Clotilde Armand a publicat pe Facebook o scrisoare deschisă în care 40 de matematicieni îi cer ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să trimită la Biblioteca Națională a României șapte exemplare din cartea sa “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, despre care spun că a fost de negăsit timp de 19 ani de la tipărire.

Sorin Grindeanu acuzat ca isi ascunde o carte trecuta in CVFoto: Captura video

„Domnule ministru, există motive de îndoială care știrbesc autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, autoritatea viceprim-ministrului și a întregului Guvern. Atâta timp cât cartea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” de Nicolae Grindeanu și Sorin Grindeanu, Editura Ionescu (2002) nu poate fi consultată într-o bibliotecă publică, aceste motive de îndoială legate de existența ei produc un rău mult mai mare decât binele adus de contribuția unui om la actul de guvernare”, scriu aceștia.

Soțul lui Armand, matematicianul Sergiu Moroianu, l-a acuzat pe Grindeanu că își ține cartea ascunsă.

Redăm textul scrisorii:

„Domnule ministru,

Comunitatea universitară și academică din România încurajează munca onestă, originală, care respectă standardele internaționale de calitate. Numai aplicând aceste principii putem combate impostura și frauda în învățământ și cercetare. Impunerea unor reguli de etică în învățământ este un proces dureros, care implică multe sacrificii. Dacă un student aflat în criză de timp preia o pagină din altă sursă în lucrarea de licență, el și-a însușit în mod nepermis munca altor cercetători. Materia respectivă nu a fost aprofundată de către student. Pe cale de consecință, lucrarea se respinge.

În cazul în care o lucrare științifică este citată într-un curriculum vitae, fiind folosită ca argument pentru avansarea profesională, cu atât mai mult când este vorba despre poziții în cadrul statului român, exigențele sunt foarte serioase. Dacă autoritatea unui cadru didactic universitar se bazează în ultimă instanță pe faptul că statul român a acreditat universitatea respectivă, orice urmă de îndoială legată de comportamentul etic al celor care ocupă funcții înalte în statul român știrbește legitimitatea și autoritatea unui profesor și îi îngreunează misiunea de combatere a fraudei prin respectarea eticii în învățământ și cercetare.

Domnule ministru, există motive de îndoială care știrbesc autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, autoritatea viceprim-ministrului și a întregului Guvern. Atâta timp cât cartea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” de Nicolae Grindeanu și Sorin Grindeanu, Editura Ionescu (2002) nu poate fi consultată într-o bibliotecă publică, aceste motive de îndoială legate de existența ei produc un rău mult mai mare decât binele adus de contribuția unui om la actul de guvernare.

Dezbaterea publică legată de carte are multiple efecte negative pentru imaginea dumneavoastră și a Guvernului. Singurul mod în care această dezbatere poate fi curmată este să trimiteți către Biblioteca Națională a României, cu titlu de depozit legal, cele 7 exemplare stipulate de legea 111/1995.”

Mai jos, imagine cu scrisoarea deschisă:

Lista matemticienilor semnatari:

Scandalul cărții scrise de Grindeanu

Clotilde Armand a scris săptămâna trecută pe Facebook despre „Un nou caz Florin Roman în Guvernul României”. „La 5 ani de la declanșarea controversei și la 19 ani de la data apariției, nici un exemplar al cărții lui Sorin Grindeanu nu a putut fi găsit în vreo bibliotecă publică sau pe internet”, a scris ea distribuind un video în care soțul său, matematicianul Sergiu Moroianu, dă detalii despre cartea trecută în CV-ul ministrului PSD, dar care nu s-ar găsi nicăieri.

Sorin Grindeanu a reacționat sâmbătă seară într-o postare pe Facebook, la acuzațiile primarului Sectorului 1. Ministrul Transporturilor spune că a mai răspuns acestor acuzații și acum patru ani, că această carte există, a arătat-o, ea fiind scrisă „cu un profesor de matematică, aș zice chiar bun”. În schimb, Grindeanu o „sfătuiește” pe Armand „să se uite în Sectorul 1 pe care ar trebui să îl administreze și să treacă la muncă”.