​Premierul irakian Moustafa al-Kazimi a scăpat ''nevătămat'' dintr-o ''tentativă de asasinat eşuată'' care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică cu o ''dronă capcană'' asupra reşedinţei sale în Zona Verde din Bagdad, a anunţat biroul premierului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Premierul irakian Moustafa al-KazimiFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Acest atac nu a fost revendicat imediat şi nu se ştie deocamdată dacă a provocat victime, precum şi amploarea pagubelor materiale.

''Sunt bine, mulţumesc lui Dumnezeu şi fac apel la calm şi reţinere din partea tuturor pentru binele Irakului'', a scris Kazimi pe Twitter.

Potrivit biroului său, această ''tentativă de asasinat eşuată'' a fost realizată cu ajutorul unei ''drone capcană care a încercat să vizeze'' reşedinţa sa.

Anterior, două surse de securitate au declarat că o ''rachetă'' a căzut pe casa lui Moustafa al-Kazimi în Zona Verde, un perimetru ultraprotejat situat în centrul capitalei irakiene şi unde se află de asemenea ambasada SUA şi clădiri guvernamentale.

SUA au condamnat atacul cu dronă asupra premierului

''Suntem uşuraţi să aflăm că prim-ministrul este nevătămat. Acest aparent act de terorism, pe care îl condamnăm cu fermitate, a vizat inima statului irakian'', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit unui comunicat.

''Suntem în contact strâns cu forţele de securitate irakiene responsabile cu respectarea suveranităţii şi independenţei Irakului şi ne-am oferit asistenţa în investigarea acestui atac'', a adăugat el.

Atacul de duminică împotriva lui Kazimi, aflat la putere din mai 2020, survine într-un moment în care Irakul se confruntă cu tensiuni politice puternice legate de alegerile parlamentare anticipate din 10 octombrie.

Hachd al-Chaabi, o coaliţie influentă de foşti paramilitari pro-Iran, contestă vehement rezultatele alegerilor.