea încălzirii efective peste cea a administrării costurilor ar risca să le pună pe butuci sau să ducă la conflicte majore, după caz. Iar un sistem de tip termoficare se vede deja că nu funcționează eficient economic sau tehnic în practică.

   Sînt și excepții, evident, și acesta trebuie lăsate să se afirme și să devină bune exemple. Dar legiferarea interzicerii centralelor de cartier nu ar face decît să agraveze și să generalizeze proasta gestionare și corupția aferentă a sistemelor de încălzire la comun din prezent.
  • +3 (3 voturi)    
   E nevoie (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:22)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   E nevoie de interzicere pentru ca centralele de apartament sunt mai ieftine, si de instalat, si din punct de vedere al costurilor. Economic vorbind, centrala de pe scara e mai scumpa, pentru ca are si costuri ridicate de mentenanta.
  • +1 (1 vot)    
   Nu chiar... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 21:17)

   MDamain [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   Eu cred că este vorba despre respectul față de client. Reputația sistemelor comune, oricare ar fi acelea, este că sunt ineficiente, căpușate, deturnate de la scopurile lor firești. Sisteme comune, COGENERARE? Să fim serioși! Poate CONGELARE! Sisteme de creare de locuri călduțe pentru sinecurile vreunui partid sau primar. Dacă ar funcționa și ar fi eficiente, cu siguranță proprietarii de apartamente își vor opri centrala și vor opta pentru încălzirea centralizată. Dar n-au cum să funcționeze. Nu în Romania, adică nu fără profesioniști.
 • +24 (38 voturi)    
  Nu spun ca nu polueaza (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Dar de ce nu incep intai cu gropile de gunoi, arderile de deseuri ilegale, un cadru legislativ pentru arderi legale, paza mai buna la forntiera pentru deseuri aiurea.

  In plus: reguli pentru masini cu cele mai noi standarde de consum EURO, taxe pentru cei cu masini mai vechi de 15-20 ani (evident daca nr lor se justifica... daca sunt in zone putin poluate, nu merita) sau ceva cu taxa pentru masini scond/third hand, dar care sa si fie legal fata de data trecuta, dar in acelasi timp programe de achizitii de masini cu producatorii (nu, nu rabla, ci ceva serios) ca sa ii motiveze sa le schimbe, cu sprijin si de la stat si campanii de informare,

  Incetarea defrisarii prin legi (DNA padurarilor, drept de port arma la padurari), supraveghere a padurilor ceva mai des decat cand se poate (angajarea mai multor padurari), agenti de circulatie pe drumurile des frecventate care sa verifice, un sistem de supraveghere online serios, nu varianta de SUMAL care tot pica.

  Taxe pentru poluatori (fabrici, cerinte pentru cele mai recente filtre cu amenzi usturatoare procentual din cifra de afaceri etc.)

  Lista continua.

  Daca ipotetic centralele polueaza 10% si restul enumerate mai sus polueaza 60%, oare care ar trebui sa fie prioritare? Pentru ca ma indoiesc ca centralele sunt cauza nr. 1. M-as astepta sa fie chiar printre ultimele locuri comparativ cu restul.

  Hai sa prioritizam.
  • +6 (12 voturi)    
   Cam asa este... (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:19)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   In loc sa rezolve problema masinilor poluante, de exemplu, politicienii au pasat problema in ograda administratiilor locale si direct in buzunarul viitorilor proprietari. Gropile de gunoi legale sau ilegale, polueaza foarte mult si cu toate ca autoritatile stiu exact unde se afla si cine le administreaza, nu fac absolut nimic si nici nu intentioneaza macar. Padurile dispar in continuare cu repeziciune si de foarte multe ori cu acceptul direct al autoritatilor in buzunarul carora intra spaga.
  • +7 (9 voturi)    
   Acolo e banu (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:27)

   EuConstat [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   De aia nu o sa vezi ca se intervine acolo. In schimb nu putem sta cu mainile in san sa ne amendeze UE si trebuie sa aratam ca facem si noi ceva. Iar la acel ceva intra centralele de apartament, care in printre altele polueaza si castigurile regiilor care sifoneaza mai putini bani, avand mai putini clienti.

   Revenind la solutii - nu se construieste sistematizat, astfel incat sa ai centrale de cvartal. De regula sunt mai multe firme care colaboreaza la constructia unui ansamblu si in sarcina cui pui constructia si administrarea ulterioara a centralei.

   In cazul centralelor de bloc - trebuie regandite masiv proiectele (nu e ca si cum inlocuiesti 20 centrale de apartament mici cu 1 mare pe care o pui la subsol). Si majoritatea constructorilor sunt pe repede inainte.

   Iar 3 si cel mai nasol. Multe imobile noi se chinuie sa aiba conexiunea la utilitati (mai ales cele construite la marginea oraselor). Daca reteaua de termoficare din oras este vraiste si nu se extinde, cum impui tu oamenilor sa nu isi puna incalzire proprie?
  • +2 (2 voturi)    
   nu prea (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:53)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Nu prea exista prioritizari! Trebui facute simultan si n-au legatura una cu alta. Cu padurile am impresia ca exista suficiente legi, dar mafia e mai tare si cuprinde de la taranu care fura, padurar, proprietar pana la judecatori! Singura completare, ar fi inchisoare pe viata pentru recidivisti, ca de prins doar trebuie sa vrei. Nu stiu unde stai dar du-te pe Valea Prahovei de la Comarnic la Predeal si o sa vezi jaful si nepasarea (sau implicare la cioarda) a autoritatilor de la toate nivelurile!
 • +32 (44 voturi)    
  Minciuni gogonate (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:23)

  ACP [utilizator]

  aruncate in spatiul public doar doar prostesc pe cineva si manipuleaza opinia publica pentru ca anumite persoane sa profite ulterior. Ce mai buna economie se realizeaza la nivel individual, fiecare urmand sa plateasca cat consuma si sa incalzeasca cat ii este necesar sau isi permite. Smecheria cu repartitoarele nu mai tine asa ca acum se cauta alte metode pentru a pacali diverse perosoane. Cui ii mai convine sa deschida robinetul la apa calda si sa astepte pana se incalzeaste coloana? Evident va plati pretul de apa calda pentru apa rece. Apoi se minte legat de noxe care practic nu exista la centralele cu gaz deoarece acestea apar doar la arderea sub presiune, ceea ce nu este aici cazul. Au dreptate cei care spun sa se elimine mai intai sursele de poluare mari si ilegale cum ar fi arderile pe langa Bucuresti, masinile care nu mai sunt in parametri, poluatorii industriali. Mai curat decat gazul metan este doar hidrogenul deci nu ar trebui sa se inceapa cu gazul metan. Asta daca nu sunt interese ascunse dupa. Unde e ceva la comun se poate capusa, se pot atribui sinecuri, pe scurt se poate fura.
  • +12 (14 voturi)    
   Noxe centrala (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:24)

   codres [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   Foarte corect ce spuneti. Eu sunt curios dac a amasurat cineva efectiv noxele date de o centrala pe parcursul unei zile de iarna ... Pe timp de vara cred ca nici nu merita luata in discutie
   Pe considerentul asta inseamna ca ar trebui taxati si cei care se incalzesc cu un simplu aragaz iarna ...
  • +12 (16 voturi)    
   Sunt total de acord cu dumneavoastra. (Luni, 22 noiembrie 2021, 11:45)

   CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   Mereu se arunca in media cat de “poluante” sunt centralele de apartament, uitand sa se spuna ca ele au filtre din constructie cu un randament de 90-95 %. Mult mai poluante sunt punctele termice ale cvartalelor sau centralele din incalzirea centralizata.
   Si apoi, asa cum spune numele: incalzirea centralizata este la comun. Se porneste cand vrea totata lumea si se opreste la fel. Aici intotdeauna sunt unii dezavantajati de hotararea comuna.
   Eu zic sa lasam centralele de apartament, ca nu ele sunt problema ci arderile ilegale care se petrec mai peste tot, dar nu sunt vazute!
 • +45 (45 voturi)    
  ... (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:24)

  cartograful [utilizator]

  Ca de obicei ati reusit sa nu prindeti in discutie exact specialistii in acest domeniu adica inginerii civili cu specialitatea "fizica constructiilor". Singurii capabili sa sustina o pozitie sau alta cu calcule.
  Ati bagat in discutie politicienii (a caror pozitie e non-tehnica) activistii (a caror pozitie e prin definitie partizana ca de-aia sunt activisti) si imobiliarii a caror pozitie e prin definitie sustinuta de argumente financiare si nu tehnice.
  "Felicitari"!
 • -19 (35 voturi)    
  Da, sunt de acord! (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:24)

  crinana [utilizator]

  Ar fi super sa poti deschide geamul fara sa simti mirosul gazelor scoase de centrala ta sau a vecinilor! Vrei sa bei cafeaua de dimineata pe balcon, la aer curat si atunci se trezeste vecinul ca vrea sa faca dus si ti-a stricat toata atmosfera :))) Daca stai intr-o zona cu multe blocuri in jur, mai ales dimineata se simt puternic gazele din aer. O centrala de bloc sau de cartier mi se pare ca polueaza mult mai putin, gazele sunt eliminate la o inaltime mult mai mare in aer. Raman la parerea ca cea mai ecologica si economica solutie este incalzirea centralizata pe oras si ar trebui investit masiv si accelerat procesul de modernizare a lor in toate orasele, in loc sa se caute tot felul de idei de a reinventa apa calda.
  • +9 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:05)

   [anonim] i-a raspuns lui crinana

  • +7 (15 voturi)    
   Mirosul gazelor inodore (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:52)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui crinana

   Gazul metan arde curat si produce dioxid de carbon plus vapori de apa, ambele inodore. Cel mult se poate simti o umiditare ridicata data de vaporii de apa. Daca cineva simte un miros cand deschide geamul cel mai probabil e de la masinile pe motorina.
  • +3 (7 voturi)    
   hopaaaa (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:10)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui crinana

   radetule tu esti ma?
 • -16 (32 voturi)    
  Pare o idee buna (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:26)

  Fanel01 [utilizator]

  Este o idee foarte buna , chiar daca costurile sunt putini mai mari se amortizeaza in timp prin facturi si costuri mai mici de intretinere iar poluarea scade.
  • +10 (16 voturi)    
   Really? (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:00)

   Crinulet [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   costuri mai mici la factura si întreținere? pe ce lume trăiești?
   Numai costurile anuale de întreținere (mentenanța) unei astfel de centrale costa cat revizia tehnica la central ta de ap. pe 100 ani...
  • +15 (19 voturi)    
   eu spun (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:14)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   ... sa ramai la sistemul centralizat de incalzire. Daca vecinul nu plateste si ramai fara agent termic te incalzesti cu pilota, au aparut unele cu incalzire electrica. Incalzesti toata coloana si platesti apa la pret de apa calda, etc. Costurile chiar sunt mai mici. Eu am preferat sa am costuri mai "mari" , anul trecut am trecut pe gaze, temp setata la 22 grd C, in 12 luni am consumat sub 300 mc (apa calda si incalzire), pe luna cam 70 lei. Cand eram la comun plateam iarna si 700 lei pe luna, incalzirea mergea si cand afara erau 20 grd C, dadeam caldura afara pe geam pe banii mei.
 • +18 (20 voturi)    
  Opinie (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:57)

  Crop [utilizator]

  Marea majoritate a oamenilor in Bucuresti, pe cand sj-n alte orase locuiesc in blocurile comuniste unde ori fac frigul, ori platesc enorm pentru incalzire. In Dr Taberei( Bucuresti) la parinti ptr 55 mp cu incalzire din asta autorizata si monitorizata de la CET oamenii platesc 300 ron per luna. La mine in bloc nou platesc gazul 180 ron si suntem 3 membri care consuma atunci cand au nevoie.

  Aceste 'sisteme' pe care ministerul le vrea implementate, nu fac decat sa creasca stresul si costurile de viata. In Afara Bucurestiului se ard cabluri si e o poluare imensa iar in Buc se moare de frig. Eu nu vreau sa fiu la mana asociatuei de locatari iar ce a explicat dezvoltatorul in articol are dreptate.

  Totodata, am serioase dubii ca traficul in Buc e principalul poluator. Un exemplu poate fi carantinarea orasului si cum se polua in draci. Sau cand orasul e gol seara dar poluarea e la cote uriase.

