Membri ai comunității Declic s-au adunat vineri în Piața Victoriei din Capitală, în semn de protest față de subraportarea infecțiilor intraspitalicești. Totodată, comunitatea Declic a lansat o petiție prin care cere implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale. ”Este nevoie urgentă ca Ministerul Sănătății să organizeze cadrul pentru raportarea infecțiilor intraspitalicești, așa cum se întâmplă deja pentru infectările cu virusul SARS-CoV-2”, arată petiția.

protest Declic fata de subraportarea infectiilor intraspitalicestiFoto: Declic

”Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conștientizat cu toții cât de grav este pericolul infecțiilor intraspitalicești pentru viața pacienților. 10 miniștri s-au perindat de atunci pe la Sănătate și niciunul nu a luat măsuri de impact, începând cu monitorizarea și transparentizarea datelor, ca prim pas în combaterea eficientă a bacteriilor”, arată Declic.

Mesajul "Neam ucis de nosocomiale” a fost scris din 500 de lumânări aprinse întinse pe asfalt, în centrul Pieţei, în faţa clădirii Guvernului.

”Vrem să îi scoatem pe politicieni din bezna nepăsării. Imaginea scrisă în Piaţa Victoriei, chiar în faţa Guvernului, este adresată tuturor partidelor care, atunci când au ajuns la guvernare, au uitat de problema nosocomialelor. Aşa am devenit un „neam ucis de nosocomiale”. Inclusiv astăzi, când unii oamenii bolnavi de Covid mor din cauza infecţiilor de la ATI, aşa cum chiar medicii declară”, a spus Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Petiție Raportați infecțiile intraspitalicești!:

  • Trecem prin cea mai mare criză de sănătate publică a ultimilor zeci de ani. Mulți dintre noi suntem speriați de gândul internării în spital, cu diagnostic de Covid-19 sau cu orice altă boală. Vrem să știm că șansele noastre de supraviețuire și vindecare nu sunt împiedicate de existența necontrolată a infecțiilor intraspitalicești. Monitorizarea și combaterea acestora poate face diferența dintre viața sau moartea pacienților în perioada următoare.
  • România are o gravă problemă de subraportare [1] a infecțiilor nosocomiale, deși acestea au impact direct asupra sănătății și mortalității pacienților internați. Ar trebui să știm, în mod real și transparent, situația acestor infecții. Doar așa se vor lua măsuri concrete și cuantificabile de creștere a calității îngrijirii pacienților din spitale.
  • Mai mult, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu Covid-19, de la începutul pandemiei până în prezent [2]. Or, acest lucru este imposibil. Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel.
  • Semnând în număr cât mai mare această petiție, putem convinge autoritățile să ia de urgență măsuri pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale din toate spitalele.
  • Semnează și tu acum, ca să creștem șansele de supraviețuire și vindecare pentru pacienții din România!

Citește și:

Alexandra Furnea, supraviețuitoare Colectiv, mesaj dur: În 2021 suntem tot în 2015. Într-o țară în care, în plină tragedie, politicienii merg la chefuri, nu poartă mască, se bat pe burți la evenimente cu mii și zeci de mii de alți sfidători