Primele măsuri ale Guvernului Ciucă: Atribuțiile vicepremierilor se stabilesc prin decizie a prim-ministrului / Se reiau concursurile pentru posturi vacante din instituții publice

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 25 noiembrie 2021, 22:34 Actualitate | Esenţial


Cabinetul Ciuca
Foto: Guvernul Romaniei
​Cabinetul Nicolae Ciucă a adoptat în prima sa ședință o Ordonanță de Urgență care aduce o serie de modificări în structura Executivului, una dintre acestea fiind că atribuțiile viceprim-miniștrilor se stabilesc prin decizie a prim-ministrului, a anunțat joi seara Guvernul. Actul instituie și o derogare de la dispozițiile art. 27 alin. 3 din Legea 55/2020, astfel că pentru posturile şi funcţiile vacante şi temporar vacante din instituțiile publice se vor putea organiza concursuri, până la data de 1 iunie 2022.

Ce spune Guvernul despre ce conține prima Ordonanță de urgență adoptată de Cabinetul Ciucă:


"Conform actului normativ, atribuțiile viceprim-miniștrilor se stabilesc prin decizie a prim-ministrului.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului se reorganizează prin divizare parțială, partea corespunzătoare activităților și personalului din domeniul antreprenoriatului, IMM-urilor, investițiilor străine, mediului de afaceri, turismului și comerțului exterior se transmite Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, care se înființează.

Tot Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va gestiona și schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, constituită conform Hotărârii Guvernului nr. 421/2018, și, totodată, va asigura resursele financiare necesare conservării și pazei activelor realizate de România pentru Combinatul Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog – Ucraina.

Ca urmare a reorganizării prin divizare parțială, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului își schimbă denumirea în Ministerul Economiei.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se înființează prin preluarea unor părți din Ministerul Muncii și Protecției Sociale, corespunzătoare domeniului familiei și egalității de șanse, și prin preluarea părții aferente tineretului de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Ca urmare a divizării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale își schimbă denumirea în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar Ministerul Tineretului și Sportului își schimbă denumirea în Ministerul Sportului.

De asemenea, se reorganizează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prin divizare parțială, prin desprinderea activităților și personalului din domeniul protecției și promovării persoanelor cu dizabilități și transmiterea către Autoritatea pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, care se înființează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Organizarea şi funcționarea Autorității pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Ca urmare a divizării parțiale, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții își schimbă denumirea în Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, organ de specialitate al administrației publice centrale care trece în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu păstrarea activității, personalului și patrimoniului aferente programelor din domeniul protecției copilului și adopției.

Totodată, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați trece din subordinea Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

O altă modificare vizează Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care se reorganizează prin divizare parțială prin desprinderea unei părți din patrimoniu corespunzătoare activității și personalului din Direcția Controlul Armamentelor și Verificare și transmiterea acestei părți către Ministerul Apărării Naționale. Direcția Controlul Armamentelor și Verificare se reorganizează potrivit normelor specifice Ministerului Apărării Naționale, ca structură fără personalitate juridică, cu aceleași atribuții.

În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înființează Cancelaria Prim-Ministrului, structură cu personalitate juridică, în subordinea prim-ministrului, prin preluarea activității, posturilor și personalului Cancelariei Prim-Ministrului, structură fără personalitate juridică în subordinea prim-ministrului, care se desființează. Cancelaria Prim-Ministrului este condusă de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, cu rang de ministru, numit și eliberat prin decizie a prim-ministrului. Șeful Cancelariei Prim-Ministrului are calitatea de ordonator de credite.

Actul normativ desemnează Secretariatul General al Guvernului ca instituție responsabilă la nivel național pentru coordonarea gestionării contribuției financiare acordate României din rezerva de ajustare la Brexit.

Totodată, se instituie o derogare de la dispoziţiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv pentru posturile şi funcţiile vacante şi temporar vacante, altele decât cele prevăzute la art. II din Legea nr. 203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pot fi organizate şi desfăşurate concursuri în condiţiile legii, până la data de 1 iunie 2022, cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate în bugetul pentru anul 2022.

Ministerele nou-înființate și instituțiile care preiau activități și structuri de la alte ministere preiau și personalul aferent acestora, în condițiile legii. Personalul preluat își păstrează drepturile salariale avute la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență."

