Primarul Capitalei Nicușor Dan a precizat sâmbătă că bucureștenii nu trebuie să își facă griji deocamdată pentru plata întreținerii întrucât vor plăti în continuare 164 de lei pe gigacalorie. El a explicat că dacă se va majora tariful, facturile mărite vor veni abia la două luni de la adoptarea hotărârii de către Consiliul General al Municipiului București.

Nicusor DanFoto: Agerpres

La finalul discuțiilor de la guvern cu premierul, Nicușor Dan a spus că este ”foarte optimist”, dar urmează o nouă întâlnire săptămâna viitoare.

  • "Am discutat despre contribuţia statului la subvenţia pentru gigacalorie pentru Bucureşti, dar şi pentru celelalte oraşe care au sisteme centralizate de încălzire. Al doilea subiect este intenţia municipalităţii, de 15 ani, de a prelua ELCEN şi a unifica producţia, transportul şi distribuţia energiei termice", a declarat Nicuşor Dan, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu şeful Executivului la Palatul Victoria.
  • ”Sunt foarte optimist că o să primim un ajutor din partea statului”, a declarat edilul. Primarul general al Capitalei a cerut un ajutor de circa 980 milioane lei.

Răspunsul a fost că toată analiza o să fie făcută în contextul elaborării bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a început să lucreze deja, a mai precizat Nicuşor Dan.

  • ”Pentru locuitorii Capitalei, mesajul este că în acest moment tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual, eventual, şi eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care eventual îl vom mări va fi plătit peste două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General. Deci pentru factura de noiembrie, care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie, pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureştenii să ştie că vor plăti în continuare 164 de lei”, a mai declarat el jurnaliștilor, întrebat ce mesaj are pentru bucureșteni.

După majorarea prețului la gigacalorie, factura lunară pentru subvenția plătită de Primăria Capitalei pentru încălzire va crește de la 120 milioane lei la 250 milioane lei, preciza vineri Nicușor Dan în conferința de presă susținută astăzi.

Astfel, fără ajutor de la Guvern, aproape toți banii primiți lunar de instituție din cotele defalcate din TVA vor merge pentru plata subvențiilor la căldură și transport public, respectiv 350 milioane lei.

”În 10 decembrie, imediat ce vom primi cotele defalcate din impozitul pe venit, se va întâmpla prima oară ca Primăria Capitalei să plătească toţi banii pe care s-a angajat să îi plătească prin buget, adică 950 de milioane, pentru subvenția la căldură. Nu vom mai avea datorii ale Primăriei Bucureşti către Termoenergetica. Au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, 600 de milioane, şi de acolo toate problemele cu care ne confruntăm noi azi. Începând de la 1 ianuarie, însă, situaţia se schimbă, pentru că factura lunară pe care noi v-a trebui să o plătim nu o să mai fie de nivelul 120-130 de milioane, o să fie de nivelul 250 de milioane. Noi primim de la Guvern în fiecare lună între 300 şi 350 de milioane, subvenţia la transportul public este cam 100 de milioane, deci numai aceste două subvenţii ar depăşi banii pe care îi primim de la Guvern. De aceea este important ca noi în cursul lunii decembrie, împreună cu Guvernul, să avem o predictibilitate a sumelor pe care le vom primi ca ajutor de la Guvern pentru subvenţionarea căldurii”, declara Nicușor Dan, înaintea discuțiilor de la guvern.

Știre actualizată