Guvernul PNL-PSD-UDMR "se mișcă foarte bine până acum", a declarat joi președintele Klaus Iohannis, întrebat despre măsurile economice propuse de PSD, pe care în trecut le cataloga drept "țopăială fiscală". El a spus că trebuie făcută o diferență între ceea ce se discută în coaliție și ceea ce se adoptă și se pune în practică.

Iohannis și Ciolacu (foto arhivă)Foto: Presedintia Romaniei

Întrebat de jurnaliști cum vede măsurile fiscale propuse de PSD, precum supraimpozitarea companiilor, Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a spus că "deocamdată e bine să facem diferența" între măsurile care chiar sunt adoptate de guvern și puse în practică și discuțiile politice.

  • "Trebuie să vedem situația așa cum este. Avem o coaliție formată din social-democrați și liberali. Fiecare încearcă să-și promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină.
  • Dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala și amestecate.
  • Deocamdată, am spus, s-a spus și se respectă, că nu vor fi majorate taxe și impozite și nu vor fi introduse altele noi", a afirmat Iohannis.

Despre "taxa de solidaritate" propusă de PSD, Klaus Iohannis a spus că suprataxarea marilor companii nu i se pare nici necesară, nici utilă, nici corect și "fapt este că acum nu se introduce așa ceva".

  • "Fapt este că acum nu se introduce așa ceva. Deci, nu are rost să umflăm o temă care a fost o temă de discuție în coaliție fără să fie aplicată practic.
  • Pe de altă parte, în discuțiile cu liderii coaliției, eu am subliniat foarte clar că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat – trebuie să scădem deficitul, trebuie să facem reforme structurale și trebuie să ne apucăm să facem reformele care sunt stabilite prin PNRR.
  • Deci, atenție, nu sunt propuse, sunt stabilite! Noi ne-am angajat, noi, România, ne-am angajat să facem aceste reforme și le vom face", a mai declarat șeful statului.

El a lăudat Guvernul PNL-PSD, UDMR, spunând că până acum acesta "s-a mișcat foarte bine":

  • "Este, pe de altă parte, foarte clar că discuțiile în coaliție vor continua, dar acesta nu este un lucru rău. Eu cred că este un lucru bun și natural. Mai ciudat mi s-ar părea să fie un partid social-democrat și un partid liberal și să nu discute despre aceste lucruri.
  • Trebuie discutate, trebuie clarificate, și, până în momentul de față, impresia mea este că s-a ajuns la concluzii rezonabile și Guvernul se mișcă până acum foarte bine".

CITEȘTE ȘI:

Ciolacu, despre taxa de solidaritate: Există această discuție în continuare / Am prins în programul de guvernare că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu