Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, a fost votat marți de Parlament în funcția de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a lipsit și de la ședința de plen, și de la ședința comisiilor parlamentare în care ar fi trebuit audiat. Alexandru Stănescu - propus de PSD pentru acest post pentru că nu a mai avut loc pe liste la alegerile parlamentare - este absolvent de facultate Mecanică Agricolă, a fost deputat PSD pentru două mandate, iar între 1994 și 2012 a fost director general la S.C. Agromec Bucinișu S.A..

Alexandru StanescuFoto: cdep.ro

Pentru funcția din ANRE au fost doi candidați: Alexandru Stănescu şi Sorinel Vrăjitoru.

Stănescu a fost votat cu 233 de voturi "pentru” și 120 de voturi "contra”.

El a lipsit și de la ședința de plen, și de la ședința comisiilor de specialitate în care ar fi trebuit audiat, însă comisiile au dat raport favorabil în absența sa, cu votul parlamentarilor PSD, PNL și UDMR.

USR va ataca la CCR numirea lui Alexandru Stănescu

USR va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului de numire a lui Alexandru Stănescu în ANRE.

  • "Marea majoritate a acestui Parlament va face o mare greşeală astăzi prin votarea domnului Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al ANRE.
  • Domnule Ciolacu, aş dori să vă întreb, dar văd că nu sunteţi, stimaţi colegi din PSD, ceea ce faceţi astăzi prin această numire este că transformaţi ANRE într-o afacere de familie. Pentru că ştiţi foarte bine că domnul Stănescu este fratele secretarului dumneavoastră general.
  • Va câştiga undeva între 6.000 şi 8.000 de euro pe lună nemeritaţi, iar CV-ul domnului Stănescu, care a terminat mecanică agricolă, şi nu este o ruşine lucrul acesta, dar problema este că nu îl califică sub nicio formă pentru această funcţie atât de importantă”, a spus în plen deputatul USR Cristina Prună.

Ea a arătat că, prin deciziile pe care le ia, Comitetul de Reglementare al ANRE are un impact direct în facturile pe care oamenii le plătesc la energie şi gaze naturale.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că Alexandru Stănescu este propunerea PSD în comitetul ANRE de supraveghere, "contând foarte mult că este unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare": "Este un fost parlamentar, mi se pare două mandate, a fost preşedinte şi de comisie. A contat foarte mult că este unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare”.

Întrebat dacă toţi cei care nu au avut loc pe listele de la parlamentare se vor regăsi în funcţii în agenţii, Ciolacu a susținut că este vorba de acei foşti parlamentari cu experienţă.

Cine este Alexandru Stănescu

În vârstă de 60 de ani, Alexandru Stănescu a fost deputat PSD în perioada 2012-2020, fiind vicepreședinte, apoi președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților (în perioada 2017 - 2020).

Potrivit CV-ului său, Alexandru Stănescu a făcut liceul industrial din Corabia în perioada 1976-1980, iar între 1981 și 1986 a urmat Institutul Politehnic București - Facultatea Mecanică Agricolă.

Din 1986 și până în 1993, el a fost inginer la S.C. Agromec Vișina S.A., iar în perioada 1994-2012 a fost director general al S.C. Agromec Bucinișu S.A..

În ultima sa declarație de avere, completată în decembrie 2020, Alexandru Stănescu a menționat 8 terenuri agricole în suprafațe cuprinse între 10.000 și 75.000 de metri pătrați. El a menționat și o casă de 190 de metri pătrați construită în anul 2000 în comuna Vișina din județul Olt.

Ce îl recomandă? "Exact ce cere legea"

Alexandru Stănescu spune că el s-a propus la ANRE și că nu ar fi un avantaj faptul că fratele său este secretarul general al PSD. Întrebat la Digi 24 ce îl recomandă pentru această funcție, Alexandru Stănescu a spus că un avantaj este și faptul că timp de 19 ani a fost "conducătorul unei societăți comerciale".

  • "Deocamdată mi-am depus dosarul pentru ANRE și probabil că vedem mâine la votul final. Propunerea a venit din partea mea.
  • Mă recomandă exact ce cere în lege. Am o perioadă de 19 ani în care am fost conducătorul unei societăți comerciale, am o perioadă de 8 ani de parlamentar și, eu știu, cred că sunt suficiente aceste recomandări. Nu știu dacă este un avantaj că fratele meu este Paul Stănescu. Suntem oameni politici amândoi, nu există niciun conflict de interese. Nu înseamnă că dacă el a ajuns în funcția asta eu trebuie să plec din partid”, a afirmat Alexandru Stănescu.