Membrii Guvernului PNL-PSD-UDMR au depus jurământul de învestitură la Cotroceni, după ce Executivul condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă a trecut lejer de Parlament, cu 318 voturi, cu peste 80 mai multe decît minimul necesar de 234 de voturi.

Președintele Klaus Iohannis
, care în ianuarie 2017 își punea geaca roșie și mergea în Piața Universității alături de mii de români ieșiți în stradă după adoptarea OUG 13 de către Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu, a susținut că pentru a rezolva crizele este nevoie de un guvern solid, care acum există.

"Cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii pentru a găsi punctele comune", a spus Iohannis.


Componența noului guvern PNL-PSD-UDMR • Nicolae-Ionel Ciucă (PNL) - prim-ministru
 • Sorin Mihai Grindeanu (PSD) - viceprim-ministru, ministrul Transporturilor și Infrastructurii
 • Kelemen Hunor (UDMR) - viceprim-ministru
 • Adrian Câciu (PSD) - ministrul Finanțelor
 • Lucian Nicolae Bode (PNL) - ministrul Afacerilor Interne
 • Bogdan Lucian Aurescu (PNL) - ministrul Afacerilor Externe;
 • Marian-Cătălin Predoiu (PNL) - ministrul Justiției
 • Vasile Sebastian Dîncu (PSD) - ministrul Apărării naționale
 • Florin Marian Spătaru (PSD) - ministrul Economiei;
 • Virgil-Daniel Popescu (PNL) - ministrul Energiei
 • Adrian-Ionuț Chesnoiu (PSD) - ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale
 • Tánczos Barna (UDMR) - ministrul Mediului, apelor și pădurilor
 • Cseke Attila-Zoltán (UDMR) - ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
 • Dan Vîlceanu (PNL) - ministrul Investițiilor și proiectelor europene
 • Marius-Constantin Budăi (PSD) - ministrul Muncii și solidarității sociale
 • Alexandru Rafila (PSD) - ministrul Sănătății
 • Sorin-Mihai Cîmpeanu (PNL) - ministrul Educației
 • Constantin-Daniel Cadariu (PNL) - ministrul Antreprenoriatului și Turismului
 • Florin-Claudiu Roman (PNL) - ministrul Cercetării, inovării și digitalizării
 • Gabriela Firea (PSD) - ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse
 • Lucian Romașcanu (PSD) - ministrul Culturii
 • Novák Carol-Eduard (UDMR) - ministrul Sportului
Guvernul Ciucă vine după o criză politică de aproape trei luni, care a început cu momentul în care Florin Cîțu l-a dat afară din guvern pe ministrul USR al Justiției Stelian Ion. Guvernul Cîțu a picat apoi după o moțiune de cenzură votată atât de USR, cât și de PSD.

Au urmat două propuneri de premier care nu aveau la acel moment susținerea politică necesară pentru a trece de votul parlamentului: Dacian Cioloș, care a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare și Nicolae Ciucă, care și-a depus mandatul înainte să ajungă în Legislativ pentru că nu avea sprijin pentru un guvern minoritar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8853 vizualizari

 • +12 (18 voturi)    
  incepe marea impārtealā... (Joi, 25 noiembrie 2021, 23:08)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... posturi, functii unde sa-si bage fiecare pilele si amantele.
  • +4 (6 voturi)    
   absolut (Vineri, 26 noiembrie 2021, 7:28)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   tot este deja stabilit de când ”negocia în forță” cîțu cu ciolanu. ciuca doar va scrie după dictare hotărârile de guvern.
  • -5 (7 voturi)    
   Nu. Începe să se facă ordine și disciplină. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:34)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Harababura și delăsarea existente la membrii guvernului , până acum, trebuie să dispară. Executivul să fie executiv, discuțiile sunt pentru parlamentari, care, curios ,nu prea se aude să fi discutat ceva pentru români, în ultimul timp. În schimb membrii guvernului, în loc să guverneze, și-au făcut timp să facă gâlceavă pe orgolii personale, abandonând sarcinile pentru care au fost numiți acolo. Miniștrii să rețină că sunt numiți, nu aleși și deci trebuie să se subordoneze ierarhic primului ministru. Ar trebui introdusă o frază în acest sens, în jurământ. Poate scăpăm de miniștri care nu se pot abține și se cred la stadion, folosind cuvinte jignitoare față de colegii din guvern. În guvern se aplică legea. La Parlament se face legea și pot fi acceptate discuții pro și contra. La guvern dacă ești contra, pleci, ești demis.
   • +4 (6 voturi)    
    vai de noi.. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:11)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Dar care fraza din juramant ar trebui scoasa pentru prim-ministrii care vin in fata parlamentului cu un program de guvernare, apoi blocheaza toate reformele angajate in program?

    Si din juramantul parlamentarilor, ce scoatem ca sa-si poata calca "onorabil" toate promisiunile din campania electorala?

    Tare asta.. postacul #ciumarosie nu mai vrea cuvinte jignitoare. Urechile lor gingase nu suporta cand li se spune ca sunt niste tradatori de tara, mafie organizata, hoti, penali, scursurile politicii...
    Nasol
    • -2 (2 voturi)    
     Îți este frică de responsabilitate? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:33)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Ca prim ministru și ministru ai responsabilități mari și nu vorbești cum te ia gura pe dinainte. Nu poți să faci așa, nu te înghesui să fii ministru.
     • +2 (2 voturi)    
      care responsabilitate? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 14:48)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Toti ministrii sunt parlamentari alesi. Prima responsabilitate este fata de mandatul dat de alegatori. A doua responsabilitate este fata de programul de guvernare cu care s-au prezentat la investitura.

      Forma fara fond nu ne intereseaza. Am avut 45 de ani de "cel mai iubit fiu al poporului", cand nimeni nu avea curajul sa spuna adevarul in public. Nu mai vrem impostori cu aere de domni si doamne. Doctori in stiinta nimicului..
    • -2 (2 voturi)    
     De ce să suport dobitocii? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:35)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Și de ce dobitocii să fie în funcții guvernamentale?
  • -2 (2 voturi)    
   Nu mai este cum as vrut Barna. (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:31)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Barna, viceprim ministru în guvernul Cîțu, a stat(că nu a muncit), fără nici-o atribuție și a avut timp de băgat strâmbe și demolat guvernul.
 • +11 (13 voturi)    
  Asta (Vineri, 26 noiembrie 2021, 0:20)

  gigilu [utilizator]

  cu concursurile chiar e tare! Posturile in ministere se ocupa prin cunostinte, dar nu se specialitate, ci cat mai sus puse. De aia merg lucrurile cum merg , ca nu conteaza competentele , oricine se pricepe la orice, oriunde sunt salarii la stat.La propriu nu la figurat.
  • +4 (6 voturi)    
   concursurile vor (Vineri, 26 noiembrie 2021, 7:34)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

   consta în următoarele probe :
   - deschisul ușii cu capul (că doar mâinile ar trebui să atârne până la podea din cauza sacoșelor);
   - plasarea cât mai rapidă a papornițelor de la proba anterioară în dulapurile personale ale decidenților reali;
   - analizarea conținutului sacoșelor (vor avea întâietate obiectele mici dar valoroase, gen plicuri burdușite, etuiuri cu chestii galben lucioase, pietricele translucide cu multe fațete - să trăiți dom tudorache diamantinul, etc.).
 • -3 (13 voturi)    
  Ilegalitate (Vineri, 26 noiembrie 2021, 2:15)

  Jakob [utilizator]

  Doresc verificarea autenticitatii vaccinului facut de preafericitul Daniel. Se poate face ancheta si analiza de prezenta mare de anticorpi dupa vaccina. Daca nu are, la puscarie, caci a mintit. In mod sigur si-a anagjat vreun medic de familie sa-i faca vaccinul la chiuveta. Ala nu s-a vaccinat neam! Are certificate false.
  • +3 (5 voturi)    
   Ce are guvernul cu trăznaia de care spui tu? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 6:49)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   Nu ai găsit altundeva unde să-ți verși frustrările de șoșoc decât la comentariile de la articolul cu privire la noul guvern?
   Nu sunt fan al PF, dar nu am nici un motiv să mă îndoiesc că el s-a vaccinat de-a binelea. Spre deosebire de Șoșoacă, cu privire la care nu sutn sigur dacă nu cumva s-a vaccinat sau nu va fi trecut cumva prin boală.
   Cât despre guvern, deocamdată nu pot spune nimic, că este prea nou... Doar că se vede că prima grijă este să pună în funcții clientela de partid, cum au făcut și alte guverne. Să vedem ce-o face în câteva luni.
   • 0 (2 voturi)    
    Eu ma vaccinez public, el "confidential"? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 12:21)

    Jakob [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Tu tii cu coruptul asta de Daniel?? Tot sa fie preafericit cu astfel de oameni ca tine. Tu nu ai vazut ce scarbos vorbeste cu reporterii cand e intrebat daca s-a vaccinat si cu ce? Asta sigur s-a vaccinat la chiuveta, pun pariu. Trebuie facuta ancheta, sa i se faca analize si daca nu are serul facut, sa infunde puscaria.
 • +3 (15 voturi)    
  Dezgustat (Vineri, 26 noiembrie 2021, 2:28)

  Jakob [utilizator]

  Iohannis la puscarie. Te-am votat, m-ai tradat! Ai batut palma cu neocomunistii PSD-isti. Te-ai aliat cu Ciuma Rosie in loc sa o distrugi! Rusine, renunt la cetatenia romaneasca.
  • +2 (2 voturi)    
   din (Vineri, 26 noiembrie 2021, 7:39)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   nefericire pentru noi, nu există (și nici nu cred că va exista vreodată) vreo lege care să-i pedepsească cu închisoarea pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale ca urmare a mințirii alegătorilor.
  • +1 (3 voturi)    
   De acord cu dezgustul, dar (Vineri, 26 noiembrie 2021, 9:26)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   Și eu sunt dezgustat, dar nu am pe ce temei să zic că Johannis trebuie să meargă la pușcărie. Dacă ar fi așa, atunci probabil 90% din parlamentari ar trebui să meargă la pușcărie.
   Ce să-i faci? Acum Johannis nu avea ce altceva să facă decât să meargă cu P$D. Doar dacă nu l-ar fi susținut atât de tare pe Câțu și ar fi căzut la pace cu USR se putea să fie un guvern fără P$D. Dar nu a vrut. De ce? Aici nu pot spune că am înțeles pentru că sunt conștient că există lucruri pe care nu le cunosc.
 • +11 (13 voturi)    
  Firea si alegerile prezidentiale (Vineri, 26 noiembrie 2021, 3:39)

  ovidon [utilizator]

  Evident ca Firea voia in urma alegerilor pentru Primarie sa obtina un nou mandat si sa-si faca culoar pentru urmatoarele prezindentiale. Dupa ce a pierdut si dupa mainfestari de scandalagioca de scara blocului, iata ca Firea are o noua sansa, cu un nou minister, facut parca pentru ea. Nu stiu daca chiar trebuie sa ne intrebam de pe acum ce o sa se intample la rotatia prim-ministrilor, dar Gabriela Firea, in umila mea parere, cred ca deja e plasata in varful bradului. PSD o sa puna sub pres PNL-ul pana la prezidentiale, sa vedem cealt candidat o sa mai avem
  • -3 (5 voturi)    
   Și tu o promovezi? (Vineri, 26 noiembrie 2021, 8:38)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ovidon

   Că asta faci amintind de ambițiile nerușinate ale lui Firea. Voiai să o pupi în dos și ai găsit posibilitatea să o faci, fără legătură cu subiectul.
 • -2 (4 voturi)    
  parcă văd : (Vineri, 26 noiembrie 2021, 7:26)

  nahir [utilizator]

  grindeanu : ciucă scrie acolo : ”vice premierul grindeanu se ocupă cu ...”
 • -2 (4 voturi)    
  wow, se da tare (Vineri, 26 noiembrie 2021, 10:28)

  revo [utilizator]

  Cica i-a pus la punct, el comanda si-o sa le dea "nimic" de facut.
  Bai, nene ordonanta, comanda e la Cotroceni, sa nu uiti.

  Iar Iohannis e mana in mana cu ungurii si cu Grindeanu. O sa primesti biletele roz, in curand. Sa le primesti cu respect si indoit la 90 de grade.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by