Poliția Română a prezentat miercuri filmul evenimentelor și a răspuns acuzațiilor jurnaliștilor italieni, la trei zile de la scandalul dintre Diana Șoșoacă și echipa postului de televiziune Rai Uno care a mers în biroul de avocatură al senatoarei pentru un interviu.

Sosoaca, in presa italianaFoto: Rai 1

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, Georgian Drăgan, a prezentat filmul evenimentelor de la cabinetul de avocatură al senatoarei.

Răspunzând acuzațiilor jurnaliștilor, care au spus că au fost ținuți la secția de poliție 8 ore, Drăgan a afirmat că aceștia nu au vrut să depună plângere până când nu a venit cineva de la Consulatul Italiei, apoi a fost solicitat un interpret. Legat de acuzațiile privind percheziționarea lor minuțioasă, reprezentantul Poliției a afirmat că jurnaliștii au fost verificați sumar după ce senatoarea Diana Șoșoacă a susținut că i-ar fi luat lucruri din cabinet.

Drăgan a precizat că nu a fost luată nicio măsură împotriva echipei de jurnaliști italieni: "Împotriva jurnaliștilor din Italia nu a fost dispusă nicio măsură preventivă, ci doar au fost informați cu privire la posibilitatea depunerii unei plângeri și lămurirea tuturor aspectelor sesizate".

Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru toate infracțiunile sesizate, respectiv:

  • lipsire de libertate și lovire sau alte violențe, în baza plângerii formulată de către jurnalista din Italia.
  • lovire sau alte violențe, violarea vieții private și violarea sediului profesional, în baza plângerii formulate de către apelanta la 112 (Diana Șoșoacă).
  • ultraj, având în vedere că un agent de poliție a fost agresat de soțul senatoarei.

Filmul evenimentelor prezentat de Poliție

Reprezentantul Poliției a prezentat cronologia evenimentelor:

  • "La ora 16:02, Secția nr. 4 Poliție – București a fost sesizată prin 112 de către o femeie, cu privire la faptul că, în cabinetul său de avocatură, situat în Municipiul București, are anumite divergențe cu o echipă de jurnaliști.
  • La ora 16:06, la fața locului s-au prezentat agenți de siguranță publică, care au intervenit pentru verificarea sesizării și dispunerea măsurilor legale.
  • Din primele verificări efectuate de polițiștii care au intervenit în urma apelului prin 112, a rezultat faptul că în incinta cabinetului de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul invocat fiind acela că apelanta nu a mai dorit realizarea unui interviu stabilit inițial de comun acord.
  • Ulterior, tot din verificări, a reieșit că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece, până la sosirea polițiștilor.
  • În tot acest timp, până când polițiștii au ajuns la fața locului, între jurnaliștii din Italia și apelantă au fost mai multe discuții în contradictoriu.
  • Înainte de ajungerea la fața locului a polițiștilor, jurnalista din Italia a ieșit din cabinet.
  • Ulterior, la fața locului s-au prezentat și polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică - Secția 4, context în care apelanta a început să relateze acestora cele întâmplate, în acest timp revenind în cabinetul de avocatură și jurnalista din Italia.
  • În cadrul activităților derulate de polițiști, soțul apelantei l-ar fi împins și l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de poliție și, totodată, ar fi lovit-o și pe jurnalista din Italia.
  • Imediat după acest moment, jurnaliștii au ieșit pe scara blocului, iar conflictul a fost aplanat.
  • Polițiștii au adus la cunoștință persoanelor implicate că au dreptul de a se prezenta la unitatea de poliție, pentru formularea de plângeri, cu privire la cele întâmplate, fiind invitați să se prezinte la sediul Secției 4 Poliție București.
  • Astfel, la ora 16.38, la sediul Secției 4 Poliție s-au prezentat jurnaliștii din Italia, care au venit cu autoturismul personal.
  • La ora 17.00, la sediul Secției 4 Poliție s-au prezentat apelanta la 112 și soțul acesteia.
  • Apelanta a precizat că formulează plângere penală împotriva jurnalistei din Italia, pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și că e posibil ca jurnaliștii să-i fi sustras documente ce se aflau în birou și a menționat, de asemenea, faptul că asupra jurnaliștilor se află droguri.
  • Având în vedere aspectele menționate, în conformitate cu procedurile legale în vigoare, polițiștii au efectuat un control corporal sumar, precum și al bagajelor, în urma căruia nu au fost identificate bunurile sesizate ca fiind sustrase și nici substanțe interzise.
  • După ce jurnaliștii din Italia au fost informați cu privire la faptul că apelanta formulează plângere pentru săvârșirea infracțiunilor de violarea vieții private, violarea sediului profesional și lovire sau alte violențe, aceștia au comunicat că nu doresc să participe la nicio activitate (nici să fie audiați, nici să depună plângere și nici să mai comunice cu organele de poliție) până când la sediul Secției nu se prezintă un reprezentant al Consulatului Italiei.
  • În acest sens, la ora 18.55, la sediul Secției 4 Poliție au venit reprezentanți ai Consulatului Italiei la București.
  • După ce le-a fost prezentată situația și în urma discuțiilor pe care aceștia le-au avut cu jurnaliștii, persoanele în cauză au declarat verbal că doresc să formuleze plângere și să fie audiați cu privire la incident, iar atașații Consulatului au dorit ca activitățile procedurale să fie efectuate în prezența unui interpret autorizat adus de aceștia.
  • La ora 21.30, la sediul Secției a sosit un interpret autorizat și au început audierile.
  • La ora 22.40, s-au finalizat audierile a doi dintre jurnaliști, însă aceștia nu au dorit să părăsească sediul secției, menționând că doresc să o aștepte și pe colega lor.
  • În intervalul orar 21.30 - 23.20, jurnalista din Italia a fost audiată, în calitate de persoană vătămată.
  • La ora 23.25, cei trei jurnaliști și reprezentanții Consulatului italian au părăsit sediul Secției 4 Poliție".

