Greva declanșată de ceferiști în această dimineață s-a încheiat după ora 17.00 și primele trenuri au ajuns în Gara de Nord cu peste 400 de minute întârziere. Sindicaliștii au obținut o majorare de 10%, spun surse din piață. Faptul că va exista o majorare a fost confirmat și de un comunicat al Ministerului, care însă nu a publicat și procentul.

Tren al CFR CalatoriFoto: Stefania Gal

Primele trenuri au sosit în Gara de Nord

Spre exemplu, R 9016 Tg Jiu - București a ajuns cu 7 ore și 14 minute întârziere.

IR 1582 Constanța - București a sosit cu 402 minute întârziere.

IR 1632 Brașov - București a sosit cu 399 minute întârziere, la fel și IR 1750, Suceava - București.

Ce a spus Ministerul Transporturilor

  • Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanții federațiilor sindicale din calea ferată.
  • Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată.
  • Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar.
  • Totodată părțile s-au angajat să identifice constant soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate.

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane a dat un comunicat de presă

  • Cu puțin timp în urmă a fost finalizată discuția la Ministerul Transporturilor cu participarea Ministrului Transporturilor și a directorilor companiilor feroviare, discuție generată de contextul economic și social general și evenimentele spontane de astăzi, 20 decembrie 2021, de la calea ferată.
  • Discuția a avut scopul de a identifica rezolvări concrete la teme foarte vechi, iar dialogul a degajat următoarele soluții de etapă:
  • 1) Acordarea unei creșteri salariale în debutul anului 2022, egală cu indicele creșterii prețurilor de consum (estimarea fiind de 10%) în condițiile asigurării cadrului legislativ (legea bugetului de stat și a bugetelor companiilor feroviare), acest lucru fiind o prima etapă în asigurarea resurselor financiare pentru aplicarea Statutului personalului feroviar.
  • 2) Angajarea constantă a eforturilor comune pentru aplicarea următoarelor etape pentru aplicarea integrală a dispozițiilor Statutului personalului feroviar.

Click aici pentru cele mai importante momente ale zilei.