Spitalul Judeţean din Ploieşti, unde joi a izbucnit un incendiu în care au murit doi pacienți, funcționa fără autorizație privind securitatea la incendiu, iar managerul unității medicale, Bogdan Nica, susține că, după "umila" sa părere, "un astfel de accident se poate întâmpla şi cu trei autorizaţii".

incendiul de la Spitalul Judetean PloiestiFoto: ISU Prahova
  • ”Pentru că s-a discutat foarte mult de aviz, autorizaţie, de siguranţă la incendiu şi că spitalul ar fi primit o amendă pentru Movila (secţia de boli infecţioase, unde a avut loc incendiul – n.r.). Nu este adevărat. Amenda s-a luat în luna februarie a acestui an pentru faptul că din 2014 acest spital nu a îndeplinit condiţiile de autorizare. Noi am primit buget de la Consiliul Judeţean, şi specific, de la Consiliul Judeţean, pentru că de la Ministerul Sănătăţii în anul de graţie 2021 am primit zero lei, şi imediat ce am primit bugetul, am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe trei corpuri, iar undeva în 30-40 de zile şi secţia exterioară de Boli Inf va primi autorizaţia definitivă de securitate la incendiu. Ca să obţinem această autorizaţie şi noi, ca şi alte spitale, suntem nevoiţi să facem investiţii”, a declarat, joi, Bogdan Nica, într-o conferinţă de presă organizată în curtea SJU Ploieşti, scrie News.ro.

El a arătat că spitalul a turnat platformă de beton pentru că vin camioanele cu oxigen de două ori pe zi, a instalat staţie nouă şi stocator de oxigen pentru că buteliile cu oxigen erau introduse pe ferestrele clădirilor.

Conform acestuia, controlul făcut de ISU în februarie a arătat doar că numărul de extinctoare nu era suficient, fapt remediat de atunci.

  • ”Aş fi dorit şi eu - şi astăzi mai mult decât în orice moment - ca această autorizaţie să existe.
  • Dar, după umila mea părere, un astfel de accident se poate întâmpla şi cu trei autorizaţii, nu cu una. Pentru că nu s-a întâmplat accidentul din cauza unei defecţiuni la oxigen, a unui scurtcircuit la un panou electric, explicaţia asupra producerii incendiului trebuie să v-o dea specialiştii care fac în acest moment evaluarea. E vorba de un expert pirotehnic, de poliţie şi de ISU”, a susținut managerul.

Două persoane în vârstă de 74, respectiv 75 de ani, au decedat în urma incendiului izbucnit joi dimineaţă într-un salon al Secţiei de Boli Infecţioase al SJU. De asemenea, o infirmieră a suferit arsuri, ea fiind transportată la Spitalul Floreasca.