  In fine. E doar o manarie ca sa-i forteze pe cei ce au fugit de sistemelw comuniste sa reintre si sa plateasca pentru furtul din ban public sau lenea altora.
 • +13 (15 voturi)    
  serios? (Luni, 22 noiembrie 2021, 9:58)

  fvb [utilizator]

  care e alternativa? au cumva marile orase vreun sistem centralizat prea bun la care sa se racordeze blocurile? E ceva mai bine dect sa imi pun eu ce temperatura vreau in apartament si sa imi fac apa calda la ce temperatura vreau?
  am locuit odata cu chirie intr-un bloc cu centrala de bloc, si chiar daca as fi plecat toata luna de acasa tot as fi platit incalzirea si apa calda. se dadea caldura excesiv pentru ca le era frig celor de la parter dinspre nord, asa ca despre ce economie vorbim? La cat de tare se dadea caldura eu deschideam doar din cand in cand caloriferul, dar oricum plateam pe metru patrat.
 • +17 (23 voturi)    
  Vrajeala comunista! (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:09)

  Andy500 [utilizator]

  Daca intr-o zi de noiembrie e soare afara si daca ai termostat la centrala, centrala de apartament va sta OPRITA, deci ZERO poluare in acel apartament!
  Pe cand un mastodont ca centrala de bloc/cvartal, va fi PORNITA tot timpul si va polua!

  CET-urile produc caldura ca produs SECUNDAR, pe langa energia electrica, deci nu putem compara cu centralele de apartament.
  In Bucuresti CET-urile consuma gaz si curent electric, ca sa acopere GAURILE din sistemul de transport. Deci randamentul e de kkt.

  Daca e sa comparam strict centralele de bloc cu cele de cvartal si presupunem ca ambele au randament de 93-95%, INTOTDEAUNA cele de aprartament vor fi mai eficiente, tocmai din cauza posibilitatii de a primi apa calda si caldura doar la cerere si a distantei reduse de transport a apei calde.

  Singura IMPUNERE care mi se pare de bun simt, ar fi sa fie montate cosuri de evacuare a gazelor mai inalte, pentru a reduce spre ZERO poluarea.
 • +9 (11 voturi)    
  Este o aberație să mimeze preocuparea (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:10)

  Kap [utilizator]

  Haideți să considerăm un pic alternativele:
  1. SACET-urile se închid pe capete, iar dacă nu, oferă servicii mizerabile! Păi echivalând poluarea la costul încălzirii, uitați cât de eficient se încălzește un apartament cu RADET (aproape 900 de lei gigacaloria) și cât costă cu centrală. Adică în loc să funcționeze o centrală pentru fiecare apartament și să pornească din când în când, ”mai bine” să polueze nonstop un CET apoi să contaminăm tot solul Bucureștiului cu agent termic ce țâșnește din gheizerele nevăzute de țevi ruginite. La ce costuri......
  2. Centralele comune (de scară sau cvartal) au costuri de întreținere și operare, iar în situațiile foarte frecvente în care ansamblurile rezidențiale nu se vând, sau sunt locuite parțial, cum credeți că pot suporta doar cei ce se mută costurile mentenanței?
  În plus, prevede cineva și obligativitatea modului de distribuție ORIZONTAL al energiei termice?
  Pentru că de fapt aceasta este problema oricărui sistem de încălzire (și nu numai) la comun în România: repartizarea costurilor! Apartamentele trebuie prevăzute cu instalații delimitate și contor de căldură la intrarea în apartament, altfel se intră în haosul certurilor între vecini și măsluirea repartitoarelor, acest compromis otrăvit.
  3. Pompe de căldură? Scumpă investiția.
  4. Centrale pe curent sau panouri radiante? Scump de întreținut, generează costuri lunare foarte mari.

  Și considerând opțiunile, mi se pare evident că singura opțiune rezonabilă și ca poluare și sustenabilă economic pentru românul de rând este centrala pe gaz (metan sau GPL). Și de multe ori nici aceasta nu este o opțiune, existând un procent enorm de case încălzite cu lemne în lipsa unei rețele de gaz.

  Așa că aceste pusee ipocrite de grija planetei
  (ca interzicerea centralelor sau subvenția de 10.000 de euro pentru brelocuride fițe electrice) ar trebui să fie înlocuite cu un plan realist de a oferi alternative mai curate decât cele actuale, pentru încălzire și transport.
 • +13 (15 voturi)    
  comunism (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:24)

  satyr [utilizator]

  Se întoarce comunismul în țară sub egida PSD-PNL-UDMR, adică fix același partid unic care ne-a condus și înainte de 1989 doar că acum e progresist și „inclusive”.

