Ambasada Statelor Unite se declară "profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură, spunând că "o justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă".

Cristi Danilet la Ambasada SUAFoto: Facebook Ambasada SUA

Ambasada SUA a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook față de decizia de luni a Secției pentru judecători a CSM de a-l exclude din magistratură pe Cristi Danileț, unul dintre judecătorii reformiști, care au protestat în stradă față de modificările pe care PSD le-a adus legilor justiției.

  • "Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă.
  • După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație.

Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc", este mesajul postat pe Facebook de către Ambasada SUA la București.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis luni excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, invocând "conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Decizia nu este definitivă, iar Danileț a anunțat că o va ataca la instanța supremă. Magistratul spune că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

CITEȘTE ȘI: