Explozia produsă joi la Uzina Mecanică din Băbeni (Vâlcea) - în urma căreia patru persoane au murit, iar alte trei au fost rănite grav - s-a produs în timp ce muncitorii participau la un instructaj de casare a muniţiei, conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

AmbulantaFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

În urma deflagrației au murit un bărbat în vârstă de 62 de ani, șef de echipă, doi bărbați în vârstă de 54 de ani și o femeie de 52 de ani, toți patru fiind confecționeri de produse pirotehnice. Au fost rănite trei în vârstă de 42, 52 şi 54 de ani.

Explozia de la Uzina Mecanică Băbeni- care dezafectează muniţie militară și este certificată de Ministerul Apărării şi de NATO - s-a produs cu puțin înaintea orei 16.00, când angajații erau în uzină și participau la un instructaj de casare a muniţiei făcut de o firmă autorizată, conform stirilorprotv.ro. Ei aveau pe o platformă trei mine antipersonal.

“Au primit muniţie mină antipersonal, care este de mai multe modele, şi li se explica cum se dezamorsează. Şi au avut trei mine pe care urmau să le prezinte cum se casează, de fapt. Din nefericire, două dintre ele au bubuit. Acum nu ştiu dacă una a influenţat-o pe cealaltă sau amândouă în acelaşi timp, pentru că una e tot pe masă acolo”, a declaarat Dan Pascaru de la ISU Vâlcea, conform stirilorprotv.ro.

Procurorii au deschis dosar penal în cazul exploziei, fiind făcute cercetări pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a transmis joi Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.