​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că trebuie să înceteze presiunea foarte mare la care sunt supuşi angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei, arătând că aceștia îşi fac doar datoria, scrie News.ro. El a precizat că înţelege nerăbdarea şi nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România, dar că ei „nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze„ pentru a nu avea probleme la intrarea în ţară.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

Alexandru Rafila a declarat, duminică, într-o intervenție la Digi24, că sâmbătă şi duminică au fost carantinate 16.000 de persoane care au intrat în România.

„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci când se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.

„Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a transmis Alexandru Rafila.

Rafila: Controlul privind respectarea carantinei revine colegilor din Ministerul de Interne

Social-democratul a fost întrebat cum vor controla autorităţile situaţia în condiţiile în care mulţi dintre cei intraţi în ţară au spus că nu vor respecta carantina.

„Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică, să protejeze comunitatea în care trăim. Nu cred că suntem inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E importantă colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Acesta consideră că trebuie să înceteze presiunea exercitată asupra angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.

„Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că, dacă îi blamăm şi îi demobilizăm, atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că este nevoie de solidaritate şi responsabilitate în acest moment.

„Înţeleg nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal nu îl fac atunci când se întorc acasă, nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment”, a mai spus Rafila.