  Prin această lege cretină se fabrică consimțământul pentru ilegalizarea centralelor de apartament deja existe și reîntoarcerea la comunismul centralelor de bloc și de cartier. Când viața ta de află în mâinile politrucilor și baronilor care controlează robinetul de gaze și curent din cartier, nu-ți mai arde de protestat și demascat corupția.
 • +2 (10 voturi)    
  Dezvoltatorii imobiliari (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:25)

  Milka Man [utilizator]

  Fac profituri de 30-40% si evident ca nu vor fi deloc incantati sa instaleze asemenea centrale de bloc sau de scara pentru ca pierde spatiul de locuit. Dar cum cererea este in continuare uriasa, vor transfera costurile viitorilor proprietari, cu un "adaos" generos de 20-30% "pentru deranj". Aaa, si inca un detaliu "neimportant": lipseste complet legislatia care sa reglementeze functionarea si mentenanta acestor centrale. O centrala de bloc nu are absolut nici o legatura cu una de apartament, asa ca normele nu se pot aplica. Cine se va ocupa de aceste centrale? Dorel?
 • +2 (24 voturi)    
  Lol (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:35)

  HP [utilizator]

  Ca de obicei, romanii sunt lingaii la orice aberatie din vest, buna sau rea.

  Noi tot timpul suntem aia silitori care facem orice sa aplaude sefii din vest, chiar cand ne este extrem de defavorabil.

  Panarama aia de gripa - romanii intra in lockdown, inchid economie, scoli, distrug destinele copiilor, fac orice doar ca sa nu moara cateva relicve canceroase.

  NATO - romanii instaleaza scuturi "defensive" care in realitate in 15 minute pot fi convertite in lansatoare de rachete sol-aer, isi strica orice relatie cu rusii si chiar cu vecinii europeni, atragand chiar razboiul mai aproape, in timp ce americanii nu ne dau nici vize mai rapide.

  Economie - toti "investitorii" mulg la greu de pe romani, salarii de rahat, dar noi le dam ajutoare de stat si pastram salariul minim la un nivel la care 1.4 milioane de romani practic fac foamea, ca nu cumva sa se supere boierii.

  Justitie - zice ue de MCV, romanii imediat se scapa pe ei, procurorii fac ce vor, dosarele ies pe surse si cand e nevoie, oamenii stau prin tribunale cu anii, sunt umiliti ca la final sa se descopere ca faptele sunt fie exagerate, ori fie nu exista (vezi traficul de influenta sau abuzul in serviciu, ce is alea de fapt?), iar procurorii nu patesc nimic.

  Mediu - toate minele de carbune inchise, sute de mii de oameni in somaj, combinate si termocentrale bagate in faliment, industria la gunoi, "ca a zis ue sa reducem nivelul de CO2", Rosia Montana la fel, drobul de sare cu "poate va fi un accident"..

  Mi se rupea mie de CO2-ul lor, deschideam inca 10 mine si combinate. dadeam oamenilor de munca cu salarii bune inca 50 de ani.

