Diamantele confiscate de procurorii DNA de la fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache valorează aproape două milioane de euro, conform experizei făcute în dosarul în care actualul senator PSD este urmărit penal pentru trafic de influență și spălare a banilor, afirmă surse judiciare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate, diamantele au fost expertizate la valoarea de 9 milioane de lei (peste 1,81 de milioane de euro).

Aceleași surse spun că urmărirea penală în acest dosar este aproape de final.

DNA a anunțat în 21 noiembrie 2020 că procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, pentru infracțiunile de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.

În același dosar s-a mai dispus începerea acțiunii penale față de fosta soție și în cazul unei persoane fizice (menajera) din anturajul primarului, pentru complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Acuzațiile aduse de DNA:

 • "În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
 • În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
 • În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Daniel Tudorache. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenței.
 • De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.
 • În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
 • Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.
 • Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

În perioada de referință (2008-2018), în care Daniel Tudorache ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

 • depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
 • achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
 • acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții;
 • achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.);
 • achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții;
 • asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții;
 • toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni".

Daniel Tudorache a calificat acest dosar drept un "abuz" al DNA.