Legea privind certificat verde COVID obligatoriu la locul de muncă intră la dezbateri în Camera Deputaților / Termenul pentru depunerea amendamentelor

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 8 noiembrie 2021, 18:09 Actualitate | Esenţial


Certificat verde COVID
Foto: Profimedia Images
Legea privind introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, în instituțiile publice și în clădirile de birouri, respinsă de Senat la un singur vot, intră în dezbaterea Camerei Deputaților. Termenul de depunere a amendamentelor la acest proiect este 12 noiembrie, a anunţat luni preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.
 • "Am cerut din nou din partea grupului USR urgentarea procedurii de dezbatere şi vot pe certificatul verde.
 • Am reuşit să-l punem primul pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului, şi ceilalţi au fost de acord. Iată că, după foarte multe discuţii în societate şi în Parlament şi media, au fost de acord să punem acest proiect pe primul loc pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului, şi cel mai important a fost să înceapă astăzi dezbaterile şi discuţiile în Comisia de sănătate - comisia cea mai importantă", a declarat liderul grupului deputaţilor USR, Ionuț Moşteanu.
El a precizat că sunt şase comisii de specialitate sesizate pe acest proiect.
 • "Important este ca acest proiect să treacă cu o majoritate largă, pentru că societatea este divizată pe acest subiect. (...)
 • Realitatea este că în fiecare zi mor români. Şi fiecare zi pe care o vom pierde cu adoptarea acestui certificat verde va duce la noi pierderi de vieţi omeneşti.
 • Or, noi trebuie să oprim asta, trebuie să folosim certificatul verde aşa cum este folosit şi în ţările europene. (...) Vrem să vedem spitalele goale", a adăugat Moşteanu.

Termenul de depunere a amendamentelor la proiectul privind certificatul verde - 12 noiembrie


Termenul de depunere a amendamentelor la acest proiect este 12 noiembrie, a anunţat preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.
 • "După cum ştiţi, proiectul privind certificatul verde a fost respins în Senat, cu amendamentele care au venit. Noi îl luăm de la forma iniţială în acest moment. Deci va trebui să discutăm, conform deciziei Biroului permanent de săptămâna trecută, până pe 12 (noiembrie - n.r.) aceste amendamente.
 • Astăzi şi mâine vom avea la nivelul Comisiei de sănătate întâlniri cu vicepreşedinţii din grupurile parlamentare, în care vom discuta amendamente. Când vom avea un consens, vom face o şedinţă a Comisiei de sănătate în care vom da un raport preliminar, care va merge în celelalte comisii", a declarat Tătaru, la Parlament, conform Agerpres.
Întrebat ce se va întâmpla cu angajaţii care nu pot face vaccinul anti-COVID, Nelu Tătaru a arătat că sunt mai multe amendamente, inclusiv de la PSD, care prevăd între altele ca 60 de zile testele să fie plătite de la stat sau posibilitatea eliberării unui certificat verde la 10 zile după prima doză.

Reamintim că proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respinsă de Senat în 27 octombrie, la un singur vot. Mai exact pentru adoptare, fiind lege organică, era nevoie de 68 de voturi pentru, iar în favoarea proiectului s-au pronunțat doar 67 de senatori. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților, care e decizională.

Dezbaterile din Senat au fost la fel de tensionate precum cele din comisiile juridică și de sănătate de cu o zi înainte. PSD și AUR au reclamat că proiectul a fost introdus ilegal în plen, susținând că au existat vicii de procedură.
 • „Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Încercăm să ne întoarcem în dictatură? Cum să normalizăm aberația? Toată această lege de la un cap la altul este abominabilă”, a spus Claudiu Târziu de la AUR, susținând că avem de-a face cu un experiment și se încearcă introducerea obligativității vaccinării.
Un moment tensionat a fost și când la tribună a venit Diana Șoșoacă, acuzând puterea că a „întors România în epoca hitleristă”. Președintele de ședință, Anca Dragu, i-a tăiat microfonul. Diana Șoșoacă a continuat cu vociferările însă pe toată durata ședinței.


Ce prevede legea privind obligativitatea certificatului verde COVID • Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
 • Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
 • Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
 • "Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi", se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.
 • Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.
 • Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.
 • Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.

Ce se întâmplă dacă angajații nu prezintă certificatul digital • Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatele digitale prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC".
 • Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.
 • Potrivit unui amendament al lui Florin Cîţu însuşit de comisie, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
 • Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanelor juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.
 • Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.
 • Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit şi că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.
 • Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatice nu este reglementată în lege.
 • Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private ar putea intra miercuri în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12287 vizualizari

 • -16 (28 voturi)    
  sa-i angajeze shoshoaca... (Luni, 8 noiembrie 2021, 18:33)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... sclavi pe plantatie. fara cip, bineinteles.. ca ei sunt "suverani".
  • +10 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 noiembrie 2021, 19:09)

   [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   • 0 (0 voturi)    
    "crede-ti"? (Marţi, 9 noiembrie 2021, 10:46)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

    ... ok boomer, ai deconspirat toata teoria. acum invata sa scrii corect :))
  • -1 (3 voturi)    
   Nu-ti uita statutul.. acela de surplus demografic (Marţi, 9 noiembrie 2021, 5:13)

   Idiotul_fUtil [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Permanent sa fii comstient ca esti doar o entitate cu carbon trace-ul foarte mare in comparatie cu alte entitati, parazitii intestinali de exemplu.
 • +5 (31 voturi)    
  in Austria testele sunt GRATUITE pt toata lumea (Luni, 8 noiembrie 2021, 18:35)

  Gryphus [utilizator]

  in Germania NU exista restrictii de mers la Mall sau la MUNCA cu certificat verde

  in Spania NU exista aceste restrictii

  in AUSTRIA exista restrictii dar testele sunt GRATUITE

  etc
  • -6 (28 voturi)    
   Pai du-te acolo monser. (Luni, 8 noiembrie 2021, 19:00)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Daca tot dai astfel de exemple. Noi suntem dupa Surinam la numarul de morți. Ai auzit de Surinam? Stii macar unde este? Aia inca au triburi de canibali.
 • +8 (22 voturi)    
  Exista persoane care nu pot face vaccinul (Luni, 8 noiembrie 2021, 19:04)

  Ion_2 [utilizator]

  Exista persoane care nu pot face vaccinul si exista persoane care pot face fara probleme vaccinul.
  In forma actuala a acestei legi persoanele care nu pot face vaccinul vor fi concediate de angajatori
  Daca obligi angajatorul sa plateasca testele acestor persoane sigur ca le va concedia in timp.
  Daca este lege si persoana nu poate sa se vaccineze statul trebuie sa faca o exceptie si fie sa plateasca el testarea fie sa nu ceara testare pentru aceste persoane.
  In plus chestia cu "medicul specialist" care stabileste lista afectiunilor pentru scutirea este o aberatie.
  Exista o asemenea lista ?Urmeaza sa se faca ?
  Eu stiu 3 cazuri din rindul cunostiintelor mele care vor fi afectate direct de aceasta lege.Toate persoanele s-a vaccinat si au avut efecte secundare de durata in urma vaccinari.Niciuna nu vrea sa se mai vaccineze
  • +9 (17 voturi)    
   sa faca bine sa se vaccineze (Luni, 8 noiembrie 2021, 20:39)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui Ion_2

   "Daca mori, mori pentru sanatatea ta" ...Alina Gerghiu
   Asti-as "expertii" care dicteaza cine si in ce conditii are ce sa puna pe masa copiilor
 • +7 (15 voturi)    
  testele de anticorpi (Luni, 8 noiembrie 2021, 20:14)

  ale_ina [utilizator]

  să fie recunoscute, la fel ca în alte state (Austria, Israel etc). În Austria, trecut prin boală înseamnă inclusiv prezentarea unui test de anticorpi, nu mai vechi de 90 de zile (https://wiki.unece.org/display/CTRBSBC/Austria). La finalul perioadei, poate fi prezentat un nou test, care face dovada prezenței anticorpilor.
  Și românii ar trebui să aibă posibilitatea de a prezenta la DSP rezultatul testului de anticorpi, iar DSP să îl înregistreze la categoria "persoanelor trecute prin boală", pentru a putea fi eliberat certificatul verde.
  • 0 (0 voturi)    
   gunoiul de certificat verde (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 2:31)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui ale_ina

   nu are ce cauta intr-un stat liber, indiferent de cum il implementezi.
 • +6 (16 voturi)    
  legea asta, (Luni, 8 noiembrie 2021, 20:38)

  nick1587873340950 [utilizator]

  oricum o fii nu e constitutionala. E doar BLA, BLA, BLA sau mult zgomot pentru nimic.
  • +4 (8 voturi)    
   posibil (Luni, 8 noiembrie 2021, 22:05)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   dar pana sa se pronunte cineva in acest sens o sa dureze ceva si o sa fie destui "aplaudaci" care sa o sustina si mai grav, care sa o si aplice
 • +9 (13 voturi)    
  ce ar fi sa va ocupati mai intai de pensii special (Luni, 8 noiembrie 2021, 21:30)

  hopsinoi [utilizator]

  e si oprirea furtului, apoi si doar apoi sa devina vaccinarea obligatorie pentru toti parlamentarii si pt familiilor lor - asa de test si daca e bine sa generalizeze la speciali si as amai departe.
 • +3 (17 voturi)    
  M-am decis pe cine votez.. (Luni, 8 noiembrie 2021, 22:03)

  abcabc [utilizator]

  La urmatoarele alegeri am sa votez Aur in semn de protest fata de aceasta ingradire a dreptului la munca! Eu am votat USR ultima oara si detest Aur, insa ce fac aceste partide si cum calca in picioare libertatea absoluta promisa si obtinuta cu sange la revolutie, e de neiertat! Eu nu sunt afectat pt ca am propria afacere (0 angajati), dar atrocitatea asta fata de democratie nu trebuie iertatata vre-odata! Am sa fiu extrem de atent ce reactii au membrii partidelor daca sprijina sau nu aceasta lege si am sa ies cot la cot cu Aur sa protestez. Nu mai e vorba de rusine, e vorba de viitorul tarii!
  • +3 (5 voturi)    
   Votez cu cine promite ca ii baga la puscarie pe as (Luni, 8 noiembrie 2021, 23:39)

   patrunjel [utilizator] i-a raspuns lui abcabc

   Votez cu cine promite ca ii baga la puscarie pe astia.
 • -1 (9 voturi)    
  Nelu Tataru si Arafat nu scapa fara puscarie (Luni, 8 noiembrie 2021, 23:37)

  patrunjel [utilizator]

  Acolo peste 10 ani dupa ce se mai schimba niste guverne astia 2 intra la bulau ca si tortzionarii comunisti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by