  Cum ziceam, lingai.
 • +15 (19 voturi)    
  inca o metoda pt a fura bani! (Luni, 22 noiembrie 2021, 10:44)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Piata libera nu exista -trebuie sa ne intre bine asta in cap si atunci cind ne e bine se da o lege cum ca banii trebuie sa mearga catre anume buzunare. Sa vedem cum.
  O centrala comuna (de bloc sau cvartal) are teava in plus. Pe teava aia seara ramine apa care se raceste asa ca dimineata practic intreg volumul 5-10mc este aruncat de utilizatori dar platit ca apa calda - se pot pune debitmetre care sa inregistreze peste o anume temp dar apa e tot pierduta. La centralele murale acest volum e minimal.
  Trebuiesc cosuri masive mai inalte cu 15 m fata de ultima fereastra. Adica vre-o 45-50m. Intr-o tara cu risc seismic ar trebui sa reziste la cutremur minim 8 ceea ce implica betoane si fundatie serioasa - adica poluare zdravana.
  Pt 200 apartamente e nevoie de doua cazane de 3T abur pe ora pt a face fata la momentele de virf. Cu schimbatoarele de caldura aferente, cu degazor, dedurizator, automatizare. Asta inseamna o suprafata de constructie serioasa. Fochist, mecanic si electrician trei schimburi. Adica costuri. Odata la 2 ani trebuie curatata instalatia de depuneri ceea ce genereaza ape uzate ce trebuiesc tratate separat.
  In afara de toate aceste probleme apar cele inerente ultilizarii in comun: chiar daca cineva nu consuma apa calda si/sau caldura va fi nevoit sa plateasca cheltuieli administrative serioase. Daca cineva nu va putea plati se va ajunge la evacuare.
  Arzatoarele trebuiesc verificate anual si trebuie montata o instalatie de monitorizare a gazelor arse permanenta la cos. Trebuie un specialist care sa faca dosarul pt mediu si trebuie facut si dosar de impact asupra populatiei.
  Fac un zgomot foarte mare asemenea arzotoare cu tiraj fortat si seara se aud de departe
  Nu, nu este o solutie deloc ecologica sau economica. Este o solutie pt ca firmele care acum "citesc repartitoarele" sa devina peste noapte si mai stapini si mai boieri avind la mina blocuri intregi prin asemenea instalatii.
  Si NU, consumul nu va fi mai mic, fiecare operatiune are randament <1.
  • +11 (13 voturi)    
   continuare (Luni, 22 noiembrie 2021, 11:41)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Lipsa de randament si pierderile specifice mari se vad in costurile anuntate de RADET. Intotdeauna instalatia "la comun" va genera costuri de intretinere foarte mari si orice defectiune (si intirziere in reparatie) induce probleme tuturor utilizatorilor.
   Pina acum "firmele specializate" au tot supt bani instalind avertizoare de gaz. Doar ca s-a inchis "moara de facut bani" si normal au dat o spaga sa inventeze altceva.
   Asa cum sugereaza "activistii de mediu" - curat activisti! - e o chestie ce trebuie aplicata in resedintele de judet si in marile orase - asta fiindca acolo sint bani si poti sa storci serios. Practic numai prostii din marile municipii polueaza folosind centrale moderne, aceasta problema nu exista in orasele mici sau la tara unde sint sobe pe lemn sau pe gaz cu randamente ff mici.
   Tot asa urlau ca traficul sufoca orasul iar in plina pandemie cind circulatia nu a existat citeva zile au fost inregistrate cele mai mari valori de poluare - mafiotii care ard gunoaie. Incercam sa electrificam, la nivel european, unul dintre cele mai moderne parcuri auto mondiale (EU), chiar Ro comparativ sta bine cu ceea ce circula pe aiurea - nebunia asta nefiind decit o gogorita de marketing ajunsa pe mina activistilor.
   Europa se da de ceasul mortii sa reduca la 55% productia de gaze poluante si de sera in conditiile in care aportul EU la generarea lor este de 7%!
   Cred ca e timpul sa ne trezim si sa cautam solutii rele de a reduce poluarea. Gropile de gunoi miros de la distanta si sint cartiere intregi care sufera, ajunge uneori si in Primaverii dar.... mafia gunoaielor e mai tare!
 • +9 (9 voturi)    
  eu nu mi-as face probleme (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:45)

  John_Re [utilizator]

  ...la rata anuala de emigrare nu mai este nevoie de blocuri noi.

  vor fi suficiente locuinte pentru cei 8-9 milioane de romani ramasi in tara.
 • +7 (9 voturi)    
  Mare dreptate (Luni, 22 noiembrie 2021, 12:47)

  Ari21 [utilizator]

  are comentariul lui imi_pasa_de_romania. Centralele individuale de bloc ar trebui sa fie pe ultimul loc in problema poluarii.
 • +1 (1 vot)    
  Unde dai si unde crapa! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 10:31)

  mpnemmo [utilizator]

  Voi nu sunteti in stare sa intretineti reteaua actuala de tevi si termoficare la nivel national dar interziceti centralele de apartament. Sunt blocuri debransate de la retea tocmai din vina voastra si a pierderilor pe traseu. Dar ati gasit solutia-minune, interzicerea centralei de apartament. Pai cine are centrala de apartament sa plateasca cu 20% mai scump pretul gazului daca e cazul, dar nu sa interzici ceva ce e normal sa ai in secolul al XXI-lea! Sunteti penibili! Poluarea nu vine numai de la centralele astea. Eu m-as ocupa de RECICLAREA DESEURILOR DE PLASTIC. Asta e cea mai mare poluare continentala si oceanica a Planetei. Dar unde nu-i cap si e si rea vointa, involutia asteapta la colt!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by