Ultimele postări făcute pe Facebook de premierul Florin Cîțu au ajuns să fie apreciate cu „Like”-uri în mod covârșitor de conturi false cu nume rusești și vietnameze, părând a face parte dintr-o fermă de troli a PNL. Într-un sondaj din luna octombrie comandat de PSD, Florin Cîțu avea o cotă de încredere de 7% în rândul românilor.

Postari ale lui Cîțu apreciate de conturi din VietnamFoto: Captura de ecran

Postarea de ieri a președintelui PNL a strâns până în momentul publicării acestui articol 286 de reacții de furie, 114 de râs și 499 de like-uri. Însă like-urile au venit într-un procent covârșitor de pe conturi cu nume rusești sau vietnameze.

Unele din aceste conturi par create recent și se au reciproc în lista de prieteni, părând a forma o rețea de tip „troll farm”.

Unii din utilizatori au sesizat situația, de exemplu Paul Suciu comentând la postarea de ieri că „Toate likeurile sunt conturi false ruse sau vietnameze”.

Aceeași situație și la o postare anterioară de vineri a premierului, în care își anunța participarea la evenimentul „Topul Național al firmelor private din România”.

La postarea de joi seara cu declarațiile de presă făcute de premier numărul de like-uri de pe conturi ce par false nu a reușit să acopere numărul de reacții de furie.

Aceasta este postarea în care președintele PNL anunța că „am găsit cu PSD multe lucruri care pot să ne unească”.

Like-uri de la conturi cu nume arabe la postarea despre victimele de la Colectiv

Situația pare să persiste de mai multe zile. De exemplu postarea făcută de premier pe 30 octombrie în care anunța că a aprins o lumânare în memoria victimelor de la Colectiv a strâns peste 10.000 de reacții.

Însă peste o treime din acestea sunt reacții de furie și observăm din nou că un număr disproporționat de mare de reacții pozitive sunt venite de pe conturi ce par false, de data aceasta cu nume arabe sau africane.

Situația a fost sesizată inițial pe Facebook de jurnalistul Dorelian Bellu.