Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus din nou că nu se pune problema introducerii certificatului COVID pentru participarea la slujbele religioase şi că o astfel de idee nici măcar nu a fost luată în discuție în şedinţa de duminică în care au fost decise măsuri în contextul confirmării primelor două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2.

Preot ortodox RomaniaFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Rafila a fost întrebat de jurnaliști, la finalul ședinței, care a durat peste patru ore, dacă au existat discuții contradictorii, el spunând că nimeni nu dictează măsurile într-o astfel de întâlnire.

  • "Orice astfel de adoptare sau măsurile care se iau trebuie luate după discuţii. Nu sunt măsuri pe care le dictează cineva.
  • În mod evident, există o dezbatere care până la urmă duce la un set de măsuri care sunt acceptate de toţi sau de marea majoritate a participanţilor. Vă rog să nu mai luaţi în considerare, de exemplu, în timpul acestei reuniuni am primit o întrebare legată de faptul că se discută despre introducerea certificatului verde la slujbele sau la procesiunile religioase”, a afirmat Rafila.

El a spus că nu numai că nu s-a discutat despre introducerea certificatului COVID la biserică, dar nici nu se pune această problemă: "Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor care ţin de distanţare, de purtarea corectă a măştii şi a respectării măsurilor de distanţare, acolo unde se poate”.