Tentativa de asasinare a premierului irakian, Mustafa Al-Kadhimi, duminică, la Bagdad, a fost comisă de ''trei drone, dintre care două au fost doborâte'' de către gărzile şefului guvernului, au declarat două surse de securitate, conform AFP, preluată de Agerpres.

Premierul irakian Moustafa al-KazimiFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele trei aparate "au fost lansate dintr-o locaţie din apropierea Podului Republicii" şi apoi au zburat spre Zona Verde, unde se află reşedinţa premierului, a precizat una dintre aceste surse, adăugând că "două drone au fost doborâte" în zbor.

Cea de-a treia a reuşit să detoneze încărcătura asupra clădirii, rănind două dintre gărzile de corp ale lui Kadhimi, care a scăpat nevătămat.

Locuința a suferit daune, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Un oficial de securitate din cadrul grupării Kataib Hezbollah din Irak, susţinută de Iran, a respins duminică sugestiile potrivit cărora grupări irakiene s-ar afla în spatele atacului împotriva premierului.

''Potrivit informaţiilor noastre confirmate, nimeni din Irak nu are dorinţa de a irosi o dronă pe casa unui fost prim-ministru'', a declarat Abu Ali Al-Askari pe Telegram, citat de Reuters.

Kataib Hezbollah şi alte miliţii din Irak aliate cu Iranul se numără printre grupurile ostile lui Kadhimi.

Mai multe partide irakiene, în special cele care reprezintă miliţiile care alcătuiesc unităţile de mobilizare populară ale Irakului (Hashd al-Shaabi) , majoritar şiite şi pro-iraniene, care au suferit o pierdere mare de voturi în comparaţie cu alegerile din 2018, consideră că rezultatele oficiale ale alegerilor au fost falsificate.

După atentatul care nu a fost revendicat deocamdată, situaţia a revenit la calm la Bagdad, deşi cu un amplu dispozitiv de securitate în Zona Verde fortificată.