Patru persoane și-au pierdut viața luna trecută într-o explozie produsă la Uzina Mecanică Băbeni și mai multe au fost rănite, iar Guvernul are pe agenda ședinței de vineri adoptarea unei Hotărâri pentru acordarea de ajutoare de urgență.

112Foto: Agerpres
  • UPDATE (11:52) Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că Guvernul a adoptat această Hotărâre și se vor acorda câte 10.000 de lei pentru fiecare persoană decedată, câte 8.000 de lei pentru fiecare persoană rănită și câte 5.000 de lei pentru fiecare persoană în șoc traumatic.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern inițial s-a propus acordarea a 7.500 de lei pentru fiecare persoană decedată, 5.000 de lei pentru fiecare persoană rănită și 2.500 de lei pentru fiecare persoană aflată în șoc traumatic.

Ce victime au fost în explozia de la Uzina din Băbeni și ce ajutoare se vor acorda

În Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern se precizează că "în data de 18 noiembrie 2021, ora 15.45, la Uzina Mecanică Băbeni S.A, cu sediul în orașul Băbeni, str. Uzinei nr.65, județul Vâlcea, uzină pentru fabricare armament și muniție, s-a produs o explozie în timpul activității de delaborare mine antipersonal săritoare, secția pirotehnică.

Din cauza exploziei au decedat 4 angajați:

- Papoi Ion, 62 ani, șef echipă;

- Negru Ionel, 54 ani, confecționer produse pirotehnice;

- Nicula Petre, 54 ani, confecționer produse pirotehnice;

- Trăistaru Adriana, 52 ani, confecționer produse pirotehnice (cu un copil în întreținere).

În urma exploziei au fost rănite 3 persoane:

- Radu Elena, 52 ani, confecționer produse pirotehnice;

- Nicolae Maria, 54 ani, confecționer produse pirotehnice;

- Pătrașcu Maria Alina, 42 ani, confecționer produse pirotehnice (cu doi copii în întreținere).

Alte 2 persoane se află în șoc traumatic.

Toate victimele au contracte individuale de muncă, fiind salariați ai Uzinei Mecanice Băbeni S.A.

Două dintre victimele rănite au fost transportate și internate la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, iar o victimă a fost transportată și internată la o unitate medicală din București, având nevoie de o intervenție de specialitate oftalmologică.

Prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor aparținătoare victimelor și se reglementează următoarele:

- acordarea de ajutoare de urgență în cuantum stabilit astfel:

- 7.500 lei pentru fiecare persoană decedată;

- 5.000 lei pentru fiecare persoană rănită;

- 2.500 lei pentru fiecare persoană aflată în șoc traumatic.

Potrivit proiectului de HG, ajutorul de urgență se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite, pe baza actului de identitate, respectiv al documentului care atestă relația de rudenie sau căsătoria cu victima."