Reamintim că scandalul a fost relatat de mai multe publicații din Italia:

  • "Jurnalista Lucia Goracci și o echipă Rai, după cum arată imaginile difuzate de Tg1, au fost sechestrați în România după un interviu cu senatoarea antivaccinistă, Diana Iovanovici Șoșoacă", a scris La Stampa.
  • "În urma întrebărilor puse de jurnalistă despre gestionarea pandemiei în țară și condițiile din spitale, senatoarea a sechestrat echipa de televiziune în biroul ei și apoi a sunat la poliție(...)
  • Goracci, bruscată și amenințată, a fost eliberată împreună cu echipa ei după 8 ore datorită intervenției ambasadei Italiei", arată jurnaliștii La Stampa.
  • "Răpită în România de un senator no vax, atacată fizic și eliberată abia după opt ore datorită unei intervenții diplomatice.
  • Aceasta este povestea absurdă care i s-a întâmplat Luciei Goracci, cunoscută jurnalistă Rai și echipei sale în timpul unei călătorii la București.
  • Trimisă să povestească televiziunii italiene despre situația din penultima țară din Europa în privința vaccinării anti-COVID, Goracci a solicitat apoi un interviu cu senatorul no vax Diana Șoșoacă, un parlamentar de extremă-dreapta cunoscut pentru pozițiile sale de negare a COVID", au scris și jurnaliștii de la Today.it.

Jurnalista italiană Lucia Goracci a depus la Poliția Română o plângere în care spune că Dumitru-Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă a lovit-o, a mușcat-o de mână și i-a smuls masca de pe față.

Soțul Dianei Șoșoacă, Silvestru Șoșoacă, a fost plasat luni sub control judiciar de către procurori, care spun că a agresat unul dintre polițiștii veniți la fața locului după apelul la 112. "În momentul în care organele de poliţie au ajuns la imobil, inculpatul a agresat unul dintre agenţii de poliţie, respectiv l-a împins izbindu-l de perete, i-a pus o mână în gât, după care l-a tras de uniforma de poliţie, cauzându-i suferinţe fizice”, a transmis Parchetul Judecătoriei sectorului 1.

În timpul audierii soțului său, Diana Șoșoacă s-a aflat în fața Parchetului, alături de mai multe persoane, și a transmis live pe Facebook. A acuzat abuzuri și înscenări, susținând că ea ar fi de fapt victima și s-a certat cu jurnaliștii, numindu-i "criminali".

Imagini din timpul incidentului au fost prezentate de presa italiană și pe rețele sociale:

CITEȘTE ȘI: