Guvernul sloven, care a provocat iritarea Parchetului European (Biroul Procurorului Public European, EPPO) prin refuzul de a desemna procurori delegaţi la această nouă instanţă a luptei antifraudă europene, a înregistrat marţi o înfrângere în justiţie, relatează AFP și Agerpres.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Tribunalul administrativ din Ljubljana a dat dreptate candidaţilor Tanja Frank Eler şi Matej Ostir, denunţând o „interferenţă unilaterală a guvernului”.

Selectaţi de autorităţile judiciare din ţara lor, ei şi-au văzut în luna mai candidaturile pentru Parchetul European respinse de către premierul Janez Jansa pentru „nereguli” de procedură.

Având sediul la Luxemburg, EPPO ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, dar şi-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO - Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia şi Ungaria.

Kovesi avertizează: „Un precedent periculos”

Dintre statele participante, până în prezent doar Slovenia nu a reuşit să-şi desemneze procurorii delegaţi.

Şefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat săptămâna trecută că această întârziere în desemnarea procurorilor delegaţi din Slovenia riscă afecteze considerabil activitatea Parchetului European.

„Faptul că un stat membru interferează cu buna funcţionare a unei instituţii judiciare a UE creează un precedent periculos”, a declarat vineri Kovesi într-o reuniune a Comisiei de control bugetar a Parlamentului European.

Tanja Frank Eler şi Matej Ostir au salutat decizia tribunalului şi şi-au exprimat speranţa că nominalizarea lor va fi confirmată rapid.

La începutul lunii iulie, când Slovenia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut premierului sloven să coopereze „cât mai rapid” cu Parchetul European.

Premierul Janez Jansa a amintit la acea vreme că ţara sa a ales în mod „voluntar” să participe la această iniţiativă europeană.

Citește și:

Kovesi: Slovenia reprezintă un „risc uriaș” pentru fondurile europene / Ljubljana a preluat președinția rotativă a UE de la 1 iulie

Aflat în conflict cu Kovesi, un troll inspirat de Trump are ocazia să stabilească agenda UE (Bloomberg)

Premierul ceh Andrej Babis spune despre Laura Kovesi că este un „bici” după ce dosarul său a ajuns la Parchetul European

Parchetul European a demarat 300 de anchete: Aproape 4,5 miliarde de euro prejudiciul estimat