Omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul Tofan Grup Internațional, a murit vineri, la vârsta de 61 de ani, în urma unui cancer de pancreas. Anunțul a fost făcut chiar de fiul său, Adrian Tofan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adrian Tofan a anunțat că tatăl său a fost diagnosticat, în august, cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni și splină. Cu câteva luni înainte, el făcuse o formă severă de Covid și, deși nu a necesitat internare și s-a vindecat, starea sa de sănatate a rămas afectată.

Cunoscutul om de afaceri a deținut Tofan Grup Internațional, firmă prin care Gelu Tofan a controlat ani buni piața de anvelope din România.

„Tata a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în data de 26 august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero. A considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia.

În martie-aprilie, făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci s-a plâns de lipsă de putere şi a început să scadă în greutate. În luna august, a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase, în special GGT-ul - de peste 20 ori faţă de normal.

Era un anti-fumător convins, facea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu, iar în familia noastră nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat.

A reuşit să îşi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să îi cunoască şi pe cei ce vor veni. Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani.

Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră - amenajarea râului Prut pentru navigaţie. Tata avea regretul că nu va mai apuca să îl vadă finalizat.

În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat tatălui meu ordinul “Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani (...) Tată, Dumnezeu să te odihneasca în pace!”, a scris Adrian Tofan pe contul său de Facebook.